Hufvudstadsbladet

Katalansk region spärras av efter virusvåg

Fler än 200 000 människor isoleras från omvärlden efter en ny virusvåg i Katalonien i Spanien.

- TT-AFP

Delar av den autonoma regionen Katalonien har infört nya, stränga coronarest­riktioner efter den senaste tidens nya smittsprid­ningsvåg.

Fler än 200 000 människor påverkas av de nya reglerna, däribland invånarna i staden Lleida som har runt 140 000 invånare.

– Vi har bestämt oss för att spärra av Segrià till följd av data som bekräftar en distinkt ökning i covid19-infektione­r, säger Katalonien­s regionspre­sident Quim Torra till reportrar.

Befolkning­en i grevskapet Segrià, som ligger i den västra delen av Katalonien och innefattar 38 kommuner, var från och med klockan 12 på lördagen förbjuden att röra sig utanför den avspärrade zonen. Resor in i regionen tillåts inte heller.

Under fredagen rapportera­de Spanien 17 dödsfall under det senaste dygnet – den högsta siffran sedan den 19 juni. Bara i Lleida registrera­des 128 nya smittofall mellan onsdagen och fredagen, skriver spanska El País, flera av dem vid fruktodlin­gar.

De nya restriktio­nerna påverkar även transporte­r och affärsverk­samheter, enligt El País. Invånarna uppmanas att undvika sammankoms­ter med fler än tio personer och besök på äldreboend­en förbjuds.

Hårt coronadrab­bade Spanien öppnade gränserna för besökare från Schengenom­rådet och Storbritan­nien den 21 juni. Tidigare i veckan började även turister från tolv länder utanför EU att välkomnas till landet.

Spanien har hittills registrera­t över 28 000 dödsfall i covid-19, vilket i absoluta tal gör det till Europas fjärde värst drabbade land, efter Storbritan­nien, Italien och Frankrike. Katalonien står för runt 5 600 av de spanska dödsfallen.

 ?? FOTO: EMILIO MORENATTI/AP ?? Bland annat den spanska staden Lleida spärras av efter en ny våg av coronasmit­ta.
FOTO: EMILIO MORENATTI/AP Bland annat den spanska staden Lleida spärras av efter en ny våg av coronasmit­ta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland