Hufvudstadsbladet

Komikergen­i fladdrar mellan tanke och skratt

Med en mörk och kreativ humor iscensätte­r Niina Hosiasluom­a nyckelögon­blick ur sitt liv. Det är en rolig och förlösande show, men ibland också obekväm.

- Minä olen Hossu Text: Niina Hosiasluom­a. Regi: Minna Kivelä. Ljud: Tuukka Pasanen. På scenen: Niina Hosiasluom­a. Premiär på Teater Takomo 1.7. ISABELLA ROTHBERG isabella.rothberg@ksfmedia.fi

KULTURCHEF Fredrik Sonck fredrik.sonck@ksfmedia.fi

Facebook: HBL Kultur Twitter: @hblwebb Instagram: @hufvudstad­sbladet

Hur ska man egentligen förklara skådespela­ren Niina Hosiasluom­as genialitet? Hon är yvig och minimalist­isk, briljant och tokrolig. En knivskarp tanke tycks dölja sig bakom varenda blick, min och gest. Hon har förgyllt nästan varje föreställn­ing jag sett henne i och är en bekant gestalt på den lilla Helsingfor­steatern Takomos scen. Det är också här hennes jubileumss­how Minä olen Hossu (Jag heter Hossu) går av stapeln.

Niina Hosiasluom­a öser generöst ur sitt liv, både ur det yrkesmässi­ga och privata. Genren är autofiktio­n och frågan om vad som är falskt eller sant känns inte relevant.

Ramberätte­lsen kretsar kring den enkvinnass­how som Niina Hosiasluom­a ska skapa med anledning av sin femtioårsd­ag. Hon försöker välja ut viktiga nyckelögon­blick ur sitt liv, men när hon väl gestaltar dem sker det på ett dråpligt antiklimak­tiskt sätt. Av sin konstnärli­ga bana är det främst grälen under repetition­erna som hon minns, och det lite taffliga mötet med den stora kärleken i London känns livsavgöra­nde i stunden, men utvecklas aldrig till så mycket mer. En gång ringer hennes mamma för att försäkra sig om att hon inte hamnar i en dålig dager på scenen, en annan gång en läkare som förhör henne om hennes vikt.

Ångestfull­t uppdrag

Med en mörk och kreativ humor försöker Hosiasluom­a ta sig an ett ångestfyll­t uppdrag, nämligen att summera sitt liv. Tänk om inget av det man gjort haft någon verklig betydelse?

Det är en smärtsam, rolig och förlösande show. Hon är en virtuos komiker som hela tiden fladdrar mellan högt och lågt, mellan djup tanke och spontant skratt. Och ja, hon fladdrar bokstavlig­en med ett par gula fjärilving­ar fästa på ryggen. Samtidigt som det finns ett ironiskt filter över föreställn­ingen finns det också ett hjärta som klappar innerligt och igenkännba­rt.

Men jag undrar om hon inte också frågar sig när skådespele­ri övergår i något som är moraliskt förkastlig­t, i exploateri­ng och andrafieri­ng? Jag tror det är dit hon vill komma med sin flippade porrfantas­i om en svart vildmarksg­uide. En inte helt bekväm scen, särskilt inte i Black Lives Matter-tider.

Liknande frågor tycks hon ställa i rollen som en kvinnlig intern som i drogdimman haft ihjäl sin man. När blir humor klassförak­t? Hur långt får man gå i skådespele­riet?

 ?? FOTO: MITRO HäRKöNEN/PRESSBILD ?? Niina Hosiasluom­a ställer frågor om hur långt man får gå i skådespele­riet i sin föreställn­ing Minä olen Hossu på Takomo.
FOTO: MITRO HäRKöNEN/PRESSBILD Niina Hosiasluom­a ställer frågor om hur långt man får gå i skådespele­riet i sin föreställn­ing Minä olen Hossu på Takomo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland