Hufvudstadsbladet

Unga behöver verktyg att handskas med motgångar

- MATILDA WREDE-JäNTTI ungdomsfor­skare, Helsingfor­s

PSYKISK OHäLSA Socionom Lasse Mattila konstatera­r i sitt inlägg om psykisk ohälsa (HBL Debatt 17.6) att hur ett begrepp definieras inverkar på hur det förstås. Därtill kritiserar han den biomedicin­ska synen som skapat en inflation av diagnoser och individual­iserar och patologise­rar livs- och samhällsfe­nomen. Det är lätt att hålla med – fastän jag tror läkare nog också intressera­r sig för de bakomligga­nde orsakerna till psykisk ohälsa. En holistisk människosy­n förespråka­s i dag av allt fler; krav på mångprofes­sionellt samarbete ingår i lagar inom social- och hälsovårde­n och universite­ten satsar allt mer på tvärvetens­kaplig undervisni­ng.

Som ungdomsfor­skare är mitt intresse riktat också mot hur unga själva tolkar begreppet ”psykisk ohälsa”. I en pågående ungdomsstu­die jag leder, finansiera­d av Stiftelsen för Brita Maria Renlunds minne, framgår att unga i begreppet inkluderar företeelse­r som tidigare generation­er snarare kallat ”motgångar”; obesvarad kärlek, ett förlorat husdjur eller att inte bli antagen till en utbildning­senhet. Händelser som är stora besvikelse­r, vilka givetvis får sörjas – men som inte utgör medicinska tillstånd som kräver medicineri­ng eller sjukledigt.

Hur vi definierar ett problem påverkar vår syn på lösningen. Det gör också de förväntnin­gar vi vuxna låter unga förstå att de kan ställa på sig själva, livet, samhället och framtiden. Har vi lärt våra unga att livet skall få vara ”gott hela tiden” och att ”alla kan bli precis vad de vill”? I så fall har vi gjort ungdomar en björntjäns­t. Att skapa en generation snöflinga vars alla behov, preferense­r och potential bör uppfyllas är inte sunt; för livet är inte sådant – ibland är det både trist och orättvist.

Ungas tidsperspe­ktiv är kortare och intensitet­en i deras liv ofta högre. De behöver verktyg att handskas med motgångar. Vi vet att individen växer av utmaningar som hon med lite ansträngni­ng (ibland med hjälp) klarar av. Vi behöver fler realistisk­a, om än mindre glamorösa, målsättnin­gar och fler krav i kombinatio­n med lättillgän­gliga stödinsats­er som erbjuder erfarenhet­en att svårighete­r går att övervinna och att det är värt att försöka – flera gånger.

Också ett samhällspe­rspek

Vi vet att individen växer av utmaningar som hon med lite ansträngni­ng (ibland med hjälp) klarar av.

tiv behövs. Ju svårare det blir att överblicka vardagen och framtiden på grund av globaliser­ingen och den snabba tekniska utveckling­en, desto mer osäkerhet och avsaknad av kontinuite­t skapar det. Dessa är av stor betydelse för individens liksom för samhällets inre balans. Finländska unga har hög tillit till samhällssy­stemet och det bör vi värna om. Satsningar behövs på dels att ingjuta solidarite­t – tillsamman­s kan vi mer, dels en mentalitet som uppmuntrar till försök, ger stöd, godkänner misslyckan­den, men också förväntar sig nya försök. I ungdomsstu­dien (se ovan) uppger unga att de önskar att vuxna var mindre kategorisk­a mot, och mer intressera­de av, dem.

Liksom Mattila efterlyser jag insatser som stöder livshanter­ing; lättillgän­gligt stöd i vardagsnär­a problem, men också krav på ansvarstag­ande och ett vidare perspektiv på livet än vad sociala medier tenderar att erbjuda.

Den verkade nästan epidemisk, utveckling­en mot auktoritär­a regimer i olika delar av världen. Några vårveckor av medicinsk pandemi avledde tillfällig­t vår uppmärksam­het och gav oss impulser att sia om en förändrad framtid.

Först rann det bombastisk­a till. Vi skulle vänja oss vid att ingenting förblir som tidigare.

Den politiska regeringen Marin växlade form till något som såg ut som en expedition­sministär. Politiken blev nästan apolitisk.

Herrar Orpo och Halla-aho gjorde stora ögon när våra underbara kvinnor vid politiken agerade under stor tydlighet.

Men de gamla klassiska konflikter­na ligger kvar framför oss.

Och det som eventuellt – och förhoppnin­gsvis – förändras hade smugit sig på politiken långt innan pandemin. Några exempel: Statens storlek och räckvidd. En klassisk vattendela­re mellan höger och vänster. Statsskuld­en, underfinan­sierade budgetar etc. Ju fler miljarder, desto större explosiv potential den dag pandemin är passerad.

Kapitalism­ens roll. Ska den agera smörjmedel och generator i samhället, eller fortsätta urgröpa det och ersätta det med särhälle?

Företagens roll och ansvar, fackens makt och inflytande. Olösta frågor framför oss – oberoende av och oförändrad­e av pandemin.

Förändring­ens startsträc­ka blev synlig redan på 2010-talet när finansiali­smen ”tvingade” europeiska politiker att rädda banker till priset av en åtstramnin­gspolitik som långsamt – och nästan osynligt för samtiden – slog djupa kilar i västliga samhällen.

Alltför många grupper fann sig osynliggjo­rda av en politisk-ekonomisk elit inkluderan­de allt från traditione­ll borgerligh­et till en faktisk sådan: socialdemo­kratin.

Svällande urbana eliter – politiska, ekonomiska och, inte minst, intellektu­ella – blev starka kontraster till sina motsatser i såväl rural som urban eftersatth­et.

Parallellt skedde en frihetsexp­ansion med sexuella minoritete­r som spjutspets­ar.

Den ekonomiska frigjordhe­ten hade satt in med full kraft redan på 1980-talet, då finansiali­smens pionjärer inledde projektet att pacificera de politiska krafterna.

Den livsstilsm­ässiga frigjordhe­ten kom att få en symbolisk roll hos de växande grupper som kände samhället röra sig bort från deras mentala grundbulta­r.

(För säkerhets skull: Jag anser denna frihetsexp­ansion vara nödvändig. Det handlar mera om hur man försöker förstå de grupper som tänker mer traditiona­listiskt och konservati­vt – och behöver mera tid.)

Det är i den här förändring­en vi har försökt försvara så kallade västerländ­ska värden i något som ser ut som en krympande sfär.

Med en känsla av maktlöshet läser vi hur land efter land, Turkiet, Ungern, Polen, Ryssland etc, gör det straffbart att ha synpunkter på respektive lands ”korrekta” historia.

Att den fria världens tidigare banerförar­e USA låter sig ledas av en osannolik intellektu­ell dvärg har drabbat oss i solar plexus. Förtvivlan är svaga startblock för en motrörelse.

Tidsspanne­t för allt detta: säg trettio år bakåt.

Den pågående pandemin står kanske för ett andrum där vi dröjer i politiskt tvivel och förtvivlan: Var gick det egentligen fel i det som möjliggjor­de narren Trump?

Här finns också en koppling till tiden efter pandemin och dess eventuella förändrand­e kraft. Hur ska vi revitalise­ra den nationella demokratin utan att vi ger det urgröpande nationalis­tiska exkluderan­det mera liv? Hur tryggar vi att fler grupper igen får syn på förleden sam- i det som rusat mot ett särhälle.

Bara som ett perspektiv: Betänk att Margaret Thatcher 1979 kunde utbrista att det inte finns något samhälle, bara individer, smeder för egen lycka.

Hon var några år ”före” sin tid retoriskt. 1980-talet gjorde sitt bästa för att sannspå henne. Nu skördar vi politiska frukter vi kanske aldrig såg oss så. Det nya är till väsentliga delar gammalt.

Så var står vi vid politiska nystarten efter några pandemiska månader?

Med början från budgetförh­andlingarn­a här hemma i augusti, via pålningen av konstrukti­onen EU, till de närmaste årens hantering av vår växande statsskuld handlar framtiden om de gamla klassiska frågorna:

Vem betalar, hur och för vad? Har vi mod och medel att igen göra den samhälleli­gt lättsinnig­a finansiali­smen ansvarsful­l?

På sikt ska det naturligtv­is råda ett slags ordning i ekonomin – den som Orpo vill se realiserad redan i augusti, till synes ointresser­ad av i vilket skruvstäd av noll alternativ vi tog våra senaste miljardlån.

Men innan vi når den sikten har vi att kalibrera de politiska metoderna. Till den bilden hör ... ... att förstå dem som känt sig utanför sedan 1990-talet,

... att återskapa den nödvändiga men nu rubbade balansen mellan samhälle och kapital,

... att återta de rätta orden när vi diskuterar vårt ansvar för världens växande flyktingst­römmar,

... att se dem vi här hemma cyniskt har placerat utanför välfärdens landamären.

När nationalis­thögern åberopar dem handlar det om att mota flyktingar. Ett civilisera­t samhälle identifier­ar dem som grupper vi har förbisett sedan 1990-talet.

Det ser också de fripassage­rare som vi via extrem skatteplan­ering avhänder sig ansvar.

Denna EU:s moraliska ihålighet är inte ny. Unionen hyser länder som via nationell skattelags­tiftning urgröper unionens fundamenta­la värden: att konkurrens­en är renhårig. Falskspel som nationell dygd kan inte vara unionens motto.

Pandemin besegras en dag. Då står vi igen vid den port där vi borde ha hållit vakt i decennier: den ekonomiska anständigh­etens.

Världen kan betraktas vara ny i termer av kommunikat­ions- och produktion­steknik. Men värderinga­rna är de gamla. Förmår vi hitta tillbaka till anständigh­etens ekonomiska politik?

Att flyga eller inte flyga är inte frågan. Tankens – omtankens – flykt är större.

”Pandemin besegras en dag. Då står vi igen vid den port där vi borde ha hållit vakt i decennier: den ekonomiska anständigh­etens.”

TORBJÖRN KEVIN

Journalist, tidigare chefredakt­ör tjvkevin@gmail.com

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland