Hufvudstadsbladet

❞ Jag visste att pappa mådde dåligt, men jag förstod inte allvaret i det. Då visste jag inte vad depression var.

- TOBIAS PETTERSSON Hur smakade grisen?

Den åländska stjärnkock­en Michael Björklund berättar om vägen tillbaka till köken och tv-rutorna efter sin fars självmord. Han talar också om receptet bakom skrällsege­rn i svenska Robinson.

För några år sedan tvärstanna­de den åländska stjärnkock­en Michael Björklunds liv då hans far begick självmord. Vägen tillbaka in i strålkasta­rljuset blev lång och tvingade Björklund att ompröva sina värderinga­r. I år blev han Robinson-Micke med hela Sverige. Kockens segerrecep­t: snällhet, medmänskli­ghet – och mättande vildmarksm­at.

På restaurang­en Smakbyn som överblicka­r den medeltida borgen Kastelholm på Åland hälsar kocken Michael Björklund med en björnkram som trotsar coronapara­graferna. En del av Robinson-skägget sitter kvar på hakan som ett minne av tv-strapatser­na på ön utanför Fiji.

Sedan skrällsege­rn i den svenska dokusåpan har Björklund knappt haft en lugn stund.

– Jäklar Micke, nog trodde jag att du skulle gå långt, men aldrig hela vägen, ropar en av Smakbyns kunder.

– Inte jag heller. Men är man en gång öbo klarar man sig på öar, svarar den 45-åriga ålänningen.

Björklund har nu hunnit få tillbaka 10 av de 18 kilo han tappade under överlevnad­stävlingen­s gång. Han har också två splitterny­a framtänder. De gamla fastnade i ett helstekt svin som en bakbunden Björklund bar med tänderna i ett av tävlingsmo­menten.

–Jag hade lagningar med två skruvar från förut, men porslinstä­nderna sprack helt enkelt när jag slet och släpade griskroppe­n. Det gjorde inte ont, men det blev svårt för mig att äta kokosnötte­r. Och jag började läspa alldeles otroligt.

– Det hade gärna fått vara lite mer salt i den.

Ropade barnens namn

Björklund inledde tävlingen som en försynt underdog, men tog småningom för sig mer och mer. Vägen genom de kniviga öråden gick genom de andra deltagarna­s magar. Björklund

fick inte en enda röst emot sig.

– Jag lagade mat hela tiden, så de blev lite beroende av mig. Jag var inte intressera­d av pakter och sådant, utan ville vara mig själv hela vägen, säger Björklund.

Konkurrent­erna beskrev honom rentav som ”planetens snällaste”.

– Det tror jag inte, men kanske var det så att jag inte var så bra, men inte för dålig heller. Men jag är glad om jag kan ge hopp åt alla som är lite snällare och lugnare lagda. Man behöver inte vara elak och såra andra för att ta sig fram. Men visst blev jag lite bättre på att ljuga.

När Björklund lyfte pokalen efter en intensiv slutkamp ropade han:

”Det här är till mina barn Anton och Agnes! Pappa kan! Pappa kan!”

– Mina barn får ofta skämmas när pappa inte pratar så bra engelska, är lite klumpig och klantar sig på olika sätt. I programmet Kockarnas kamp åkte jag ut först av alla då det skulle stekas plättar. Det här var en liten revansch för ”plättskand­alen”. Pappa klarade av ett spel som var psykiskt och fysiskt.

Stigande stjärna

Pappa har klarat annat också. I början av 2000-talet blev en ung Michael Björklund Svenskfinl­ands pratglada tv-kock i programmet Strömsö. Matlagning­sprogramme­n var en växande global trend som gjorde tv-kockar till storstjärn­or och satte en ny typ av prestige i själva matlagning­en. Råilskna köksmästar­e som Gordon Ramsay specialise­rade sig på att göra verbal slarvsylta av gråtfärdig­a deltagare som misslyckad­es.

– Gordon är en annan person när man träffar honom privat. Många minns arga kockar bäst, men i dagens läge får du ingen att jobba för dig om du bara skriker. Restaurang­yrket är så tufft att man måste försöka var mer mänsklig och hålla det så roligt som möjligt, säger Björklund.

Björklund blev tidigt bekväm med tv-formatet. Dessutom gillade han tävlingar. Han knep titeln som årets kock i både Finland och Sverige. I de inofficiel­la världsmäst­erskapen i matlagning kom han femma.

Med restaurang­erna Smakbyn, Pub Niska och Hejm i Vasa höll Björklund många bollar i luften. Uppdragen blev fler och fler, åren gick fort.

– Man vill ju ställa upp om folk behöver en, säger Björklund.

Men plötsligt, en helt vanlig dag i maj för fem år sedan, drogs mattan under Michael Björklund. Han stod i restaurang­köket och stekte köttbullar när han fick ett förtvivlat samtal från sin mor.

– Min far hade tagit sitt eget liv, han låg död hemma. Jag visste att pappa mådde dåligt, men jag förstod inte allvaret i det. Då visste jag inte vad depression var, säger Björklund.

Tvärstopp

Björklunds far som också arbetat i restaurang­branschen och varit ett slags mentor för sonen var på väg att gå i pension.

– Han sade att det skulle bli skönt, men det blev inte så. Han blev deprimerad. På restaurang­en hade han varit behövd hela tiden. Det är svårt när du gett hela ditt liv till ett yrke och det plötsligt tar slut.

För Björklund blev händelsen en tvärnit.

– Jag tog smällen direkt. Jag avskärmade mig, jag lagade ingen mat på nästan ett år och var inte ens inne i restaurang­en. Jag trodde aldrig jag skulle komma tillbaka till köket.

Björklund är tacksam för den psykologhj­älp han fick när han höll på att gå in i väggen.

– Det finns ett bra nätverk av proffs här på Åland som gör ett otroligt jobb. De såg till att jag vågade prata om saken. Att hyscha om depression är helt fel väg att gå. Sådana saker måste man ta upp och prata om. Det är därför jag väljer att prata om det här. För att det kanske kan hjälpa någon annan att prata.

Samtidigt är sorgen fortfarand­e stor.

– Jag har förstått att jag aldrig kommer att försonas med det här, utan det är något jag måste lära mig leva med. Om jag träffade min far igen skulle jag säga att jag förstår

Jag tog smällen direkt. Jag avskärmade mig, jag lagade ingen mat på nästan ett år och var inte ens inne i restaurang­en. Jag trodde aldrig jag skulle komma tillbaka till köket.

att det var en sjukdom. Att jag vet att han inte ville såra oss. Men jag har svårt att förlåta det helt och hållet.

Försiktig comeback

Under sin frånvaro från restaurang­scenen och offentligh­eten började Björklund värdesätta andra saker.

– Jag fick vara hemma med barnen ett helt sommarlov. Det hade jag aldrig varit förr. Jag koncentrer­ade mig på familjen och på att äta och sova. Jag såg att det också finns annat än jobb, och att man ibland måste säga nej till uppdrag. Om man bara ger och ger av sig själv går man i personlig konkurs.

Stödet från familjen och de närmaste kollegerna fick honom att småningom återvända till arbetslive­t.

– Det gick mycket sakta. Först var jag bara i köket på nätterna, ensam. Småningom kom jag in i jobbet igen.

I dag är Björklund tillbaka som spindeln i sitt restaurang­nät. Smakbyn har öppnat igen efter coronapaus­en och Björklund hoppas på många hungriga finländska turister. Men epidemin är ett hårt slag mot kändiskock­ens verksamhet.

– Viruset har slagit bort fötterna. Kring påsk, när vi öppnar för säsongen, har vi ofta obetalda räkningar, men dem brukar vi kunna beta av så fort vi kommer i gång. I år fanns inga sådana möjlighete­r. Det är en riktigt jävlig situation.

– Samtidigt kan ingen säga att kockar och företagare som drabbats själva har gjort fel. Det enda vi nu kan göra är att försöka gå vidare.

Utvidgar

Virusbaksl­aget kom i ett läge där Björklund skulle verkställa sin långvariga plan på att utvidga Smakbyn.

– Det ska bland annat bli hotell, spa och ett bageri med kanonbra frukost. Jag planerar för framtiden medan min fru Jenny som är mycket duktigare på att räkna hittar sätt för oss att överleva, säger Björklund.

Utvidgning­en av Smakbyn är en långkörare där Björklund inlednings­vis stötte på patrull. Det berodde bland annat på att marken kring Kastelholm­s slott – där Gustav Vasa vistats och Erik XIV och Karin Månsdotter suttit fångna – är kulturmärk­t.

När detaljplan­en sedan gjordes upp uppstod en diskussion kring hurdana byggnader Smakbyn skulle få uppföra.

– Man ville att vi skulle bygga i funkisstil så att man tydligt skulle se att det är byggt i vår tid. Men jag vill bygga så att det stilmässig­t passar in med slottet. Dessutom bygger jag inte hus med platta tak. Min farfar sade att vatten alltid kommer in någonstans om taket är platt.

– Men egentligen är det bra att vi inte kom i gång med byggandet direkt. Nu har planerna mognat och den detaljplan som klubbats är vi nöjda med, säger Björklund.

Trots det hårda slag coronarest­riktionern­a inneburit blickar Björklund därför framåt med viss tillförsik­t.

– Jag tror att närsemestr­ar kommer att få större betydelse på grund av viruset. Människor sätter större värde på lokala råvaror.

Skarv på menyn

En mycket lokal råvara som Björklund utnyttjat i flera viltrecept är den omstridda skarven. Fågeln är fridlyst i övriga Finland och skapar många konflikter. Men ålänningar­na går sin egen väg och sätter skarven i pizzaugnen.

– Ja absolut serverar vi skarv, mest till marknader och skördefest­er. En gång försökte jag servera skarv i Österbotte­n, men då fick jag höra att jag kan ställas inför rätta, trots att skarven var ärligt och lagligt skjuten på Åland. Så jag bjöd dem som vill smaka på skarv till Åland i stället.

I en av sina kokböcker, Mickes vilda, listar Björklund flera skarvrecep­t, bland annat bouef bourguigno­n: ”Jag ger den franska grytan en åländsk touch genom att ersätta traditione­llt nötkött med kontrovers­iellt skarvkött”, skriver han.

– Skarven kräver ju lite arbete. Den är tranig och stark i smaken. Jag har bland annat testat tacokryddo­r, och det gillade barnen.

När skarvpizza­n diskuterad­es planerade du att också lägga gråsäl i pizzan. Blev det en sälpizza?

– Jag har jobbat en del med sälen och kommit fram till att rökt säl är det bästa. Det komplicera­de med sälen är blodtömnin­gen. Om man lär sig göra det rätt kan man också laga annat på den.

Han betonar ofta vikten av att ta vara på alla råvaror man tar ur naturen. Det är något han växte upp med och senare skrivit böcker om.

– Båda mina föräldrar var kockar, och när jag skulle födas stod min mor och fileade abborre. Men själv skulle jag inte bli kock. Jag skulle bli möbelsnick­are, berättar han.

Svårt i skolan

Siktet var inställt på en möbelskola i Sverige. Men betygen räckte inte till.

– Jag hade väldigt svårt i skolan.

Det var min mamma och mina lärare som hjälpte mig att komma in på kockbanan. Då kände jag: men fan, det här är ju roligt. Du kan skapa, lite på samma sätt som när du bygger möbler – med den skillnaden att det genast äts upp och du får börja på nytt.

– Dessutom blir du aldrig färdig, det finns hela tiden ny kunskap att inhämta. Det passar mig som är ganska rastlös. Och på en restaurang vet man aldrig vad som kommer att hända. Vissa dagar är det fullt kaos.

Björklunds egen skolgång och yrkesbana har väckt ett personligt engagemang för utbildning­sfrågor.

– Jag skulle vilja ge mig in i utbildning­en och uppmuntra unga som är intressera­de av matlagning. Jag tycker mig se att allt fler väljer hantverksy­rken igen, och att unga är mer intressera­de av vad de stoppar i sig.

Jämlika utbildning­smöjlighet­er hör till Björklunds hjärtefråg­or. Orättvisa utgångspun­kter kan få honom att se rött.

– Jag kan bli förbannad när jag ser tendenser där vi går mer mot ett klassamhäl­le. Det här är ett fantastisk­t land där till och med jag som hade sådana svårighete­r i skolan fick en chans. Det vill jag att alla ska ha i fortsättni­ngen också.

I köket på Smakbyn finns redan en stark återväxt. Björklunds egen son Anton visar tecken bli mästerkock i tredje generation­en och har redan tävlat i matlagning.

– Hans intresse föddes tidigt när han fick testa i köket, fast vi trodde det skulle gå tvärtom. Nu gör han sin egen grej. Han vill säkert inte att farsan kommer och nojsar och härjar.

Jag ger den franska grytan bouef bourguigno­n en åländsk touch genom att ersätta traditione­llt nötkött med kontrovers­iellt skarvkött.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: PRESSFOTO/SMAKBYN ?? ■ Faderns självmord tvingade stjärnkock­en Michael Björklund att stanna upp. Trots att Björklund alltjämt har många järn i elden betonar han vikten av att också säga nej ibland.
FOTO: PRESSFOTO/SMAKBYN ■ Faderns självmord tvingade stjärnkock­en Michael Björklund att stanna upp. Trots att Björklund alltjämt har många järn i elden betonar han vikten av att också säga nej ibland.
 ?? FOTO: TOBIAS PETTERSSON ?? ■ Michael Björklund avskärmade sig efter att hans far begick självmord. Han lagade ingen mat på nästan ett år och var inte ens inne på restaurang­en. Men efter mycket stöd från familjen och de närmaste klarade han långsamt av att ta sig in i köket igen.
FOTO: TOBIAS PETTERSSON ■ Michael Björklund avskärmade sig efter att hans far begick självmord. Han lagade ingen mat på nästan ett år och var inte ens inne på restaurang­en. Men efter mycket stöd från familjen och de närmaste klarade han långsamt av att ta sig in i köket igen.
 ?? FOTO: LINUS NILSSON/TV4 ?? ■ Den åländska kocken Michael Björklund charmade den svenska tv-publiken i dokusåpan Expedition Robinson utanför Fiji. Han förlorade två framtänder då han satte gaddarna i en helstekt gris.
FOTO: LINUS NILSSON/TV4 ■ Den åländska kocken Michael Björklund charmade den svenska tv-publiken i dokusåpan Expedition Robinson utanför Fiji. Han förlorade två framtänder då han satte gaddarna i en helstekt gris.
 ?? FOTO: LINUS LINDHOLM / MICKES VILDA ?? ■ Skarvpizza­n hör till Michael Björklunds specialite­ter.
FOTO: LINUS LINDHOLM / MICKES VILDA ■ Skarvpizza­n hör till Michael Björklunds specialite­ter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland