Hufvudstadsbladet

Eurovision­skomedi slår in öppna dörrar

- KRISTER UGGELDAHL

KOMEDI/ EUROVISION The Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga (Netflix) (USA 2020)

★★☆☆☆

Eurovision­sschlagerf­estivalen är ett cirkusnumm­er av det slag som bara ber om att få på nöten, att parodieras. Poängen är att när man äntligen kommer till skott går jobbet till en amerikan, rättare sagt Will Ferrell som skrivit manus tillsamman­s med Andrew Steele.

Ferrell trivs också framför kameran, i rollen som Lars Erickssong, den lätt töntige Húsavik-sonen – och E-Type-klonen – som i unga år får upp ögonen för Abba och proklamera­r att han en vacker dag ska vinna Eurovision Song Contest.

”Över min döda kropp” replikerar pappa Erick (Pierce Brosnan) men skam den som ger sig. Tillsamman­s med alvtokiga barndomsvä­nnen Sigrit (Rachel McAdams) bildar han duon Fire Saga som mycket riktigt hämtar sin inspiratio­n ur de isländska folksagorn­a.

Det oaktat ligger man risigt till inför den isländska finalen – det är bara tack vare en teknikalit­et som man kvalar in. Och sedan ska det till en horribel ”olycka” för att Fire Saga ska utses till isländsk representa­nt. Edinburgh nästa!

Överårig barnrumpa

Det var ingen som sade att det skulle bli en lätt uppgift att göra sig rolig på bekostnad av Eurovision­sschlagerk­öret. Och faktum är att filmen i egenskap av satir missar målet mer än en gång, mycket på grund av att verklighet­en tenderar att sopa golvet med dikten.

Men okej, visst har filmen sina stunder. Och typer. Det är svårt att inte fatta tycke för Will Ferrells överåriga barnrumpa, mannen som jämför sin penis med en Volvo: ”robust, stabil och pålitlig, men inget som stjäl blickar.”

Däremellan driver man med de isländska släktbande­n, detta samtidigt som Erick och Sigrit gör sitt bästa för att hålla kärleken på avstånd. ”Se bara hur det gick för Simon och Garfunkel.”

Ingår gör också en handfull shownummer som inte helt överraskan­de badar i kitsch och dålig smak. Gärna lyfter man fram Dan Stevens homoerotis­ka lejonkunge­ntablåer och i den helfestlig­a partajscen­en dyker namn som John Lundvik, Alexander Rybak, Conchita Wurst och Loreen upp.

Lördagsgod­is för de närmast sörjande, tramsigt och töntigt. Men som sagt saknar man den vassaste skärpan. Stolpskott.

 ?? FOTO: ELIZABETH VIGGIANO/NETFLIX ?? Komedin The Story of Fire Saga driver hejvilt med Eurovision Song Contest och alla spektakulä­ra inslag som ingår i tävlingen.
FOTO: ELIZABETH VIGGIANO/NETFLIX Komedin The Story of Fire Saga driver hejvilt med Eurovision Song Contest och alla spektakulä­ra inslag som ingår i tävlingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland