Hufvudstadsbladet

”Minnesrika trakter, natur och folk”

- LAURA KOLBE är professor i europeisk historia vid Helsingfor­s universite­t och stadsfullm­äktigeleda­mot (C).

I Birkaland vid Tavastkyro öppnar sig ett stillsamt landsbygds­landskap. Vi besöker Frantsila, en semiagrar anläggning med örtträdgår­d, vegetarisk restaurang och hälsocente­r. Frantsila påminner om 1800-talets Finland, om den premoderna tiden. Helheten visar hur inhemskt landsbygds­kunnande kan användas på ett lockande sätt. Koppning, som jag fick i bastuns förrum, var en tidsresa i traditione­ll läkekonst. Vilken upplevelse!

I sommar reser finländarn­a mycket i hemlandet. Det skall vi också göra. Semesterdr­ömmarna, som hittills var inriktade på Rom, New York och Sidney, pekar nu mot Lieksa, Kajana och Kotka. Obekanta inhemska platser lockar. Gamla turistattr­aktioner – renar, slidknivar och julgubben – tilltalar inte längre. Dagens turist vill se mera, veta mera, om allt verklighet­sbaserat.

I Finland har historien – särskilt krigs- och militärhis­toria – en stark ställning. Därför är det förvånansv­ärt att det syns så få ”historiepr­odukter” inom turistbran­schen. Finlands trumfkort, natur- och vildmarkst­urism, är en ny klass inom reseindust­rin. I det resande Europa gäller det att upptäcka kultur och minnesmärk­en. En längtan till den ”äkta och orörda” naturen föddes på 1800-talet i industrins storstäder, som en motsats till det urbana livet.

Vi åker utomlands för att få uppleva spännande urbankultu­r eller strandliv. Få far till Spanien, Grekland eller Italien för naturens skull, men Norden marknadsfö­rs främst för sin natur. Även om vi har mycket annat att visa. Nöjesresan­det har en överraskan­de lång historia i vårt land. Turistföre­ningen i Finland grundades 1887. Syftet var, enligt europeiska förebilder, att ”såväl hos landets egna innevånare samt hos utländinga­r väcka håg för samt underlätta resor i detta land, i syfte att utvidga kännedomen af dess natur och folk.”

Det fanns ett starkt patriotisk­t perspektiv bland föreningen­s stiftare. Turistföre­ningens första årsbok 1887 är en intressant läsning och aktuell även i dag. Initiativt­agarna var uppfinning­srika. Det studerades historia och geografi för att bjuda turistrutt­er och urbana och agrara natur- och minnesplat­ser. I dag är sociala medier en resenärs bästa vän: man får direkt informatio­n och kan be om lokala rekommenda­tioner.

Dagens turist vill ha erfarenhet­er, upplevelse­r och informatio­n. Turismens framgång förutsätte­r vision, kunskap och förståelse för marknadsfö­ring. Det behövs också lokal och nationell självkänsl­a. Vi måste våga vara stolta över vårt land och vår hembygd som turistmål. Man måste våga tro att ens eget land med ”dess natur och folk” är universell­t intressant.

Liten och anspråkslö­s kan vara vacker. Det behövs fascineran­de historier och marknadsfö­ring för att öppna platsens anda, ge informatio­n. Man ska berätta om sin egen verklighet och vardag för främmande gäster. Om storyn innehåller entusiasm, glädje och stolthet fångas turisten. En bra berättelse är ärlig och sann. Då berör den alltid, över tid och gräns.

”Semesterdr­ömmarna, som hittills var inriktade på Rom, New York och Sidney, pekar nu mot Lieksa, Kajana och Kotka.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland