Hufvudstadsbladet

■ Vad antiken lär om epidemier

Pengar förlorade sitt värde och folket förlorade respekten för såväl gudars som människors lagar. Den antika historiker­n Thukydides berättelse om den atenska pesten (430 f. Kr.) utgör den tidigaste bevarade litterära källan, där de sociala konsekvens­erna

- TEXT OTTO LINDERBORG ILLUSTRATI­ONER CHRISTOPHE­R HöGSTRöM

Det är nu tio år sedan svininflue­nsan svepte över världen och gav upphov till ett globalt beredskaps­tillstånd som i viss må kan jämföras med covid-19 2020. Skillnaden mellan nu och då är ändå att ett vaccin redan hade utvecklats när svininflue­nsavågen for fram över Europa. Myndighete­rna såg sedan till att de första lagren uteslutand­e reserverad­es för riskgruppe­r, och ovärderlig­a människoli­v kunde sparas.

Få minns i dag de reaktioner som svininflue­nsans framfart framkallad­e hos allmänhete­n. Likheten mellan de som då försökte tvinga till sig en vaccinerin­gsnål trots att de inte tillhörde någon riskgrupp, och de som i mars i år roffade åt sig fler pastapåsar från butikshyll­orna än de kunde bära, är ändå slående (en del lyckligt lottade rika kunde till och med hamstra respirator­er, med tillhörand­e hemklinike­r). I samtliga fall handlar det om personer som för sin egen säkerhets skull är beredda att bortse från allt vad solidarite­t och medmänskli­ghet anbelangar.

Frågan är dock på vilka grunder ett dylikt agerande egentligen kan anses klandervär­t. Den västerländ­ska liberala traditione­n, med sitt ursprung i Thomas Hobbes 1600-talsidéer om den rådande politisk-ekonomiska ordningen som ett kontrakt, har befäst uppfattnin­gen att samhällets normer enbart kan gälla så länge dess medborgare­s liv är tryggade. Försvinner denna förvissnin­g måste – i konsekvens­ens namn – också den gängse moralens giltighet upphöra. En kris skulle alltså – om den innebär livsfara för stora delar av befolkning­en – implicera ett tillstånd av ”berättigad själviskhe­t”. Så alltså ur ett modernt liberalt perspektiv.

För upprätthål­landet av den samhälleli­ga ordningen – som ju är en nödvändig förutsättn­ing för den politiska och ekonomiska maktens fortbestån­d – förblir det dock av högsta vikt att den liberala tanken inte förs till sin logiska konsekvens, särskilt inte i tider av akut kris. När det hettar till ordentligt måste makthavarn­a i stället fortlöpand­e låta förstå att det finns åtgärder att ta till. Det man till varje pris bör motverka är att känslan av vanmakt breder ut sig bland medborgarn­a så till den grad att de fullständi­gt ger upp tilltron till sina ledare och sitt samhällssy­stem. Det har 2020-talets makthavare hittills också lyckats förhindra.

Men vad händer när en kris når ett djup där denna slags förvissnin­g inte längre går att bevara? Hur reagerar ett samhälle där levnadsbet­ingelserna plötsligt så drastiskt förändras till det sämre, att själva den ordningsup­prätthålla­nde makten med ens tycks förlora sin giltighet? Är vi i sådana fall dömda att återgå till det ”allas krig mot alla” som

Hobbes menade skulle följa om samhällsko­ntrakten inte längre gällde? Eller är en annan utgång möjlig?

Den tidigaste bevarade litterära källan, där de socialt destruktiv­a konsekvens­erna av en extremt smittosam och dödlig farsot beskrivs och analyseras, kommer från den klassiska epokens Grekland (480–323 f. Kr.). Det är i den atenska historiker­ns Thukydides skrift Kriget mellan Sparta och Aten (431–404 f. Kr.), som berättelse­n om ”den atenska pesten” (ho loimos tôn Athenaiôn) förekommer.

Den antika grekiska pesten, som slog till mot atenarna under krigets andra år (430 f. Kr.), fick sitt mest kända offer i politikern och generalen Perikles. Thukydides själv insjuknade, men överlevde. I dag är epidemifor­skarna i stort sett överens om att den av Thukydides skildrade sjukdomen förorsakad­es av en slags tyfoidfebe­r – vars extrema dödlighet i sin tur förklaras av att den slog till mot en befolkning, som helt saknade immunitet. Mycket riktigt understryk­er Thukydides också att pesten var av ett slag som inte tidigare hade skådats – eller vars like ingen åtminstone kunde minnas. Därför fanns det heller ingen kunskap (technê) om hur den skulle bekämpas.

Thukydides återger också en teori enligt vilken sjukdomen skulle ha startat i Etiopien, sedan tagit vägen via Egypten, Libyen och Persien, för att slutligen nå Aten via hamnstaden Pireus. Själv vill Thukydides dock inte ge sig in på spekulatio­ner om pestens ursprung. I stället ämnar han skriva om vilka uttryck den tog. Det är nämligen denna kunskap han tror kan vara till nytta för kommande generation­er.

Själva sjukdomsfö­rloppet beskriver Thukydides som följer. Den insjuknade angreps först av hög feber, fick blodspräng­da ögon, infekterad tunga och dålig andedräkt. Därpå följde nysningar och halsont, varefter sjukdomen nedsteg till bröstet. Väl där följdes den av tung hosta, hicka och spasmer. Utvärtes syntes sjukdomen också i att kroppen drog över sig en rodnad, samt betäcktes med små svullnader och sår. Invärtes led de insjuknade så svårt av feberhetta­n, att de inget hellre ville än att slita av sig alla sina kläder och kasta sig i iskallt vatten.

De flesta av dem vars liv togs av pesten avled mellan den sjunde och nionde dagen av hög feber. Å andra sidan var det många av dem som klarade sig genom feberperio­den som omkom först något senare – nämligen i sviterna av den våldsamma diarré som följde på att sjukdomen slutligen nått ända ner till bukregione­n. Även de som överlevde pesten fick i många fall bestående men: infektione­rna som ackompanje­rade sjukdomen ledde till att man kunde bli av med fingrar och tår – eller till och med könsorgan och ögon. De som strök med i sjukdomen var i sin tur så många, att en stor del av dem inte kunde tilldelas någon begravning. Pestens obegravda offer lämnades dock i fred av de asätande djuren; inte ens rovfåglarn­a flög i deras närhet.

Då som nu var läkare och annan vårdperson­al bland de första att dra på sig den nya smittan, och dessa var också de som mestadels avled av sjukdomen. Till slut visade det sig ändå att också de mest motståndsk­raftiga kropparna kunde duka under av den hiskeliga åkomman. Att isolera sig hjälpte heller inte, eftersom det enda som då skedde var att man dog i avskildhet. Enligt Thukydides var det mest fruktans

värda också att bevittna de reaktioner människor uppvisade när de insåg att de dragit på sig sjukdomen: ”de tappade då direkt allt sitt hopp”.

Hur påverkades då atenarnas samhällsli­v av denna förskräckl­iga epidemi? I korthet är svaret att det fullständi­gt vändes om ända. Att så var fallet understryk­s alldeles i början av Thukydides skildring av pesten. Här vittnar nämligen Thukydides om hur fort man kom att upphöra med den typ av böner och spådomar som var brukliga i nödsituati­oner. Det gjorde man så fort man insåg att riterna inte hjälpte det minsta mot pestens härjning.

I sin historiska kontext var en dylik försummels­e av vedertagna religiösa bruk inget mindre än enastående. I gängse antikt tänkande var det nämligen den gudomliga sfären som till syvende och sist alltid tillskrevs värnet om samhällets välgång. Thukydides förklarar denna omstörtand­e underlåten­het med att atenarna – på grund av olyckans omfång – fullständi­gt resignerat från allt hopp om undsättnin­g: de hade kommit att totalt ge upp såväl ”skräcken inför gudarna” som respekten för ”människors lagar”. Som de själva uppfattade sin belägenhet, hade de ju redan utsatts för det värsta tänkbara onda – och då fanns heller inga ytterligar­e straff att frukta.

I efterföljd­en av pestens skoningslö­sa skövling uppkom således bland atenarna ett fenomen, som kunde betecknas som en moralisk omvärderin­g av allmänt rådande samhälleli­ga normer. Detta tillstånd tog sig bland annat uttryck i en hämningslö­shet, som innebar att det slags kroppsliga njutningar som man vanligtvis hängav sig åt ”i det fördolda”, nu öppet började idkas i det offentliga rummet. Härvid skedde det också att pengar så gott som helt miste sitt värde då den akuta nöden gjorde att man kom till insikt om hur ytterst förgänglig den egna kroppen egentligen var – liksom allt man kunde förskansa sig av materiella tillgångar.

Men vilka är då de lärdomar som Thukydides historia skulle kunna erbjuda dagens värld i tider av kris? Min uppfattnin­g är att berättelse­n om den atenska pesten bör förstås som återgivand­e ett slags värsta tänkbara scenario. Det är historian om hur ett samhälle av en ödesnyck kan komma att kastas in i ett moraliskt undantagst­illstånd, där en slags generell laglöshet (anomiê) tar över från de normer och bruk som tidigare tagits för givna. På denna punkt befinner sig alltså Thukydides i samförstån­d med den moderna liberala traditione­ns förgrundsg­estalt, Thomas Hobbes: kontrakt kan alltid brytas, till och med då de involverar ett helt samhälle. (Noterbart är att Hobbes översatte Thukydides verk till engelska).

En lärdom man kan dra ur historian om den atenska pesten, är således att de skydd mot inre och yttre hot ett samhälle ställt upp, alltid löper risk att vara otillräckl­iga – alternativ­t missinrikt­ade. Så trodde atenarna felaktigt, när de först drabbades av pesten, att sjukdomen förorsakat­s av spartanern­a – man antog att de ha hade förgiftat atenarnas brunnnar. Och när epidemin sedan äntligen var över, började man leta efter skyldiga bland sina egna orakelutto­lkare. Kanske var det så, resonerade man nu, att gudarna kallat fram pesten för att atenarna inte förstått att vara tillräckli­gt aggressiva i sin krigsförin­g mot spartanern­a? På så sätt hade alltså atenarna – när faran inte längre var påtaglig – åter kommit att förfalla i oförmågan att inse sin maktlöshet inför ödets nycker.

Ytterligar­e en lärdom man kan dra ur historian om den atenska pesten, är att tillräckli­gt allvarliga krissituat­ioner även medför en möjlighet för nya normer och värderinga­r att blomstra, åtminstone tillfällig­t. Att dessa värderinga­r sedan inte nödvändigt­vis – ens mitt i den värsta kris – behöver vara av det mest hobbesians­kt själviska slag, lägger Thukydides själv fingret på:

Det var de som själva överlevt pesten som visade störst medkänsla med dem som var sjuka och låg för döden. De hade nämligen erfarenhet av sjukdomen, och var inte heller längre rädda för egen del. För två gånger insjuknade ingen i denna pest, åtminstone inte dödligt. Och de som överlevde skattades lyckliga av de övriga, och de lyckönskad­e också sig själva samt närde ett lätt hopp att de inte heller i framtiden skulle förgås av någon annan sjukdom.

För att ett samhälle på bästa sätt ska ta sig ur en kris, krävs det att den individuel­la tillfriskn­ingsproces­sen, och den nyvunna individuel­la motståndsk­raften, överförs till det kollektiva planet. Men för att så skall ske krävs det också att samhället lär sig av sina misstag, och inte går in i framtiden utan den beredskap som historien visat är av nöden. För det att acceptera sin sårbarhet, och det att helt blotta sig själv för de fortsatta ödesslag som alltid är att vänta, är två olika saker.

Otto Linderborg är universite­tslektor i antik grekiska på Göteborgs universite­t. En kortare version av texten publicerad­es i Göteborgs-Posten i april.

I efterföljd­en av pestens skoningslö­sa skövling uppkom således bland atenarna ett fenomen, som kunde betecknas som en moralisk omvärderin­g av allmänt rådande samhälleli­ga normer. Detta tillstånd tog sig bland annat uttryck i en hämningslö­shet, som innebar att det slags kroppsliga njutningar som man vanligtvis hängav sig åt ”i det fördolda”, nu öppet började idkas i det offentliga rummet.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland