Hufvudstadsbladet

■ Niinistö om Sverigerel­ationen

Finland stängde gränsen mot Sverige i mars och trots EU-kommission­ens uppmaning om öppna gränser inom unionen så är gränsen fortsatt stängd på obestämd tid. – Det är inte mot Sverige, det är mot infektione­n, säger president Sauli Niinistö till nyhetsbyrå­n

- TROY ENEKVIST/TT

Finland har hittills klarat sig relativt lindrigt undan den rådande coronapand­emin. Dödstalen ligger exempelvis på en tiondedel jämfört med Sverige, i förhålland­e till folkmängd.

Finland har öppnat gränserna mot övriga Norden och Baltikum, men Sverige är exkluderat.

President Sauli Niinistö säger att det inte har något med Sveriges coronastra­tegi att göra utan om hur smittläget ser ut och jämför situatione­n länderna emellan med hur situatione­n såg ut inom Finland under början av våren.

– Situatione­n just nu är ungefär likadan som när vi stängde gränsen mot Nyland. Det gjorde vi för att vi såg att infektione­rna spred sig inom Nyland på ett helt annat sätt än i övriga delar av landet. Regeringen beslöt, vilket jag tycker var helt rätt, att stänga gränsen. Alla tyckte inte om det, men jag tror att innerst inne så förstod människorn­a att det var det bästa för alla, säger Niinistö till TT.

Olika strategi

Sveriges strategi mot covid-19 har varit vida omdebatter­ad och kritiserad på flera håll, och redan från början har strategier­na för att bekämpa smittan i Finland och Sverige skiljt sig åt. Sauli Niinistö säger att det egentligen inte är så märkvärdig­t att länder har olika strategier, då det är en så främmande och överraskan­de situation för alla. Det är för tidigt att säga vilka som har valt rätt strategi.

– Men jag måste säga att jag är mycket nöjd med hur den finländska regeringen agerat, men ingen vet hur det kommer att sluta. Vi kommer förhoppnin­gsvis vara klokare mot slutet av året, och vet då vad som hände. Men det är fakta att situatione­n är olika på olika platser och att strategin man haft i Sverige är olik den vi haft här, säger Sauli Niinistö.

Att gränserna stängdes från början var enligt Niinistö helt naturligt då det var lätt att konstatera att ju mer människor reser desto mer sprids infektione­n. Han säger samtidigt att det inte är just Sveriges strategi, utan mängden infektione­r i landet, som gör att gränserna hålls stängda.

– Det är svårt att säga vem som haft rätt strategi. Men det finns betydligt mer infektion där än vad vi har här och då är det helt logiskt i jämförelse med vårt beslut gällande Nyland. Jag är säker på att man förstår vår tankegång i Sverige. Folk har olika åsikter, men jag hoppas bara att den här tankegånge­n förstås. Det är inte mot Sverige, det är mot infektione­n, säger han.

Negativa relationer

Både Sveriges inrikesmin­ister Mikael Damberg (Socialdemo­kraterna) och utrikesmin­ister Ann Linde (Socialdemo­kraterna) har uttryckt sin oro för att det nordiska samarbetet kan

Det är inte min sak att gissa när svenskar kommer kunna resa in i Finland igen. Men jag är säker på att regeringen tar situatione­n mycket allvarligt och ser på alla möjlighete­r. Sauli Niinistö

komma att påverkas negativt i och med detta, men det tror inte Niinistö.

Han pekar i stället på ländernas långa gemensamma historia, där några månader av stängda gränser inte kommer ha någon påverkan. Han poängterar hur samarbetet i Norden har stärkts under senare år och då speciellt det svensk-finländska samarbetet.

– Inom försvarssa­marbetet har vi haft en helt ny situation under de senaste 7–8 åren. Det var inget man kunde tro i början av millenniet, vi har gått framåt ordentligt och det snabbt. Och den här fienden vi har just nu, covid-19, det är en gemensam fiende, säger han, och menar att situatione­n varken är lätt för Sverige eller Finland, där man vant sig vid öppna gränser länderna emellan.

– Särskilt i norr i Torneå och Haparandao­mrådet har man blivit van att leva tillsamman­s utan gränser. Det finns också många människor med finskt ursprung i Sverige, som inte har finskt medborgars­kap, som säkert har släkt och bekanta i Finland de vill upprätthål­la relationer­na med, säger han.

Finländska Torneå ligger alldeles intill Haparanda och samhällena brukar vara tätt sammanflät­ade. I dag är de i stället uppdelade med ett staket. När gränsen mellan Sverige och Finland kommer öppnas är ett beslut för Finlands regering.

– Det är inte min sak att gissa när svenskar kommer kunna resa in i Finland igen. Men jag är säker på att regeringen tar situatione­n mycket allvarligt och ser på alla möjlighete­r, säger Sauli Niinistö.

 ?? FOTO: MIKKO STIG/TT-LEHTIKUVA ?? Sauli Niinistö vill inte spekulera när gränsen mellan Sverige och Finland öppnas för normal trafik igen.
FOTO: MIKKO STIG/TT-LEHTIKUVA Sauli Niinistö vill inte spekulera när gränsen mellan Sverige och Finland öppnas för normal trafik igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland