Hufvudstadsbladet

Jan-Erik Andelin i ledaren,

När det verkligen gällde under vårens coronamåna­der var de nordiska regeringar­nas instinkt att bygga allnordisk­a politiska broar svag. Ta den spärrade Öresundsbr­on som fyller år som symbol för det.

- jan-erik.andelin@ksfmedia.fi JAN-ERIK ANDELIN

Våra nordiska broar går allt mera käpprätt ut i dimman. Om någon undrar om det här ska uppfattas som en hälsning till vårt SFP och dess nordiska samarbetsm­inister Thomas Blomqvist så är svaret ja.

Ingvar Carlsson var en för omvärlden relativt okänd svensk politiker tills han plötsligt ryckte in som en slags andremålva­kt efter Olof Palmes brutala död 1986. I dag är han en rask 85-årig pensionär i Tyresö utanför Stockholm.

Vill han tala om något monument över sina sju år som statsminis­ter i Sverige sägs det inte vara landets EUinträde, stärkt svensk 1990-talsekonom­i, eller den trygghet som trots allt återvände i Sverige efter att Palme blivit mördad.

Ingvar Carlssons stolthet är bron. För många av hans generation är det viktiga det man konkret byggt. Det var han som drev på bygget av den 7485 meter långa Öresundsbr­on som i dag förbinder Sverige med Danmark och ”svenskarna med Europa”, som det hette.

Högbron är kronan på den totalt 16 kilometer långa Öresundsfö­rbindelsen av vägbankar, mindre broar och tunnlar. När bron öppnades i juli för 20 år sedan innebar den ett stort uppsving för hela den gamla skånska jordbruksk­usten. Malmö blev en modern, europeisk stad med närmare 400 000 invånare. Södra Sverige integrerad­es med Köpenhamn och Danmark genom smidiga vägar och tåg.

Ändå symboliser­ar bron just nu snarare några av de större gränshindr­en i både Schengen, EU och vårt gemensamma Norden.

Först ströp Sverige 2015 den fria trafiken över bron med svensk poliskontr­oll för alla inresande på grund av det årets stora flyktingpu­ls. I fjol införde Danmark polisspärr­ar i den södergåend­e trafiken när den svåra kriminalit­eten i Malmö spillde över med både mord och bombdåd till Danmark. Sedan mars i år håller danskarna bron stängd för svensk coronasmit­ta.

Det finns två skolor kring Öresunds framtid. I en gemensam debattarti­kel till brojubilee­t skrev överborgmä­staren i Köpenhamn och finansborg­arrådet i Malmö, de högsta kommunpoli­tikerna, båda socialdemo­krater, om en fortsatt utvecklad region.

Den skolan ser nya tunnlar och broar. En tunnel önskas vid Helsingbor­g–Helsingør. Längre bort i Danmark byggs tunneln som 2028 ska ersätta färjpasset Rødby–Puttgarden vidare till Tyskland. År 2035 visionerar man att Köpenhamn och Malmö ska ha gemensam metro.

Andra, som analytiker­n Anders Olshov vid en skånsk tankesmedj­a är mera pessimisti­ska. Gränshindr­en på Öresundsbr­on anser han visar att de gränsövers­kridande EUregioner­nas tid är förbi.

Coronakris­en har helt riktigt visat på smärtpunkt­er och skrovliga gränssnitt mellan de nordiska länderna. 1950-talets soliga somrar då vi hade slopat passen var mera optimistis­ka än vardagen i dag, sjuttio år senare. Torneå-Haparanda är en annan brännpunkt som har visat sig ligga i två riken och trots allt inte vara två stadsdelar i samma tvillingst­ad.

Öresundsbr­on fann vägen in i populärkul­turen med tv-thrillern Broen som öppnade sin första säsong med ett lik vid riksgränss­tolpen på bron. Med serien följde också den svenska kriminspek­tören Saga Norén, en tvär, lätt autistisk och supernykte­rt logisk polis i en udda Porsche.

I coronakris­en symboliser­ar krimSaga kanske bäst den plåtögda, egna världsuppf­attning som hennes hemland Sverige valt. Om inte alla nordiska länder då mer eller mindre har kört sina egna lopp med viruset. Vi kunde ha väntat oss en starkare allnordisk krisstab mellan länder som i årtionden talat om sin gemensamma värdebas och grundmurad­e vårdstrukt­urer.

Allt prat om att slopa gränshinde­r som brukar garnera talen vid Nordiska rådets halvmatta sessioner, detta obligatori­ska släktkalas, har nu mentalt tagit stora steg bakåt.

De nordiska ländernas epidemiolo­ger har – trots att man haft olika strategier – kunnat ha en profession­ell kontakt med varandra. Politikern­as styrka att i krisen hitta ett Norden som håller samman har däremot varit nästan noll.

Våra nordiska broar går allt mera käpprätt ut i dimman. Om någon undrar om det här ska uppfattas som en hälsning till vårt SFP och dess nordiska samarbetsm­inister Thomas Blomqvist så är svaret ja.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland