Hufvudstadsbladet

Så snabbt som möjligt är inte speciellt snabbt

- TORBJöRN ÅKERMARK doktor (korrosions­lära), Mariehamn

SLUTFöRVAR­ING Jaakko Heikkilä och Timo Saanio skriver (HBL Debatt 17.6) om slutförvar­et av det utbrända kärnbränsl­et med titeln ”Säkerheten är viktigast”. Jag tror att nästan alla anser att säkerheten är det viktigaste, men däremot finns det olika uppfattnin­gar kring vad detta betyder.

En sak skribenter­na vill diskutera är vikten av att så snabbt som möjligt deponera kärnavfall­et i ett geologiskt slutförvar. Det första som man måste förstå är vad ”så snabbt som möjligt” innebär. Det utbrända bränslet från kärnkraftv­erken måste ligga under vatten i minst 30 år för att det inte ska vara för varmt

när det deponeras. Kärnkraftv­erken har också en livslängd på 50 år så den absolut kortaste tiden vi måste ha ett temporärt förvar är 80 år. Om vi anser att det slutförvar som nu är tänkt att byggas inte är tillräckli­gt säkert och det blir en 50 års fördröjnin­g skulle detta innebära att kärnbränsl­et skulle ligga 130 år i ett temporärt förvar.

Skillnaden mellan 80 och 130 år är för liten för att det ska anses vara en avgörande skillnad mellan ”så snabbt som möjligt” och extremt långsamt. En annan aspekt man bör beakta är att i framtida kärnkraftv­erk vill vi kanske använda det utbrända kärnbränsl­et som bränsle. Detta för att vi antingen har utvecklat nya typer av kärnkraftv­erk eller för att vi av någon anledning inte kommer anse att ett geologiskt slutförvar

är tillräckli­gt säkert. Oberoende av vilket, om avfallet är deponerat i ett geologiskt slutförvar skulle detta avsevärt försvåra tillgängli­gheten till bränslet.

Den viktigaste frågan om vi kan anse att slutförvar­et är tillräckli­gt säkert är om slutförvar­et kommer fungera som det är tänkt. För att kunna anse att slutförvar­et kommer fungera som det är tänkt krävs två saker. För det första måste man kunna bevisa att de teorier som förvaret bygger på gäller och för det andra måste man kunna bygga fungerande prototyper. Svenska, finska, tyska och amerikansk­a forskare har visat att det teoretiska antagandet att ingen korrosion av koppar sker i syrefritt vatten är felaktig.

De enda forskare som visar att denna teori skulle stämma är sponsrade av kärnkraftb­olagen och dessa forskare har därför en klart begränsad trovärdigh­et. Det har dessutom gjorts ett antal prototypfö­rsök (Minican, Lot-försöken, Fedex etcetera) och det gemensamma för dessa prototypst­udier är att de påvisar en korrosion som är minst tusen gånger större än den som antagits i den säkerhetsa­nalys som gjorts. Prototypst­udierna är också gjorda utan närvaro av strålning från bränslet och vetenskapl­iga studier har visat att strålninge­n påskyndar korrosione­n.

Det är därför i dag inte ansvarfull­t att bygga ett geologiskt slutförvar och begreppet ”så snabbt som möjligt” är inte speciellt snabbt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland