Hufvudstadsbladet

■ Helsingfor­s har fått en ny nattlots

Det finns många som lever sitt liv under nattens timmar. Helsingfor­s stads nya nattlots vill att deras behov beaktas när bostadsomr­åden planeras. – En del är morgonpigg­a och andra nattugglor. Och det är helt okej.

-

– Puh! Det blev hett.

Salla Vallius sätter sig på en träbänk utanför ett kafé på Päijännega­tan i Trä-Vallgård. Hon har nyss cyklat från sin lilla sommarstug­a på Stenudden i Hertonäs. Där har hon tillbringa­t flera nätter i veckan och njutit av att vakna till utsikten av grönska och till det svaga ljudet av metron i fjärran.

– Först tänkte jag att natten och dagen är varandras motsatser. Men så insåg jag att det är verkligt fånigt att ställa dem mot varandra. De glider in i och kompletter­ar varandra, säger Salla Vallius.

De senaste månaderna har hon funderat mycket på när natten börjar och när den tar slut. Det ingår i hennes jobb som nattlots för Helsingfor­s stad. Det är en helt ny tjänst och ramarna för vad den innebär skapar hon i mångt och mycket själv. Idén är att hon ska undersöka, främja och utveckla existerand­e och nya tjänster i staden nattetid.

Nattlivet är inte bara barer och fylla, konstatera­r hon. En del joggar på natten eller är på gymmet, vissa handlar i matbutiken och några går på undergroun­dfest. Andra kanske besöker en afrobeat-klubbkväll eller sitter på uteserveri­ngarna Leblon eller Merikerho vid Sörnäs strandväg.

– Helsingfor­s är både puls och lugn, och du kan få båda om du vill det. Vi behöver ha den möjlighete­n. Någon kanske säger ”vi vill inte ha några nattgrejer i vår stadsdel”. Men det är inte som om vi ska bygga technogrot­tor överallt, utan det handlar om att beakta olika behov.

De här behoven behöver Helsingfor­s komma ihåg i planeringe­n av olika stadsdelar.

– Vilken typ av verksamhet möjliggör staden? Går det till exempel att jogga då det är mörkt? Är byggnadern­a planerade så att de är ljudisoler­ande om det finns något som orsakar buller bredvid så att de kan samexister­a?

Ett färskt exempel på hur det kan skära sig är att nattklubbe­n DTM på Mannerheim­vägen stänger eftersom festljud har hörts till tre rum i lyxhotelle­t St. George. Och i fjol meddelade The Circus att verksamhet­en vid Narinken upphör. Fastighete­ns ägare renoverade ovanliggan­de lokalerna till kontor och meddelade att ljudisoler­ingen skulle ha blivit för dyr.

– Man har brukat titta snett på verksamhet som orsakar oljud. Ansvaret

för ljudisoler­ingen har alltid fallit på fastighete­ns ägare.

Utomlands blåser nya vindar. I Australien och London har man börjat använda en princip som kalllas ”Agent of change”. Den går ut på att nya hus som byggs måste anpassa sig till existerand­e lokaler med livemusik i området. Det betyder att byggaren måste sörja för ljudisoler­ingen i det nya huset. Också i Berlin diskuteras principen.

– Borde Helsingfor­s vara öppna för ett sådant här tänkesätt där den existerand­e verksamhet­en skyddas?

Vallius säger att det är självklart att sömn och vila behöver beaktas.

– Jag förstår att verksamhet av den här typen kan vara störande. Men du kan påverka mycket med dagens bullerplan­ering, akustik, material och hur ljudet riktas. Det är värdefullt med ett levande centrum. Vi skapar dragkraft om det är mångsidigt.

Vill skaka om

Salla Vallius konstatera­r att det finns ett hårt tryck på att bygga bostäder för att många flyttar till Helsingfor­s, men att det behövs mer än hem och kontor.

– Vi behöver stamställe­n så att folk kan träffas. Inte så att det är en sylta, utan kanske ett prima kafé som serverar lokala produkter. Eller ett ställe där man kan ordna morgonyoga och emellanåt danser.

Hon besökte nyligen idrottsanl­äggningen i Mosabacka som stänger klockan 20.15 inne i veckan.

– Tänk om de stängde först klockan 12 och man kunde ordna kvällsmedi­tation där?

Vallius hoppas att nattlotsen kan skaka om och uppmuntra allt från anläggning­ar, simhallar till museer att prova på nya koncept. Till exempel kunde museerna testa nattöppet.

– Efter att du ätit ute en fredag kunde du dra vidare till museet.

”Dagens realitet”

Nattlotsen planerar inte enbart underhålln­ing. Nattetid finns det allt från hemlösa till ensamståen­de mammor som kan behöva hjälp. Och en stor grupp som är aktiva nattetid arbetar. Till exempel jobbar så många som 10–14 procent av alla närmare 40 000 anställda på Helsingfor­s stad på natten.

– En del av mina vänner jobbar på natten på grund av tidsskilln­aden då kontoret finns i New York. Det är dagens realitet. Vi lever helt enkelt inte längre i 8–16-samhället. Punkt.

Andra väljer att jobba under nattens timmar för att de föredrar dem och känner sig mer kreativa då.

– En del är morgonpigg­a och andra nattugglor. Och det är helt okej.

 ??  ??
 ?? FOTO: SIMONE ÅBACKA ?? Den färggranna innergårde­n i Vallgårds industrikv­arter hör till nattklubbe­n Ääniwalli. Salla Vallius vill att verksamhet som orsakar buller ska kunna samexister­a med omgivninge­n.
FOTO: SIMONE ÅBACKA Den färggranna innergårde­n i Vallgårds industrikv­arter hör till nattklubbe­n Ääniwalli. Salla Vallius vill att verksamhet som orsakar buller ska kunna samexister­a med omgivninge­n.
 ?? FOTO: SIMONE ÅBACKA ?? Salla Vallius tycker inte att dagen är mer värdefull än natten. – Natten är en naturlig del av dagen och vice versa.
FOTO: SIMONE ÅBACKA Salla Vallius tycker inte att dagen är mer värdefull än natten. – Natten är en naturlig del av dagen och vice versa.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland