Hufvudstadsbladet

Fylla, ofog och brott när pubar öppnade igen

”Nakna män, glada fyllon, arga fyllon, slagsmål och fler arga fyllon.” Så definierar en polisledar­e vad kollegorna ställdes inför när de 28 0000 pubar och barer i England öppnade och ölen började flöda igen efter drygt tre månader av covidrestr­iktioner.

-

Efter stängninge­n i mars kom återöppnan­det på lördagen. Många bilder visade på allt annat än social distanseri­ng i och utanför utskänknin­gsställen runt om landet.

– Vad som var kristallkl­art är att fulla människor inte kan, vill, distansera sig socialt, säger John Apter, ordförande för polisfören­ingen för England och Wales (PFEW), till London radio.

Han säger att hans eget polisdistr­ikt i den sydliga staden Southampto­n ”lyckades hantera det”.

– Jag känner till andra områden som hade händelser där poliser blev överfallna.

Inför återöppnan­det hoppades pubarnas branschorg­anisation BBPA att 80 procent av alla etablissem­ang nu kommer i gång igen. Normal omsättning kan dock inte väntas förrän om minst ett år, varnar BBPA.

”Antisocial­t beteende”

Den brittiska pubnäringe­n hade just varit på väg att vända en långvarig trend med konkurser och nedläggnin­gar när coronaviru­sets dråpslag kom i våras.

Viruset har nu krävt drygt 44 100 liv i Storbritan­nien, och över 300 000 personer har bekräftats smittade.

Många britter såg med lättnad och glädje fram mot det som kallades Superlörda­gen. Tidningen The Sun förutspådd­e att 8,5 miljoner liter öl i 15 miljoner pintglas skulle sväljas i England under dygnet.

Polisen hade luftat oro för att glädje och glam också ska övergå i destruktiv fylla och brottsligh­et, och sjukhusen hade ombetts förbereda sig för ett inflöde liknande nyårsfiran­det.

En snabb titt på polisrappo­rter från lördagens ingripande­n visar på allt från fylla och ofog till direkt brottsligh­et. I Devon och Cornwall i sydväst hade polisen över 1 000 fall av ”dryckesrel­aterad oordning och antisocial­t beteende”.

Ökad smittrisk

I nordöstra och mellersta England har många gripanden gjorts och polisanmäl­ningar har upprättats om bland annat illegala rejvfester i London – och inte minst i Soho-området i huvudstade­n var trängseln stor.

Inför lördagen oroade sig många för att smittsprid­ningen ska ta fart igen när folk börjar umgås på pubarna. Den brittiska regeringen har kritiserat­s för att risken för en andra nedstängni­ng kan öka.

Men hälsovårds­minister Matt Hancock säger, att trots tecken på motsatsen har de allra flesta agerat ansvarsful­lt.

– Så övergripan­de är jag nöjd med vad som hände i går, säger han till Sky News.

Nordirland lät sina pubar öppna i fredags, medan Irland tillät bordsserve­ring. Wales och Skottland är mer skeptiska och låter preliminär­t pubar börja öppna den 13 respektive 15 juli.

 ?? Foto: Jon Super/tt-Ap ?? ■ Brist på social distanseri­ng i engelska Manchester när pubar och barer fick öppna igen på lördagen.
Foto: Jon Super/tt-Ap ■ Brist på social distanseri­ng i engelska Manchester när pubar och barer fick öppna igen på lördagen.
 ?? Foto: FrAnk AugStein/tt-Ap ?? ■ Nöjda pubgäster i London på lördagen.
Foto: FrAnk AugStein/tt-Ap ■ Nöjda pubgäster i London på lördagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland