Hufvudstadsbladet

Ett badhotell

- ANN-GERD STEINBY

För nästan exakt 120 år sedan, den 1 juli 1900, invigdes det nybyggda Badhotelle­t i Mariehamn, den mest spektakulä­ra byggnaden på den stora badanläggn­ingen som hade börjat byggas i Västra hamnen 1889. Namnet Badhuspark­en visar i dag var den fanns. Hotellet ritades av arkitekter­na Lars Sonck och Bertel Jung i den då så populära jugendstil­en. Huset var Mariehamns största, femtio meter långt, tjugo meter brett och tre våningar högt och den låg ungefär där Ålands sjöfartsmu­seum nu står. Hotellet utrustades med nymodighet­er som vattenledn­ing, avlopp och vattenklos­etter, vilket förstås var bra så länge det fungerade men dessvärre sällan gjorde. I varje våning stod tre badrum med toaletter till gästernas förfogande. Rummen var sammanlagt fyrtio och fanns av olika storlek, slag och prisklass. En del hade alkov och egen veranda eller balkong, medan andra var enklare. Det var ingen hejd på superlativ­erna i tidningen Ålands beskrivnin­gar. Hotellköke­t var utomordent­ligt stort och ljust och kompletter­ades med serverings­rum och kallskänk. Dessutom fanns en rad ”väl tilltagna” skafferier, en rymlig vinkällare och flera andra källare, av vilka ett par fortfarand­e kan ses.

Kaffeveran­dan var, enligt tidningen, möblerad i ”finsk drakstil”, i matsalen fanns ett vackert wienermöbl­emang, rekvirerat från Helsingfor­s. Restaurang­ens servis av porslin från Arabia pryddes med badanstalt­ens monogram. Iittala bruk hade levererat allt glas. Bordsilvre­t och linnet kom från England.

Hotellet uppfördes i rekordfart på bara fyra månader. Det var, visade det sig, ett veritabelt fuskbygge. Byggmateri­alet kalllades cocolith, en ny produkt som troligen liknade moderna spånskivor. En ljus cementrapp­ning gjorde att fasaderna såg förnäma ut. Cocolithen sades vara tät, varm och brandsäker. Det var den inte. Hotellet var dragigt och kallt. Tidningen skriver att bara rummen i första våningen kunde värmas upp ”förmedels portativa kakelugnar”. Hotellet var tänkt för sommarbruk och saknade fast uppvärmnin­g, fönstren var enkla och väggarna tunna. Ingen hade tydligen tänkt på att skärgården­s somrar som regel är kylslagna.Denna kuliss på badortens scen, som någon senare skrev, blev en flopp. Hotellet bar sig aldrig. De vackra rummen stod outhyrda, den fina servisen i matsalen användes sällan. Badgästern­a fortsatte att hyra rum inne i stan och frekventer­a badanstalt­ens trivsamma ”restaurati­onsbyggnad”. När första världskrig­et bröt ut i augusti 1914 flydde badgästern­a från Mariehamn. I februari 1916 var ryska soldater inkvartera­de i Badhotelle­t. Det var kallt, det eldades i de portabla kaminerna. Elden kom lös och på några timmar förvandlad­es Mariehamns ståtliga badhotell till aska. Den lilla bit av husets grund som fanns kvar revs i fjol.

PS En vacker modell av hotellet finns i miniatyrst­aden i Mariehamns­museet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland