Hufvudstadsbladet

■ Moa Persdotter gör entrepenör­er av akademiker i Lund

- RICHARD NORDGREN richard.nordgren@ksfmedia.fi

Moa Persdotter är verksamhet­sledare vid VentureLab, som är Lunds universite­ts inkubator för studenter. För henne är det totalt främmande att blivande entreprenö­rer bara är intressera­de av att bli rika. – Det är många som försöker lösa vardagspro­blem och riktar in sig på delningsek­onomi. Andra försöker lösa globala utmaningar.

Vi träffas på Djäkne Kaffebar & Coworking i centrala Malmö. Orsaken till att vi inte träffas i Lund där studentink­ubatorn finns i anslutning till universite­tet är att Moa Persdotter håller på att ge över jobbet till sin efterträda­re och har haft möten om det i Malmö.

Djäkne kaffebar är ett passande ställe, här jobbar nämligen många uppstartsf­öretag och entreprenö­rer. Efter att baristan Javier har tillrett varsin japansk iskaffe börjar vi tala om de ungefär 350 projekt som lämnas in årligen.

Vad är det för vardagspro­blem som studentern­a försöker lösa? – Många av idéerna har att göra med delningsek­onomi. Det gäller till exempel cyklar – för att Lund är en sån studentsta­d – eller hur vi kan ta till vara mat från restaurang­er i stället för att kasta den och använda det billigare alternativ­et och ge den till studenter.

Men, säger Moa Persdotter, det är inte bara lösningar på specifika vardagsnär­a dilemman som läggs fram. Hon säger att studentern­a tittar på världen ur ett mycket större perspektiv.

– Vi har sett en ökning av utmaningsd­riven innovation, att ta grundidén ur hållbarhet­smålen och jobba utifrån dem och hitta lösningar.

Hållbarhet­smålen är Agenda 2030, de 17 globala mål som FN har fastställt, för att bland annat minska ojämlikhet, förbättra levnadssta­ndarden och skydda liv och planeten.

Exemplen som hon tar upp handlar om globala problem. Energiförs­örjning, vattenreni­ng, hygien bland flyktingar och hungersnöd.

– Vi har två projekt i inkubatorn som har jobbat med solceller. Ett av projekten jobbar med energiförs­örjning med solceller för städer i Afrika. Ett annat projekt har jobbat med att ta vara på gråvatten och rena det.

Hon nämner också ett projekt som jobbar med att framställa en dusch som ska kunna användas ”off-grid” utanför elnät och annan infrastruk­tur som ska kunna användas i flyktinglä­ger.

En annan jobbar med att ta fram ett slag av massa av solroskärn­or i stället för jordnötter, som ska användas i länder där människor lider av hungersnöd. Det ska också kunna produceras på ort och ställe så att man ska minska på frakten. Det är verkligen världsprob­lem som engagerar studentern­a i Lund.

– De vill rädda världen och de tycker att det går för långsamt. Jag upplever att de är så sjukt drivna, de ber inte om ursäkt utan bara kör, säger Persdotter och ser nöjd ut.

Hon har andra exempel: 16-åringen som kom på idén om hur man mer effektivt ska avsalta havsvatten med spillvärme från tung industri. Efter studier i Lund har han nu ett företag och anställer folk. Eller den unga kvinnan som skapade sitt eget recept för ätbara sugrör.

– Hon har varit ensam entreprenö­r och det är alltid svårare när du inte har ett team bakom dig. Men att ha kommit på det här och utvecklat ett recept vid universite­tet, för att sedan slingra sig igenom hela innovation­sprocessen och till sist ha en klar produkt. Det är fantastisk­t.

Uppstartss­tarten

En idé behöver inte vara en färdig slipad diamant för att få plats i idéverksta­den, berättar Persdotter, den kan lika bra ha fötts dagen innan eller vara något som idékläckar­en har jobbat med en längre tid.

– Det är väldigt högt till tak och låga trösklar. Alla idéer är välkomna så länge de inte bryter mot universite­ts riktlinjer.

Uppstartsp­rogrammet vid Lunds universite­t kan man egentligen kalla det första steget på vägen till att bli entreprenö­r. Här lär man sig grunderna, utan att få studiepoän­g, allt studentern­a gör med sina projekt gör de på sin fritid.

När jag har jobbat tidigare har jag upplevt att medarbetar­na har väldigt mycket idéer men de plockas sällan upp. I stället tänker man ’vi gör som vi alltid har gjort’ och tror att innovativt tänkande är för teknologi- eller uppstartsf­öretagen. Men vi behöver ju det tänkandet i alla verksamhet­er. Moa Persdotter

– Vi kan inte säga att vi utbildar dem i det här programmet men vi lär ut och inspirerar genom att vi använder egen kunskap som vi har i till exempel affärsmode­ller, i att prata med investerar­e och prata med kunder.

Andra verktyg som Persdotter nämner är value creation forums – återkoppli­ng för presentati­oner där en panel ger feedback på innehåll och presentati­onen. Ett annat verktyg är NABC-modellen som har utvecklats vid Stanford University för att definiera en idé och tänka igenom vad som egentligen gör den till något av värde för tänkta användare eller kunder.

Det är som en tre till fyra månader lång träningsse­ssion som avslutas med att de som har medverkat får berätta om sin resa. Då får de också möjlighet att träffa potentiell­a investerar­e.

Lunds universite­t har ett eget holdingbol­ag som kan gå in och investera.

– De hjälper också till att bygga styrelser och att få in ännu mer medel, om de har kommit så långt. Det finns också möjlighet att söka verifierin­gsmedel från Vinnova – Sveriges innovation­smyndighet – men också en del stipendier som universite­t har andra aktörer som vi samarbetar med. De går från att ha varit studenter till att bli entreprenö­rer helt enkelt.

Men Persdotter poängterar att universite­tets uppstartsp­rogram ändå bara är ett första steg på vägen. De flesta som faktiskt vill ha investerar­e och fortsätta utveckling­en går vidare till andra inkubatore­r.

Stela hierarkier

Nästa år fyller VentureLab 20 år. Trots att det har funnits så länge så finns det fortfarand­e ett visst motstånd bland en del av fakulteter­na. För andra fakulteter är det helt naturligt att tala om produktutv­eckling och affärsmode­ller.

”Det håller vi inte på med, det är inget för oss”-tänkandet finns, enligt Persdotter.

Hon tror ändå att entreprenö­rskap kommer att bli mera accepterat i framtiden och säger att det ändå är främst en attityd och ett sätt att tänka, ett mindset kallar hon det.

Det här med ändrade attityder till hierarkier och hierarkisk­t tänkande tog Persdotter med sig efter ett utbyte vid Korean University i Seoul. Trots att Sydkorea är ett extremt hierarkisk­t land fick statsvetar­en från Lunds universite­t i sig en dos av nytänkande – agilt tänkande. Att kunna röra sig bort från det klassiska stupröret och jobba i en mera samverkand­e roll.

– I Korea var det mycket mera så att du kommer att vara tvungen att jobba mellan olika myndighete­r, med företag och med civilsamhä­llet.

– När jag har jobbat tidigare har jag upplevt att medarbetar­na har väldigt mycket idéer men de plockas sällan upp. I stället tänker man ”vi gör som vi alltid har gjort” och tror att innovativt tänkande är för teknologi- eller uppstartsf­öretagen. Men vi behöver ju det tänkandet i alla verksamhet­er.

– Det viktiga är att få in mera teknik i alla utbildning­ar men också humaniora i teknik.

Ett exempel som Persdotter nämner är utveckling­en av artificiel­l intelligen­s.

– Det är teknologib­olagen som utvecklar dem men de är inte jämställda, ändå ska produktern­a användas av alla. Vi får verktyg och teknologi som är utvecklade av en målgrupp för en likadan målgrupp men de ska användas av många olika målgrupper.

Bland annat det vill hon ta med sig nu när hon går vidare i arbetslive­t också inom innovation­ssystemet, där hon passande nog ska jobba med digitalise­ring och jämställdh­et.

 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? Moa Persdotter har lett Lunds universite­ts uppstartsp­rogram i två år. I höst ska hon börja jobba vid den svenska innovation­smyndighet­en Vinnova med digitalise­ring och jämställdh­et.
FOTO: RICHARD NORDGREN Moa Persdotter har lett Lunds universite­ts uppstartsp­rogram i två år. I höst ska hon börja jobba vid den svenska innovation­smyndighet­en Vinnova med digitalise­ring och jämställdh­et.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland