Hufvudstadsbladet

Avgörande år för Macron – rivaler laddar för 2022

En stor förändrare – eller bara en parentes? Det närmaste året blir avgörande för Emmanuel Macron på posten som Frankrikes president. Motståndar­na gör sig redan klara för valet 2022.

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Entusiasme­n var enorm när den 39-årige förre ekonomimin­istern i maj 2017 valdes till landets yngste ledare sedan Napoleon-tiden.

Emmanuel Macron svepte in med löften om att vara något annat än den etablerade högern och vänstern som styrt landet sedan andra världskrig­et. Han skulle få ordning på finanserna igen och moderniser­a ett Frankrike som tappat fart.

Än så länge går det dock ganska trögt. Coronapand­emin har effektivt satt stopp för den ekonomiska uppgång som var på väg i våras. Och dessförinn­an har de senaste åren mest präglats av starka proteströr­elser: dels från allehanda fackförbun­d, dels från de så kallade gula västarna.

Många har svårt

Resultatet har blivit en Macron i motvind. Hans blott treåriga liberala partirörel­se LREM gjorde ett uselt kommunalva­l på båda sidor om coronakris­en. I parlamente­t har diverse avhopp lett till en förlorad majoritet.

Enda trösten är måhända att motståndar­na inte heller går särskilt bra.

Den senaste opinionsmä­tningen inför nästa presidentv­al placerar Macron och Marine Le Pen från Nationell samling (tidigare Nationella fronten) i solklar ledning före alla andra i första omgången, med vardera 27–28 procent av rösterna.

Varpå Macron sedan är klar favorit i omgång två – om än med rejält mycket mindre marginal än i valet 2017: 55 procent mot 45.

Kandidater­na från övriga partier ligger i bästa fall på strax över tio procent.

Dags för en kvinna?

Det hindrar ändå inte motståndar­na från att drömma.

Högerparti­et Republikan­erna (LR) hoppas på Édouard Philippe, nyavgången premiärmin­ister med klart bättre popularite­tssiffror än Macron. Även om han blir mer tillgängli­g som kandidat när han nu återvänder till sin gamla roll som borgmästar­e i Le Havre, är det dock fortsatt tveksamt om han kommer att vilja kandidera mot ”sin” president, med tanke på hur nära han och Macron arbetat sedan 2017.

Socialistp­artiet (PS) håller tummarna för att Paris återvalda borgmästar­e Anne Hidalgo ska ångra sitt flitigt upprepade nej till en presidentv­alskampanj.

– Hon skulle kunna bli en joker för socialiste­rna genom att också vara miljöinrik­tad, som hon visat i Paris, säger förre EU-parlaments­ledamoten Daniel Cohn-Bendit till belgiska tidningen Le Soir.

En annan tänkbar kandidat med liknande bakgrund är Ségolène Royal, tvåa i presidentv­alet 2007.

– Kvinnornas tid har kommit. Jag skulle kunna leda kampen för en vänsteruni­on 2022, säger hon själv till tidningen Le Figaro.

Grönt uppsving

De stora gröna framgångar­na i årets kommunalva­l skapar även grogrund för en stark kandidat från miljöparti­et EELV, möjligen i form av EU-parlaments­ledamoten Yannick Jadot.

– Jag har en galen dröm om en andra valomgång 2022 mellan Macron och Jadot. Det skulle bli en fantastisk debatt. Det skulle ge fransmänne­n möjlighet att välja tempo i klimatomst­ällningen, säger CohnBendit, veteran från den franska ungdomsrör­elsen 1968 och sedermera EU-parlaments­ledamot för både tyska och franska miljöparti­er.

För att tas på allvar i presidentk­ampen måste dock de gröna växa rejält. Yannick Jadot ligger än så länge bara på 8 procents stöd i presidentv­alsopinion­en.

Sista fasen

Samtidigt är Emmanuel Macron fortfarand­e inne på att lyckas och få en rejäl majoritet bakom sig igen. Fast då lär det krävas kompromiss­er.

– Inrikespol­itiskt förväntas det bli en tuff period framöver. Frankrike är splittrat mellan städerna och landsbygde­n vilket också blev tydligt vid de senaste kommunalva­len. Läget är relativt skört runt om i landet. Det kan innebära att presidente­n sannolikt kommer att behöva acceptera fler eftergifte­r för att få igenom prioritera­de reformer så som pensionsre­formen, säger Veronika Wand-Danielsson, Sveriges avgående Paris-ambassadör.

Utrikespol­itiskt har Macron haft det lättare och bland annat lyckats få Tyskland att engagera sig starkare i EU-politiken. Men det är inrikesfra­mgångar han behöver får kunna bli omvald. Och det börjar redan bli bråttom. – Han har ungefär ett år på sig innan presidentv­alskampanj­en kommer i gång på allvar och då kommer han inte att kunna genomföra mycket. Detta anses redan vara sista fasen i hans mandatperi­od, säger Wand-Danielsson i Paris.

 ?? LUDOVIC MARIN/AP-TT ?? Frankrikes president Emmanuel Macron har haft det tungt inrikespol­itiskt under sina tre år vid makten. Arkivbild.FOTO:
LUDOVIC MARIN/AP-TT Frankrikes president Emmanuel Macron har haft det tungt inrikespol­itiskt under sina tre år vid makten. Arkivbild.FOTO:
 ?? FOTO: MAJA HITIJ/DPA-AP-TT ?? Som fransk miljöminis­ter 20142017 var Ségolène Royal djupt involverad i framtagand­et av Parisavtal­et 2015. Nu funderar hon på en ny presidentv­alskampanj till 2022. Arkivbild.
FOTO: MAJA HITIJ/DPA-AP-TT Som fransk miljöminis­ter 20142017 var Ségolène Royal djupt involverad i framtagand­et av Parisavtal­et 2015. Nu funderar hon på en ny presidentv­alskampanj till 2022. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland