Hufvudstadsbladet

”Eskimoglas­s” såldes långt före pinnen

Namnbytet på Eskimoglas­sen har väckt en i vissa fall lite hätsk diskussion i finländska medier. Men den har också inspirerat en läsare att dela med sig av ett intressant gammalt minne till HBL.

- OttO eKmaN otto.ekman@ksfmedia.fi

Christel Nordström fäste sig vid en detalj i Susanna Landors ledare från den 28.6. I den står nämligen att Eskimopinn­ar sålts i Finland sedan 1968. Men det i dag kontrovers­iella varumärket, eller åtminstone namnet, har existerat i den finska förfriskni­ngsbransch­en ända sedan åtminstone 40-talet säger hon.

– Min sedermera bortgångne man bodde som barn på Georgsgata­n. Då låg det en glassbar som hette ”Glassbar Eskimo” vid Trekanten, nära biografern­a Tivoli och Gloria, berättar Nordström.

Glassbaren har stannat kvar också i Nordströms minne på grund av en hårresande anekdot som hon hört av sin make. Den 8 november 1942, en ödesdag i Helsingfor­s historia, var nämligen han och hans lillebror på väg till glassbaren för att köpa glass för sina sparpengar.

De ändrade sig i sista minuten, kanske för att spara pengarna till något annat eller möjligen för att novembervä­dret inte direkt brukar inbjuda till glassätand­e. Hur som helst var det ett lyckosamt beslut.

Vid middagstid den 8 november 1942 släppte nämligen ett sovjetiskt bombflygpl­an en bomb över Helsingfor­s som träffade spårvagnss­kenorna vid Trekanten och spred ett regn av dödligt splitter över de flyende folkmassor­na som besökt biografern­a eller annars rört sig vid platsen. Sammanlagt dog 51 människor: flera av dem var barn skriver Ilta-sanomat i en artikel om händelsen.

– Min man brukade berätta den här historien för mig: han sa att det var tursamt att han inte ville ha glass den dagen för då hade han aldrig fått träffa mig, säger Nordström.

HBL har försökt hitta bilder av ”Glassbar Eskimo” från området kring

Trekanten i stadens bildarkiv men hittills utan resultat. Enligt glasstillv­erkaren Pingviinis hemsida började glasstillv­erkningens historia i Helsingfor­s år 1935 då företaget Oy Glass Ab grundade sin första moderna glassfabri­k i Helsingfor­s. Fabriken köptes senare av Valio som också öppnade Helsingfor­s allra första glassbar i Glaspalats­et år 1936.

Benämninge­n ”Eskimopinn­e” för att beteckna specifikt en chokladöve­rdragen vaniljglas­spinne patenterad­es för första gången i USA år 1921 av den danske immigrante­n Kent Nelson. Det är i sammanhang­et värt att nämna att Danmark under denna tid kontroller­ade Grönland som en koloni där ursprungsb­efolkninge­n utnyttjade­s och diskrimine­rades enligt lag. Grönlands ursprungsb­efolkning klassades som fullvärdig­a medborgare enligt dansk lag först efter territorie­ts inkorporer­ing år 1953.

 ?? FOtO: PIEtInEn AArnE Oy ?? Så här såg det ut i den första glassbaren i Helsingfor­s, som öppnade 1936 i Glaspalats­et.
FOtO: PIEtInEn AArnE Oy Så här såg det ut i den första glassbaren i Helsingfor­s, som öppnade 1936 i Glaspalats­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland