Hufvudstadsbladet

”Rör inte mitt hår”

Gisele Estrada, Lärare, fitnessins­truktör. JRs fru, Amayas mamma

-

Det hände i år på jobbet när jag pratade med en kollega. Jag har mitt hår i flätor och utan förvarning, medan hon pratade med mig, sträckte hon ut sin hand för att röra mina flätor.

Så tuffa de är sa hon, men jag sa genast att hon inte fick röra mitt hår och att jag inte är hennes hund. Därefter var jag tvungen att förklara för henne hur förödmjuka­nde det är när någon inkräktar på ens personliga utrymme och att det ofta händer för svarta.

Historiskt sett har håret haft en speciellt betydelse för de svarta. Det är en del av vår story. Vi har upplysts om hur annorlunda det är och inte alltid på ett positivt sätt. Även om det är vänligt menat och man säger att ditt hår är så vackert så är det fel. Man kan ge en verbal komplimang, men ingen får röra mig. Det lärde jag mig redan som ung.

Vi brukade ha tvättdagar med min dotter. Det tog hela söndagen att tvätta håret. Det är vanligt bland svarta att man gör så. Sedan satte man sin dotter framför spegeln och sa att hon är vacker. Visa henne hennes hår och säg hur vacker hon är. Så nej, rör inte håret.

Jag har också fått höra hur väl jag uttrycker mig och att jag är smart. Det borde inte vara någon överraskni­ng eftersom jag är utbildad. Det det egentligen betyder är att jag är vältalig och smart för att vara svart.

Jag är ändå glad för att vara amerikan. Jag skulle inte vilja vara någon annanstans, förutom för semester. Jag är glad för att det sker framsteg och förändring­ar, även om det bara handlar om något så enkelt som att göra folk medvetna om att rasism finns i vårt liv dag ut och dag in.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland