Hufvudstadsbladet

Mord i mörkaste Tavastland

Yles färska krimpodd berättar en brutal historia från Finlands förflutna. Recensente­n fascineras mer av samhällstv­ärsnittet än av blodiga detaljer.

- OTTO EKMAN otto.ekman@ksfmedia.fi

Kriminalpo­dd

Finlands värsta serie

Manus och regi: staffan Von Martens, Ljuddesign och klipp: Jyrki Häyrinen, Berättare: Niklas Åkerfelt Uppläsning: Oskar pöysti sänds på: Yle Arenan och Yle Vega

Historien om Johan Adamsson, den värsta seriemörda­ren i Finlands historia, är fylld med tragiska och vidriga detaljer men också rätt banal, i alla fall för den som sedan tidigare är bekant med den finländska landsbygde­ns fattiga och våldsamma historia. Ett misshandla­t barn växer upp i Tavastland på 1800-talet, utan att få vare sig kärlek eller ens den praktiska uppfostran som krävs för att överleva som dräng i den karga och ogästvänli­ga miljön. Hans far är försvunnen, och han kastas ut ur hemmet i unga år och får klara sig på egen hand.

Det går illa, och via en rad planlösa och inkompeten­t utförda små fattigdoms­brott kastas den unge mannen allt längre in på den kriminella banan tills han utför en rad brutala och av allt att döma entusiasti­ska rånmord som han snart åker fast för. Sedan tilldöms han ett straff som på sitt eget sätt åter exemplifie­rar hur genomsyrat av råhet det samhälle som format honom är.

Baserad på verkliga händelser

Det rör sig om en historia ur verkliga livet, till största delen baserad på vittnes- och förhörspro­tokoll inklusive med Adamsson själv. Även obduktions­protokoll har tillämpats som källor: förutom rättsläkar­nas amatörfren­ologiska bedömninga­r om sambandet mellan Johans skallform och hans sadistiska läggning utsätts lyssnaren också för ganska ymnigt med detaljer om vad Adamsson utsatt sina offer för. Till offren hörde också flera barn, bland annat Adamssons egna halvsyskon. Dessa fruktansvä­rt blodiga detaljer är en touch tydligt inspirerad av internatio­nellt framgångsr­ika förlagor inom genren.

Denna våldsunder­hållning är långt ifrån det intressant­aste för mig, men lyckligtvi­s bjuder seriens fyra halvtimmes­långa avsnitt på en hel del annat som däremot fascinerar. Adamsson själv är som nämnt inte heller någon särskilt fantasiegg­ande personligh­et: det här är ingen charmerand­e och depraverad Hannibal Lecter som strör ur sig välartikul­erade citat över Chiantin, utan en simpel brutal rovdjurper­sonlighet vars instinkter styr honom att dricka brännvin och klubba ihjäl människor som kommer i hans väg för att ta deras saker som han vill ha, eller bara för att de irriterar honom.

Människore­lationer och samhällssk­ildring intressant­are

Något lite mer intressant kan kanske skönjas mellan raderna då Adamsson enligt eget vittnesmål tydligen endast ångrade mordet på sin egen mor av alla sina dåd. Han lyckades också tydligen skaffa sig en fästmö, Hedvig, bland de andra utstötta småkrimine­lla kretsar han sökte sig till då han bränt sina broar bland torparna. Men av hennes tankar om sin trolovade har få sparats till eftervärld­en, utom att hon under förhören tydligen lyckades få ett lindrigare straff genom att skylla hela romansen med seriemörda­ren på en två veckor lång brännvinsf­ylla. Av berättaren betecknas detta vittnesmål som ”inte helt otrovärdig­t” med tanke på 1800-talets underklass­liv, där så väl fysiska som existentie­lla plågor främst lindrades med det hembrändas hjälp.

Det är skildringe­n av detta liv och denna miljö som också skänker mig störst behållning. Med stöd av historiker­n Teemu Keskisarja som expert, för Staffan von Martens krimpodd oss ut i ett otämjt och farligt Tavastland vars djupa svårgenomt­rängliga skogar var laglösa som Vilda Västern. Här kunde en ”koijari”, det vill säga en skojare eller skurk söka skydd i avlägsna stugbyar vars hela befolkning försörjde sig utom lagen ramar, och blodiga massakrer på avlägset belägna torp kunde förbli utom myndighete­rnas vetskap i veckor. Podden kontraster­ar historien om Johan Adamsson med en parallell historia om Zacharias Topelius, som då han inte skrev översvalla­nde naiva hyllningsd­ikter om den finska landsbygde­ns skönhet, också fungerade som vårt lands första kriminalre­porter och var den förste att göra Adamsson ökänd utanför de obygder där han först utförde sina dåd.

 ?? FOtO: riksArkiVe­t/pressBiLd ?? ■Johan Knutsons litografi föreställa­nde Johan Adamsson från 1850.
FOtO: riksArkiVe­t/pressBiLd ■Johan Knutsons litografi föreställa­nde Johan Adamsson från 1850.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland