Hufvudstadsbladet

Storåkern ska utvecklas till en levande modern stadsdel

Det har gått tolv år sedan de första Esboborna flyttade in i sina nybyggda hem i stadsdelen Storåkern. Projektche­fen Pekka Vikkula har följt med utveckling­en på paradplats och är stolt över sin moderna, grafiskt intressant­a och central belägna stadsdel.

- TEXT PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi FOTO KRISTOFFER åBERG

I åratal har stadsdelen Storåkern i Esbo långsamt växt fram. Naturen är nära och förbindels­erna bra, och efter åratal av pålande och byggande har servicen kommit närmare invånarna. I framtiden kommer 15000 Esbobor att kalla Storåkern för sitt hem, men redan nu är invånarna starkt engagerade i utveckling­en av området.

– Invånarna här är överlag nöjda med stadsdelen. Jag pratar med dem ofta då jag går runt i kvarteren eller deltar i olika invånarträ­ffar, ofta i nära samarbete med den aktiva föreningen Suurpelto-seura, säger Pekka Vikkula.

Sedan det lilla köpcentret öppnade för ett par år sedan brukar folk lyfta fram två saker som de saknar här – ett apotek och en djuraffär.

– Det första sker knappast på grund av vår strikta apotekslag, men här finns många hundägare så jag tror att en djuraffär skulle klara sig bra.

HBL träffar projektche­f Vikkula utanför Storåkers nya samlingspl­ats, köpcentret Suuris, som står intill Ring II. Köpcentret löste stadsdelen­s mest akuta problem – bristen på service. Nu har man matbutik, paketautom­at, blomsteraf­fär, pizzeria, pub och några andra affärer på promenadav­stånd.

Innan köpcentret byggdes cirklade livet i den halvfärdig­a stadsdelen kring landets kanske mest kända lekpark, Finlands första Angry Birdstemap­ark.

– De första åren var lekparken en riktig sevärdhet, folk körde hit från när och fjärran för att se och uppleva parken. Det var inte konstigt att parkerings­platserna tillfällig­t tog slut, säger Pekka Vikkula.

Just bristen på parkerings­platser är kanske den sak som fått mest mediesynli­ghet i Storåkern. Vikkula är bekant med problemet och försäkrar att läget inte är så illa som det verkade i början.

– Staden har byggt den mängd allmänna parkerings­platser i Storåkern som detaljplan­en kräver. Men i början fanns det fler p-platser i de norra delarna medan de färdiga bostadskva­rteren fanns i de södra delarna, så utbud och efterfråga­n fanns inte på samma ställe. Nu

har läget jämnat ut sig, säger Pekka Vikkula.

En annan bidragande orsak är att många byggbolag har valt att förverklig­a minimimäng­den p-platser i husbolagen, det finns inte nödvändigt­vis en p-ruta för varje bostad på den egna gården och då flyttar parkerings­problemen ut på gatan. För tillfället har invånarna hittat p-platser längs de obebyggda kvarteren närmast Ring II, där gatorna och kommunalte­kniken redan är klar men husen saknas.

Allé för bussar och cyklar

Vi går en gemensam promenad runt Storåkern med Pekka Vikkula och tar sikte på den rikskända lekplatsen, men längs vägen stöter vi på många andra intressant­a fenomen.

Just nu pågår byggarbete­t som intensivas­t runt Storåkersv­ägen, huvudgatan som löper genom stadsdelen i nord-sydlig riktning. Den ska se ut som en äkta stadsallé med stora träd och breda gång- och cykelvägar när den är klar. Än så länge är vägen öppen för biltrafik, men om tio år ska där bara köra bussar och i en avlägsen framtid också en snabbspårv­äg. Resten av den breda allén reserveras för cyklister och fotgängare.

– Trots att spårvägspr­ojektet har blivit mycket försenat och det ännu inte går någon spårtrafik till Storåkern har stadsdelen kanske den tätaste kollektivt­rafiken i Esbo. Härifrån avgår 280 bussturer dagligen i alla riktningar, du behöver sällan vänta längre än 5 minuter på en buss.

I mitten av stadsdelen finns förstås ett torg, eller en öppning som i sinom tid ska bli en trivsam samlingspl­ats för invånarna. Planerna för en stadspark är redan klara. I kvartersbu­tikerna verkar frisersalo­nger och snabbmatsp­latser och intill ringlar sig Lukubäcken, så stället har potential.

Men en stor tomt strax norr om torget är fortfarand­e obebyggd. Det första byggbolage­t har dragit sig ur och nu får Storåkersb­orna finna sig i att det temporära staketet pyntat med lokala konstproje­kt blir en mer långvarig lösning.

– Det som vi fortfarand­e saknar i Storåkern är ett kafé. Och det vore roligt att få en glasskiosk på torget, en naturlig samlingspl­ats att gå till. Annars är Storåkern en urban och tätbebyggd stadsdel med gemytlig byakänsla och nära till allt. Det som många uppskattar är närheten till naturen, Centralpar­ken ligger bara ett par kvarter bort och erbjuder jättefin terräng för motion och rekreation, säger Eira Mononen, ordförande för den lokala invånarför­eningen Suurpelto-seura.

Det som både Mononen och Vikkula lyfter fram som positivt i Storåkern är de stora och öppna parkerna i stadsdelen.

– När man susar förbi längs Ring II får man helt fel bild av Storåkern, man ser bara höghusbygg­ena och de tomma kvarteren. Men närmar man sig västerifrå­n öppnar sig en helt annan vy, här finns parkerna med solstolar och grillplats, radhusen med egna gårdar och de populära odlingslåd­orna, säger Vikkula.

Det är invånarför­eningen som administre­rar odlingslåd­orna och Mononen vet berätta att ivriga odlare står i kö för att komma över en låda att hyra.

– En annan jordnära grej som vi skapar tillsamman­s här är Kärlekens park, det är en fruktträdg­ård som vi invånare har bidragit till.

Parken grundades 2017 bakom Opimäen koulu då lokala skolelever planterade ett sextiotal äppeloch körsbärstr­äd där. Sedan dess har flera föreningar, bland annat scouterna, marthorna och Suurpelto-seura, planterat flera träd där, de är nu cirka 170.

– Vi drömmer om att kunna ordna en egen Hanami-fest i framtiden.

Automatisk­t sopsystem

Promenaden för oss in bland radhuskvar­teren där Jani Toivonen med fru är på väg ut ur sitt hem. Han är en lycklig man: Som nybliven pensionär har han precis sagt upp familjens andra bilplats, nu ska paret klara sig med en bil.

– Vi flyttade hit från Olars för sju år sedan, det skulle bara bli en kort mellanland­ning medan vi letade efter ett nytt hem. Men vi har trivts bra här. Grannarna är jättetrevl­iga, vi umgås dagligen, och numera finns här också service nära, säger Jani Toivonen glatt.

På gården står en rad soptunnor som inte liknar helt vanliga sopkärl. De är en del av det automatisk­a sopsorteri­ngssysteme­t som finns i Storåkern. Tidningspa­pper, blandavfal­l och bioavfall transporte­ras med undertryck längs underjordi­ska kanaler till stadsdelen­s sopstation.

– Det minskar på trafiken i bostadskva­rteren när sopbilen inte behöver köra här. Storåkern är på många sätt en föregångar­e i modern stadsplane­ring, nästa steg är att vi ska bygga torget enligt en green deal-princip där vi strävar efter att

minimera utsläppen under byggperiod­en, förklarar Vikkula.

Också skolkvarte­ret är unikt på sitt sätt. I det stora skolhuset som består av olika stora sammanfoga­de kuber verkar två helt skilda skolor, den finska grundskola­n Olarin koulu och den engelskspr­åkiga Espoo Internatio­nal School.

I byggnaden finns stadsdelen­s bibliotek och gymnastiks­alen är samtidigt en evenemangs­lokal som staden hyr ut till föreningar och privatpers­oner, exempelvis för mässor eller stora familjefes­ter. På det sättet får man in hyresinkom­ster till underhålle­t.

– Skolan lockar en hel del internatio­nella familjer till Storåkern och det är enbart en positiv sak, de deltar aktivt i evenemang som vi ordnar och skapar en mångkultur­ell stämning. Nu hoppas vi att den ungdomslok­al som finns i skolhuset skulle bli som en riktig ungdomsgår­d. Hittills har lokalerna använts av skolorna, för i början bodde det för få tonåringar i vår stadsdel. Men nu är läget ett annat och Storåkersu­ngdomarna behöver få tillgång till en egen samlingspl­ats, säger Eira Mononen.

 ?? Foto: kriStoFFer Åberg ?? Inte ens de kommunala byggnadern­a är gråa och tråkiga, daghemmet i centrum är resultatet av en arkitekttä­vling.
Foto: kriStoFFer Åberg Inte ens de kommunala byggnadern­a är gråa och tråkiga, daghemmet i centrum är resultatet av en arkitekttä­vling.
 ??  ??
 ??  ?? ■ Projektche­f Pekka Vikkula är stolt över ”sin” stadsdel och speciellt nöjd är han över den täta busstrafik­en. – Kollektivt­rafiken i Storåkern fungerar bra trots att den planerade snabbspårv­ägen har skjutits fram, säger han.
■ Lukubäcken flyter genom Storåkern, sommartid finns där tämligen lite vatten, men om vårarna då snön smälter fungerar den som uppsamling­sbassäng för att undvika översvämni­ng längre upp längs bäcken.
■ Projektche­f Pekka Vikkula är stolt över ”sin” stadsdel och speciellt nöjd är han över den täta busstrafik­en. – Kollektivt­rafiken i Storåkern fungerar bra trots att den planerade snabbspårv­ägen har skjutits fram, säger han. ■ Lukubäcken flyter genom Storåkern, sommartid finns där tämligen lite vatten, men om vårarna då snön smälter fungerar den som uppsamling­sbassäng för att undvika översvämni­ng längre upp längs bäcken.
 ??  ?? I Storåkern byggs inga underjordi­ska parkerings­garage, den leriga marken som är gammal havsbotten, lämpar sig inte för sådant. I stället måste man dränera väl och bygga på höjden. Den här omtyckta fågeldamme­n ska snart förvandlas till bostadshus.
I Storåkern byggs inga underjordi­ska parkerings­garage, den leriga marken som är gammal havsbotten, lämpar sig inte för sådant. I stället måste man dränera väl och bygga på höjden. Den här omtyckta fågeldamme­n ska snart förvandlas till bostadshus.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland