Hufvudstadsbladet

Ny skomakare i Munksnäs.

I dagens läge finns det över 40 skomakerie­r i Helsingfor­s. Ett av de äldsta är skomakerie­t i Munksnäs som nyligen har fått en ny ägare.

- TEXT NICOLINA NYNäS nicolina.nynas@ksfmedia.fi FOTO SIMONE åBACKA

Pietu Väyrynen är skomakare i Munksnäs. Han utför dagligen ett gediget arbete och han tror på ett vänligt och personligt bemötande av sina kunder. Skomakerie­t i Munksnäs är ett av Helsingfor­s äldsta och skulle kanske inte ha funnits i dag om inte Väyrynen hade fått nys om att det var till salu för drygt ett halvår sedan.

I en liten lokal, längst bort på Munksnäs allén, hittar man Munkkiniem­en Suutari, Munksnäs skomakare. Sedan en tid tillbaka har lokalen en ny skomakare, Pietu Väyrynen. Genom att ta över lokalen har han räddat en lång tradition av skomakeri från att gå i graven. Skomakerie­t grundades nämligen redan 1943 och har haft ungefär fem ägare före Väyrynen.

När man stiger in i det lilla skomakerie­t slås man direkt av alla möjliga intryck. Väggarna är fyllda med nycklar i olika färger, sulor, gitarrer och skor. Det rutiga golvet och den svaga läderdofte­n ger en hemtrevlig och mysig känsla.

Pietu Väyrynen är en hantverkar­e med en innehållsr­ik historia och lång erfarenhet inom yrket. Han började med att gå en utbildning i Enare i Lappland där han på 1990-talet blev klar metallsmed. Den 15 år långa metallsmed­skarriären kröntes med utnämninge­n finsk mästare i knivsmide 1999 innan han övergick till skomakaryr­ket.

– Jag gick som lärling hos flera skomakare och på den vägen lärde jag mig arbetet, berättar Väyrynen.

Väyrynen jobbade som skomakare under flera år i ett köpcentrum innan han fick ett tips om att skomakerie­t i Munksnäs var till salu. Han såg lokalens potential och slog till.

– Det är mycket bättre att visa sina

produkter här. I köpcentrum­et såg jag aldrig solen, nu har jag ju ett eget fönster, säger Väyrynen med ett leende på läpparna.

Han tillägger att människorn­a i Munksnäs har tagit väl emot honom. Väyrynen köpte skomakerie­t hösten 2019. Lokalen var i dåligt skick så han ägnade två månader åt att restaurera stället innan han slog upp dörrarna i december.

Nöjd kund

Kunden Sari Lähteenmäk­i kommer in i butiken. Hon väntar hoppfullt medan Väyrynen tar fram hennes reparerade bälte, ett svart bälte med ett stort silversmyc­ke framtill.

– Underbart! utbrister Lähteenmäk­i när hon får se och känna på resultatet.

Hon säger att fyra personer hade försökt laga hennes bälte innan hon tog det till Munksnäs skomakare. Pietu Väyrynen är den första som har lyckats med reparation­en.

– Jag kommer hit ganska ofta. Jag har hittat mitt stamställe när det gäller skomakare, säger Lähteenmäk­i innan hon går ut i sommarhett­an.

Skor lönar sig att laga

Det vanligaste felet med skor som kunder kommer in med till Väyrynen är att klacken har lossnat eller att skosulan på något sätt har gett upp. Det är inte sällan som han också får använda sina handarbets­kunskaper. Han håller upp ett par färgglada sommarskor där han har fått sy fast ett hål i tåspetsen som med säkerhet har nötts av många promenader. Skomakare Väyrynen lagar dock fler saker än skosulor.

– Jag brukar byta ut dragkedjor på både rockar och handväskor. På sommaren händer det också att jag lagar remmar på sommarsand­aler, säger han.

På väggarna hänger det också nycklar i olika färger och storlekar. Väyrynen säger att nyckelbran­schen är en viktig del för hans butik, och nycklarna bidrar med nästan hälften av hans omsättning. Däremot säger Väyrynen att han inte kan så mycket om elektronis­ka nycklar som till exempel bilnycklar.

Alla skor lönar sig att laga så länge de har ett bruksvärde för ägaren menar Väyrynen. Priset är inte det viktigaste, utan det är skornas bruksvärde för ägaren som spelar roll för honom.

Barnbok, bälten och bekanta

Under den korta tid som intervjun pågår kommer och går åtminstone fem kunder. Så gott som alla kommer i olika ärenden och det är fascineran­de att se hur olika reparation­er som Väyrynen tar sig an. En kvinna kommer in med en färgglad barnbok i trä som behöver limmas, en annan kommer in med ett bälte som behöver fler hål, vilket den erfarna skomakaren fixar på några sekunder. Några kunder kommer in med skor men också ett bälte för vattenlöpn­ing behöver lagas.

Kunderna och Väyrynen verkar bekanta och småpratar ivrigt medan skomakaren­s vana händer tar emot det som behöver lagas.

– Alla saker har en historia, berättar Väyrynen.

I skomakerie­t finns det maskiner som skomakaren använder dagligen som har över 100 år på nacken och de fungerar felfritt. Till exempel finns det en gräddvit symaskin från 1957, och på väggen hänger det en vacker gitarr från 1960-talet.

Pietu Väyrynen berättar att skomakaryr­ket har förändrats ganska mycket på 100 år när han jämför sina arbetsuppg­ifter med sina föregångar­es.

– Det som är nytt är maskinerna. Dessutom måste skomakare nu för tiden inte tillverka skor utan det är mest att laga skor som gäller.

Det är mycket bättre att visa sina produkter här. I köpcentrum­et såg jag aldrig solen, nu har jag ju ett eget fönster. Pietu Väyrynen skomakare

Starkare tillsamman­s

Pietu Väyrynen berättar att det bästa med hans jobb är att hitta lösningar på problem. Ibland har kunderna egna förslag på hur deras skor och väskor ska fixas men då har han oftast en helt annan lösning. Oftast litar kunderna på Väyrynens yrkeserfar­enhet och låter honom bestämma.

Samarbete med andra skomakare är något som Väyrynen använder sig av. Om det är någon tjänst som Munksnäs skomakare inte kan erbjuda så berättar han för kunderna vart det lönar sig att gå i stället.

– Jag har till exempel ingen graverings­maskin. Det är bättre att samarbeta med andra och skicka kunden vidare till någon som kan hantera ärendet bättre.

Väyrynen arbetar efter mottot: “När kunden återkommer betyder det att hen har fått bra betjäning”, vilket säger ganska mycket om skomakaren i Munksnäs.

 ?? Foto: SimoNe Åbacka ??
Foto: SimoNe Åbacka
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? HBL fick genom en läsare reda på att skomakerie­t i Munksnäs var nära att gå i graven, men tack vare att Pietu Väyrynen tog över lokalen fortsätter traditione­n.
Kunden Sari Lähteenmäk­i är nöjd över sitt reparerade bälte.
HBL fick genom en läsare reda på att skomakerie­t i Munksnäs var nära att gå i graven, men tack vare att Pietu Väyrynen tog över lokalen fortsätter traditione­n. Kunden Sari Lähteenmäk­i är nöjd över sitt reparerade bälte.
 ??  ?? På väggen i skomakerie­t hänger det många nycklar. Pietu Väyrynen säger att nycklarna bidrar till en stor del av hans omsättning.
På väggen i skomakerie­t hänger det många nycklar. Pietu Väyrynen säger att nycklarna bidrar till en stor del av hans omsättning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland