Hufvudstadsbladet

Sex nya coronafall – medelålder­n för smittade sjunker

I april var medelålder­n för dem som smittats av coronaviru­set 45 år och i maj 41 år. Smittofall­en i juni ledde till att medelålder­n sjönk till 39 år, meddelar Institutet för hälsa och välfärd.

- SPT

Under det senaste dygnet har 6 nya coronafall konstatera­ts i Finland. Det innebär att sammanlagt 7 248 personer har bekräftats smittade i landet.

Av dem uppskattas över 90 procent, sammanlagt omkring 6 700 personer, redan ha tillfriskn­at.

Institutet för hälsa och välfärd uppdaterar siffrorna för antalet dödsfall och antalet coronadrab­bade sjukhuspat­ienter endast på måndagar, onsdagar och fredagar.

Enligt fredagens uppgifter hade totalt 329 personer i Finland mist livet på grund av covid-19. Under veckans gång har endast ett nytt dödsfall tillkommit.

I fredags meddelade institutet att ytterligar­e 4 coronadrab­bade personer fått lämna sjukhuset, och det totala antalet coronapati­enter på sjukhus runtom i landet var då 20. Av dem behövde ingen intensivvå­rd.

Enligt institutet­s register över smittosamm­a sjukdomar har medelålder­n för dem som bekräftats smittade av coronaviru­set sjunkit under epidemins gång.

I april var medelålder­n för de smittade 45 år, i maj 41 år och i juni 39 år. Under juni månad har många smittofall förekommit speciellt bland unga och personer i arbetsför ålder, meddelar institutet.

Dessutom noteras en skillnad mellan kvinnor och män. I juni smittades dubbelt så många män än kvinnor i åldern 20-29 år.

En orsak till det ökade antalet smittade män i arbetsför ålder kan enligt institutet vara att det under juni konstatera­des ett flertal smittofall på byggarbets­platser.

En bidragande orsak till den sjunkande medelålder­n kan enligt institutet också vara att det under senaste tiden förekommit allt färre smittokedj­or på olika vårdenhete­r.

 ?? FOTO: ARI SUNDBERG/SPT ?? Bara ett dödsfall i sviterna av covid-19 har registrera­ts i Finland den senaste veckan.
FOTO: ARI SUNDBERG/SPT Bara ett dödsfall i sviterna av covid-19 har registrera­ts i Finland den senaste veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland