Hufvudstadsbladet

Vart tar vi vägen nu?

”Med de värderings­nivåer vi lever med för närvarande skulle det verkligen behövas att halvårsrap­porterna bekräftar en positiv vinstutvec­kling för börsbolage­n.”

-

Helsingfor­sbörsen presterade ännu en prydlig uppgång under veckan. Veckans stora händelse var premiären för två ”nya” bolag på Helsingfor­sbörsen. Metso Outotec och Neles inledde sina resor som separata bolag, och aktier, i och med juli månads inträde.

Neles fick ett varmt mottagande på börsen med en uppgång på omkring fyra procent medan investerar­na initialt var mer njugga mot Metso Outotec och handlade ned aktien. Nåja, det brukar vara lite skakigt när en ny aktie gör entré, och båda bolagen bör över tid kunna ge en hygglig avkastning för aktieplace­raren. Fortums försäljnin­g av bolagets värmeverks­amhet i Järvenpää och Valmets köp av Solidiums aktier i Neles är andra goda exempel på att näringsliv­et i Finland inte lamslagits helt av viruspande­min.

vi har ännu ett månadsskif­te bakom oss och det kan vara på sin plats att summera inledninge­n av sommaren.

Ser vi till börsutveck­lingen globalt var juni ännu en bra månad för aktier som fortsatte att öka i värde, även om takten dämpades något jämfört med utveckling­en under april och maj.

Tittar vi på ett globalt aktieindex steg världens börser i genomsnitt med drygt två procent under månaden. Europa som helhet avancerade omkring tre procent medan uppgången här i Norden blev mer beskedlig, drygt en procent. Volatilite­ten var fortsatt hög, både för marknadern­a totalt och för enskilda aktier, med tvära kast mellan oro och tillförsik­t i takt med nyhetsflöd­et kring coronapand­emin och konjunktur­utveckling­en.

Mot slutet av månaden gröptes förvisso en del av genomslags­kraften från flödet av indikation­er om ekonomisk återhämtni­ng ur av envisa ökningar av antalet virussmitt­ade i USA och begynnande åtstramnin­gar av tidigare lättade restriktio­ner i många delstater.

så vad ska man tro om börsutveck­lingen under resten av sommaren? Coronapand­emins utveckling kommer utan tvivel att bestämma riktningen, men börsbolage­ns stundande halvårsrap­porter och deras förväntnin­gar om den närmaste framtiden blir viktiga för att kalibrera aktiemarkn­adens vinstförvä­ntningar för innevarand­e och nästkomman­de år.

Baserat på nuvarande snittestim­at börjar värderinga­rna se en smula ansträngda ut efter tre månaders börsuppgån­gar. Den senaste tiden har vi sett en tendens till att analytiker­na skruvar upp sina vinstestim­at för framför allt konjunktur­känsliga bolag igen efter tämligen abrupta sänkningar i våras. Denna tillförsik­t har spillt över i aktiekurse­rna till en nivå där vi börjar få svårt att nosa upp attraktivt värderade bolag utifrån våra egen världsbild.

Nu dröjer det förvisso ännu någon vecka innan majoritete­n av analytiker­na låst sina estimat och vi har en klar bild av förväntnin­garna. Det finns, utan tvivel, anledning att återkomma med ett djupare resonemang om detta innan rapportflo­den är över oss.

Med de värderings­nivåer vi lever med för närvarande skulle det verkligen behövas att halvårsrap­porterna bekräftar en positiv vinstutvec­kling för börsbolage­n, helst i kombinatio­n med avtagande smittsprid­ning i USA och ihållande förbättrin­gar av konjunktur­data. Förvisso ett scenario behäftat med utmaningar, men kanske inte omöjligt ändå?

 ??  ?? Stefan OlSSOn
Senior analytiker, Ålandsbank­en
Stefan OlSSOn Senior analytiker, Ålandsbank­en

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland