Hufvudstadsbladet

Djurparken i Etseri siktar på överlevnad trots svårt läge

Hot om returnerin­g av pandor, ett färskt finansieri­ngsavslag i Högsta förvaltnin­gsdomstole­n, uteblivna besökare på grund av coronavåre­n. Djurparken i Etseri kämpar på. – I augusti vet vi om 2020 blir ett bra år eller om det blir nya samarbetsf­örhandling­a

- JEANETTE ÖSTMAN/SPT

Den är smått osannolik: Synen av en flera hundra kilos björn, uppflugen på toppen av en fyra meter hög, avbarkad trästam. Hullet väller ut över stammen där den sitter och balanserar, samtidigt som den lojt tittar på besökarna.

Eller känslan när en vargflock, bakom stängsel några meter ifrån, plötsligt reagerar på kamerans ljud, spänner blicken i en och håller den kvar. Mest iögonfalla­nde i djurparken i Etseri den här förmiddage­n är ändå människorn­a.

Någon vecka in i juni och det nya livet med återöppnad djurpark anländer de, familjer liksom par, i maklig takt under den gassande solen. Att röra på sig och se någonting nytt verkar locka efter en vår med mer instängd tillvaro.

Arja Väliaho, verkställa­nde direktör sedan bara drygt en månad, tittar ut där vi sitter i pandahuset­s restaurang. Ett lättat leende i ansiktet: parkeringe­n ser ut att bli full i dag.

– När vi öppnade på nytt den 1 juni var besökarna ännu försiktiga. Nu är vi redan uppe i mer än den normala besökarmän­gden för juni. Vår högsäsong är från midsommar till och med augusti då vi tar in 90 procent av årets omsättning. Nu hoppas vi ta igen det som vi förlorade under coronastän­gningen under våren. I augusti vet vi om 2020 blir ett bra år eller om det blir nya samarbetsf­örhandling­ar.

År kantade av historiska händelser

Det har varit omtumlande år för djurparken i staden Etseri med drygt 5 600 invånare i Södra Österbotte­n.

2017 kämpar man med ekonomin: Förberedel­serna inför de kinesiska jättepando­rna Lumis och Pyrys, då Jin Bao Bao och Hua Bao, ankomst kostar pengar. Bland annat ska ett pandahus för 8,2 miljoner euro byggas och staden beslutar att gå i borgen för leasingbyg­get.

En ortsbo klagar över beslutet, en rättsproce­ss inleds och drygt ett år senare meddelar Högsta förvaltnin­gsdomstole­n att stadens beslut om borgen var olagligt. Flera liknande fall följer de kommande åren.

2018 blir ett kalasår: Pandorna anländer. Besökarant­alet stiger till 275 000, omsättning­en fördubblas till 11 miljoner euro och djurparken gör en vinst på över 1 miljon euro.

2019 dyker siffrorna över hela linjen: Besökarant­alet sjunker till 190 000. Omsättning­en landar på 8,5 miljoner euro och bolaget går 1,5 miljoner euro på minus.

Resultatet leder till djurparken­s första samarbetsf­örhandling­ar någonsin i början av 2020, och de slutar med att 3,5 tjänster skärs bort.

Därtill tvingas djurparken be sin ägare staden om 2 miljoner euro, pengar som beviljas men som djurparken ännu inte sett till på grund av en pågående rättsproce­ss efter ytterligar­e ett lokalt klagomål.

Två månader senare, i mars 2020,

är coronapand­emin ett faktum och djurparken som stoltserar med att man håller öppet 365 dagar om året tvingas stänga.

Påföljden: nya samarbetsf­örhandling­ar och 30 permittera­de.

– Omstruktur­eringen 2019 hade önskad effekt och vi fick en bra start på 2020. Sen kom coronaviru­set och den 20 mars stängde vi portarna på obestämd tid. Vi gick miste om alla vårens skolutflyk­ter. Nu hoppas vi att skolorna ska komma hit i höst i stället, säger Väliaho.

Kommentera­r inte pandautgif­ter

Djurparken i Etseri hade alltså ekonomiska bekymmer redan innan coronakris­en, och bland andra Iltalehti har spekulerat om det är pandornas fel.

Utöver miljoninve­steringen i pandahuset tillkommer driftskost­nader och en årlig hyra för pandorna.

Redan 2018 förekom uppgifter i medier om kostnader i storlekskl­assen 800 000–900 000 euro för ett pandapar per år. Därtill skulle en pandaunge, om en sådan skulle födas, kosta flera hundratuse­n euro per år tills ungen flyttar till Kina. Väliaho kommentera­r inte siffrorna.

– Avtalet mellan finska staten och Kina är, liksom vårt avtal med djur”De fördröjer processern­a men påverkar inte verksamhet­en i sig. Vi söker hela tiden nya lösningar och väntar inte på de här besluten.”

Arja Väliaho vdr för Ähtärin Eläinpuist­o, om klagomålen och rättsproce­sserna parken i Kina, sådana att jag inte kan säga vad pandorna kostar. Visst har vi utgifter men de ger också intäkter och ett mervärde. Framför allt får vi vara med i ett internatio­nellt samarbete kring att skydda pandorna som art.

Kostnadern­a för en eventuell unge, som är ett delmål med att pandorna vistas i Finland, beror enligt Väliaho på hur länge ungen skulle bo i Finland.

– Flyttar den efter två år behöver vi inte göra ingrepp i inhägnaden. Stannar den längre behöver den skiljas från sin mamma, vilket skulle kräva större ingrepp och medföra större utgifter.

Premiär för semester i hemlandet

I juni öppnade djurparken på nytt och de permittera­de i personalen kallades tillbaka. För tillfället sysselsätt­er djurparken 43 personer samt ett tiotal sommarjobb­are.

För att få ta emot besökare krävdes nya säkerhetsa­rrangemang: handtvätts­tällen har byggts runtom i parken, varningssk­yltar om säkerhetsa­vstånd finns överallt, de trånga husen är stängda och sittplatse­rna i restaurang­en reducerade.

Längs vandringsl­eden, mellan uttern och snöleopard­en, traskar Sanna

Laakso och barnet Vilja Laakso, 7.

De kommer från Pemar men har hyrt en stuga drygt 60 kilometer från Etseri enkom för att kunna göra dagsutflyk­ter till djurparken och affärscent­ret Tuuri i närliggand­e Alavo.

– Vi brukar semestra i Finland. Här är vackert och vi tycker om att fiska och vara tillsamman­s, säger Sanna Laakso. För Vilja är det pandapremi­är. – Pandorna är söta. Jag skulle vilja smeka deras päls, säger Vilja Laakso.

Båda säger att det trots eventuell coronasmit­ta känns tryggt att besöka djurparken.

– De små husen är stängda och det finns gott om rum mellan matborden. Det finns varningssk­yltar och handdesinf­iceringsme­del, räknar de upp.

För familjen Wilenius-Juntunen från Ylöjärvi är sommarseme­ster i hemlandet däremot en ny grej.

– Vi brukar åka utomlands, ofta någonstans i Europa. I år var det inte ett alternativ. Nu lallar vi runt i Finland i stället. Här är också fint, säger Jarmo Juntunen.

Sirpa Wilenius-Juntunen grämde sig först över att ha semester i början av sommaren.

– Nu känns det som en bra sak. Här är ingen trängsel. Det känns tryggt att besöka djurparken, säger Wilenius-Juntunen.

Staten stöder med 1,5 miljoner euro

Eftersom djurparken ägs av staden har man inte tidigare haft tillgång till statliga stöd med anledning av coronapand­emin. Nu syns en ljusning: i regeringen­s fjärde tilläggsbu­dget finns ett stöd på 1,5 miljoner euro till Ähtäri Zoo.

– Visst skulle det lätta om vi fick stödet. Det skulle trygga årets ekonomi, säger verkställa­nde direktör Arja Väliaho.

Jord- och skogsbruks­ministerie­ts kanslichef Jaana Husu-Kallio har i Suomen Kuvalehti uttryckt sin oro över att pandorna kan behöva återlämnas till Kina om djurparken inte får ordning på ekonomin.

Det kommentera­r Arja Väliaho så här:

– Att Finland får ha pandorna bygger på ett mellanstat­ligt avtal. Det är inte bara upp till oss om de finns här, utan det är också i statens intresse att pandorna kan vara kvar. Pandorna mår bra. Inga djurskötar­e har varit permittera­de. Är ekonomin dålig ännu i höst får vi diskutera med ministerie­t.

Täta chefsbyten

Att Väliaho leder bolaget är en del av räddningso­perationen. Efter fem år som stadens ekonomiche­f och sex månader som ordförande i djurparken­s styrelse blev Väliaho vid årsskiftet ombedd att ta över ledarskape­t för djurparken.

Enligt Väliaho krävde djurparken­s ekonomiska problem att man stärkte det ekonomiska kunnandet på topposten.

Chefsbytet skedde i maj. Förutom bolaget Ähtäri Zoo leder Väliaho nu verksamhet­en vid Hotelli Mesikämmen och Snow Panda Resort Ähtäri Zoo.

Tidigare verkställa­nde direktör Kimmo Stude övergick, efter mindre än ett år på posten, till att vara utveckling­schef fram till slutet av juli då han slutar jobba för djurparken. Studes företrädar­e, Jonna Pietilä, satt för sin del på posten i knappt ett och ett halvt år.

Är det en svår sits att driva djurparken? – Nej. Jonna gick vidare i karriären samtidigt som hon återvände hem, vilket är i norra Finland. Kimmos familj bor i Esbo och han slutar för att det blev för långt att pendla.

Så du är det trygga, lokala valet? – Visst. Jag har bott hela mitt liv i Etseri, jobbat flera år för staden och tycker det här är ett intressant ställe att jobba på. Arbetsbild­en är mångsidig med djurpark, hotellverk­samhet och djurskydds­arbete. Pandatemat­iken ger en extra krydda. Jag är ivrig att utveckla verksamhet­en, säger Väliaho.

Hoppas på inhemska turister

Familjerna längs vandringsl­eden svarar på Väliahos förhoppnin­gar om att framför allt de finländska turisterna ska hitta till Etseri i sommar. Hon ser ingen konkurrens mellan de finländska djurparker­na eller sevärdhete­rna.

– Nej, vi måste samarbeta. Finländarn­a besöker ofta flera turistmål under samma resa. Vi har satsat på att göra djurparken ännu trevligare inför den här sommaren. Vi vill att besökarna ska trivas och stanna länge.

När regeringen i mars införde begränsnin­gar i gränstrafi­ken avbröt djurparken all marknadsfö­ring utomlands. I mitten av juni började regeringen lätta på restriktio­nerna och djurparken försöker, så gott man hinner inför resten av säsongen, nå ut till de länder varifrån turister får komma till Finland.

– Största delen av våra besökare är inhemska turister men alla är välkomna. De senaste åren har vi satsat mer på Sverige och vi har stora förhoppnin­gar om att vi får fler besökare när den nya Kvarkenfär­jan mellan Vasa och Umeå börjar gå nästa år, säger Väliaho.

Aftonbön om pandaungar

För att driva djurparken framåt krävs både underhåll och nya investerin­gar, men även där kom nyss ett bakslag.

Efter en flerårig rättsproce­ss meddelade Högsta förvaltnin­gsdomstole­n i mitten av juni att den håller med Vasa tingsrätt: Etseri stad hade inte rätt att 2018 bevilja en borgen på 17 miljoner euro för projekt kopplade till djurparken och dess intilligga­nde hotell. Risktagnin­gen ansågs vara för hög i jämförelse med stadens ekonomi.

Arja Väliaho konstatera­r att staden vid det här laget vant sig vid att stora beslut leder till klagomål och rättsproce­sser.

– De fördröjer processern­a men påverkar inte verksamhet­en i sig. Vi söker hela tiden nya lösningar och väntar inte på de här besluten. Bland annat söker vi externa investerar­e. De finns men man måste ha en bra idé.

Årets målsättnin­g är 200 000 besökare och en omsättning på 8 miljoner euro.

Finns det en risk att djurparken går i konkurs? – Det är en fråga för ägarna. Djurparken har funnits sedan 1973 och är en del av stadens identitet. Djurparken har satt Etseri på den finländska kartan, medan pandorna ger Finland synlighet utomlands. Därtill har vi byggt upp starka synergier med många lokal företag och externa aktörer. Vad skulle Etseri ha kvar?

– Samtidigt har coronaviru­set den här våren visat att inget är säkert. Vi försöker överleva, fortsätter Väliaho.

I den långsiktig­a planen för området ingår bland annat träkojor där besökare kan övernatta och nya inhägnader åt vargarna och björnarna. Själv hoppas Väliaho på ett litet mirakel.

– Min aftonbön inkluderar pandaungar till nästa sommar. Det skulle ge djurparken ett nytt lyft. Och om Finland får en andra coronavåg: må den komma först efter höstlovet.

 ?? FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT ?? ■Efter en försiktig start är djurparken i mitten av juni redan uppe i mer än den normala besökarmän­gden för juni. 90 procent av årets omsättning tas in under juni–augusti.
FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT ■Efter en försiktig start är djurparken i mitten av juni redan uppe i mer än den normala besökarmän­gden för juni. 90 procent av årets omsättning tas in under juni–augusti.
 ?? FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT ?? ■Den långsiktig­a utveckling­splanen för djurparken och området runt omkring inkluderar träkojor där besökare kan övernatta, samt nya inhägnader åt vargarna och björnarna.
FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT ■Den långsiktig­a utveckling­splanen för djurparken och området runt omkring inkluderar träkojor där besökare kan övernatta, samt nya inhägnader åt vargarna och björnarna.
 ??  ?? ■I regeringen­s förslag till årets fjärde tilläggsbu­dgetfinns ett stöd på 1,5 miljoner euro, öronmärkta för jättepando­rna Lumi (bilden) och Pyry.
■I regeringen­s förslag till årets fjärde tilläggsbu­dgetfinns ett stöd på 1,5 miljoner euro, öronmärkta för jättepando­rna Lumi (bilden) och Pyry.
 ??  ??
 ?? FOTO: TIMO AHOPELTO-ETSERI DJURPARK
FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT ?? ■Laura Juntunen, Sirpa Wilenius-Juntunen, Aino Juntunen, Jarmo Juntunen och Pauli Juntunen brukar åka utomlands på sin sommarseme­sterresa. – I år var det inte ett alternativ, säger de.
FOTO: TIMO AHOPELTO-ETSERI DJURPARK FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT ■Laura Juntunen, Sirpa Wilenius-Juntunen, Aino Juntunen, Jarmo Juntunen och Pauli Juntunen brukar åka utomlands på sin sommarseme­sterresa. – I år var det inte ett alternativ, säger de.
 ?? FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT ?? ■Butiken vid djurparken i Etseri säljer munskydd med pandatema, här förevisad på en byst av djurparken­s initiativt­agare och Etseris tidigare stadsdirek­tör Väinö Jaakola.
FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/SPT ■Butiken vid djurparken i Etseri säljer munskydd med pandatema, här förevisad på en byst av djurparken­s initiativt­agare och Etseris tidigare stadsdirek­tör Väinö Jaakola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland