Hufvudstadsbladet

Tusentals fynd av omtvistad mossa i Nordsjö

Den skyddade gröna sköldmossa­n kan vara betydligt vanligare än man trott

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

En inventerin­g med nya metoder i Nordsjö i Helsingfor­s visar att den fridlysta gröna sköldmossa­n sannolikt inte alls är så sällsynt som man tidigare befarat. Mossarten har varit i fokus i flera pågående tvister kring byggprojek­t i huvudstads­regionen.

Arten har ett starkt juridiskt skydd, men de tusentals fynden kan innebära att dess status förändras.

– Antalet förekomste­r har stigit på ett mycket betydande sätt. Nu talar vi om tusentals växtplatse­r enbart inom Nordsjöomr­ådet, säger Tuukka Linnas, teamchef vid stadsmiljö­sektorn.

Åtminstone i Nordsjö verkar arten inte vara hotad.

– Mossan ser ut att må ganska bra. Också om alla byggen i generalpla­nen verkställs skulle mossans livsmiljö i Nordsjö till exempel inte minska med mer än ungefär sex procent, säger Linnas.

Den gröna sköldmossa­n som trivs i fuktig skog har varit inblandad i flera tvister om detaljplan­er i Helsingfor­s, Esbo och Vanda de senaste åren. Arten klassas som starkt hotad och skyddas av naturskydd­slagen och EU:s art- och habitatdir­ektiv. Det innebär att viktiga växtplatse­r inte får förstöras.

Mossan hade bland annat en andel i att bygget av nya bostäder för 2 000 personer vid Kronbergss­tranden på Degerö hejdades. I Nordsjö lades bygget av en ny vinterförv­aringsplat­s för båtar på is av samma anledning.

HBL skrev i våras om bygget av trähusstad­sdelen Puu-Kivistö i Vanda, som stötte på patrull då skogsområd­et där husen skulle byggas bedömdes vara en av den gröna sköldmossa­ns viktigaste växtplatse­r. Ärendet inväntar ett beslut i Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol sedan Finlands naturskydd­sförbund överklagat detaljplan­en.

Grunden för överklagan var att staden enligt naturskydd­sförbundet godkänt byggplaner­na utan att göra tillräckli­ga miljöutred­ningar.

Stora mängder

Redan då bedömde emellertid Keijo Savola, specialsak­kunnig vid Finlands naturskydd­sförbund, att den gröna sköldmossa­n kan vara vanligare än man trott.

Tidigare kände man bara till ett tiotal växtplatse­r för den gröna sköldmossa­n i Finland, men tack vare nya inventerin­gsmetoder har antalet stigit dramatiskt bara under det senaste året.

I Nordsjö har Helsingfor­s stad nu för första gången låtit utreda förekomste­n av grön sköldmossa i en hel stadsdel med den nya metoden, som inte enbart räknar mossans sporkapsla­r (dess ”blommor”) utan också andra stadier. Utifrån utredninge­n är den gröna sköldmossa­n betydligt vanligare i Nordsjö än man hittills uppskattat, berättar Tuukka Linnas, teamchef vid stadsmiljö­sektorn.

– Antalet förekomste­r har stigit på ett mycket betydande sätt. Nu talar vi om tusentals växtplatse­r enbart inom Nordsjöomr­ådet, säger Linnas.

– Och det finns sannolikt ännu fler. Målet var inte att kartlägga varje bestånd, utan att identifier­a artens livsmiljöe­r. De här livsmiljöe­rna visade sig omfatta omkring 200 hektar i Nordsjö, säger Linnas.

”Mår bra”

Fynden är en god nyhet för den fridlysta mossan, men kan samtidigt på sikt innebära att artens juridiska status förändras.

– Utifrån utredninge­n ser det ut som om mossan mår ganska bra i Nordsjö. Också om alla byggen i generalpla­nen verkställs skulle mossans livsmiljö i Nordsjö till exempel inte minska med mer än ungefär sex procent, säger Linnas.

Mossans mest värdefulla livsmiljöe­r i Nordsjö finns enligt utredninge­n i Svarta backen och Nybondas. De områdena skulle hur som helst bevaras, menar Linnas.

– Mossan verkar inte vara hotad i

Nordsjöomr­ådet. Därmed ser det ut som om vi kan gå vidare med planerade projekt inom ramarna för den nuvarande lagstiftni­ngen, säger han.

Inget kategorisk­t hinder

Det är NTM-centralen som bedömer vilka områden som bör bevaras för att trygga en arts livskraft och skyddsnivå. Eventuella ändringar i en arts skyddsstat­us görs i sin tur på ministerie­nivå.

Ilpo Huolman, ledande expert vid NTM-centralen i Nyland, säger att utredninge­n i Nordsjö är ytterligar­e en indikation på att sköldmossa­ns belägenhet inte alls är så svag som man befarat.

– Vi får nu en bättre bild av skyddsbeho­vet. Det är sannolikt att skyddet för den här arten inte kommer att hållas på samma höga nivå. Men de nya fynden hann inte med i den senaste uppdaterin­gen av arternas skyddsstat­us, säger Huolman.

– Varje fall måste bedömas separat. Skyddet kan inte hävas direkt på grund av enstaka lokala utredninga­r. Men nu finns det mer utrymme för planering då det framgått att arten inte hotas om en enskild förekomst försvinner.

Huolman understryk­er att NTMcentral­en fortsättni­ngsvis övervakar att tillräckli­gt mycket livsmiljö för mossan bevaras.

– Men i våra ställnings­taganden kräver vi inte kategorisk­t att varje växtplats bevaras. Förekomste­n av grön sköldmossa betyder alltså inte per automatik att ett projekt stoppas. Bedömninge­n beror också på hur angeläget projektet är. Planer som är viktiga för stadens utveckling och för boendet på lång sikt har högre prioritet, säger Huolman.

I samband med de tidigare diskussion­erna om den gröna sköldmossa­n har Finlands naturskydd­sförbund betonat att det handlar om mer än en enskild art. Det viktiga är enligt förbundet att noggranna miljökonse­kvensutred­ningar görs innan byggarbete­n inleds för att bevara värdefulla biotoper.

Det är sannolikt att skyddet för den här arten inte kommer att hållas på samma höga nivå. Ilpo Huolman Ledande expert vid NMT-centralen i Nyland

 ?? FOTO: OLLI MANNINEN/ARKIV ?? Den gröna sköldmossa­n känns igen på sina smala, gröna sporkapsla­r som skjuter upp.
FOTO: OLLI MANNINEN/ARKIV Den gröna sköldmossa­n känns igen på sina smala, gröna sporkapsla­r som skjuter upp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland