Hufvudstadsbladet

Statsminis­tern reagerar på artikel om städbransc­hen

Efter att Helsingin Sanomat på söndagsmor­gonen publicerad­e en omfattande artikel om utnyttjand­e som sker inom städbransc­hen i Finland, säger statsminis­ter Sanna Marin att lagändring­ar och ökade resurser nu är ett måste.

-

Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) skriver på Twitter att situatione­n på den finländska arbetsmark­naden är fullkomlig­t ohållbar, då arbetare systematis­kt utnyttjas i så hög grad. För att rätta till problemen behövs nu både lagändring­ar och mer resurser till myndighete­rna, skriver Marin.

Marin refererar till den omfattande artikel som Helsingin Sanomat publicerad­e på söndagsmor­gonen.

I artikeln avslöjar HS stora problem inom städbransc­hen. Arbetare har blivit utnyttjade i hög grad, och ofta har det handlat om personer i en försvagad position såsom asylsökand­e.

HS har följt med arbetssitu­ationen inom städbransc­hen under flera månaders tid och inför sin artikel intervjuat 30 städare. Dessutom har också uppgifter samlats in från bland annat polisen och regionförv­altningsve­rken.

Exempelvis vittnar de intervjuad­e städarna om att de tvingats arbeta så att endast en del av lönen betalats ut. I en del fall har de blivit helt utan lön. Städare som sökt asyl i Finland har blivit pressade till olika städjobb under premissen att de ska få stanna i landet.

I samband med grundskolo­rnas sommarstäd­ningar har städare jobbat så gott som dygnet runt, sju dagar i veckan. De har kunnat krypa ihop i ett hörn för att sova ett par timmar ibland, men endast om arbetsgiva­ren gett lov till att vila.

I flera års tid har också Brottsoffe­rjouren tagit emot städare som blivit utnyttjade. För tillfället har städarna uppgett att utnyttjand­e har skett vid drygt ett tiotal olika städfirmor, skriver HS.

 ?? FOTO: LAURA KOTILA/STATSRåDET­S KANSLI ?? Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) skriver på Twitter att situatione­n är fullkomlig­t ohållbar efter att hon tagit del av Helsingin Sanomats omfattande artikel om städbransc­hen i Finland.
FOTO: LAURA KOTILA/STATSRåDET­S KANSLI Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) skriver på Twitter att situatione­n är fullkomlig­t ohållbar efter att hon tagit del av Helsingin Sanomats omfattande artikel om städbransc­hen i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland