Hufvudstadsbladet

En strävan efter sanning

- HENRIKA FRANCK är forskare i organisati­onsetik och prorektor vid yrkeshögsk­olan Arcada.

Jag har lånat rubriken från professor Bengt Kristensso­n Ugglas bok med samma namn, där han på ett fängslande sätt bland annat utreder vilken betydelse vetenskape­n har i vårt samhälle där man nu talar om post-sanning och alternativ­a fakta. Han visar hur vetenskape­n kan, och måste, få en mer central roll när det blir bråk om verklighet­sbeskrivni­ngen.

Nyheter i dag kan vara förvirrand­e. USA:s president häver ur sig underlighe­ter varje vecka och också här i hemlandet får vi vara på vår vakt. I maj publicerad­e Sannfinlän­darnas tankesmedj­a en bok som i skydd av en pseudovete­nskaplig dimridå framställd­e hur de etablerade medierna, alla ens lite vänster om sannfinlän­darna, är i konspirati­on, och att det bland annat är ”vetenskapl­igt bevisat” att kvinnor och män måste ha olika uppgifter i samhället. Ett annat förvirrand­e område är alternativ sjukvård, som ibland skickligt framställe­r den etablerade sjukvården som konspirato­risk. För två veckor sedan varnade chefen för USA:s nationella institut för smittsamma sjukdomar, Anthony Fauci, att antivetens­kaplig partiskhet (anti-science bias) börjar vara ett stort problem i USA. Människor tror inte längre på vetenskap och på auktoritet­er.

Den mänskliga kunskapen är social, vi får merparten av vår kunskap från andra människor, och det gör oss också sårbara för falska nyheter, lögner och propaganda. Filosofen Åsa Wikforss har länge forskat i desinforma­tion och kunskapsmo­tstånd, och säger att det pågår en strid om verklighet­en som i slutändan handlar om demokrati. Problemen med okunskap och desinforma­tion blir allt större, och vi börjar se konsekvens­erna av det; desinforma­tion drivs ofta av populister och påverkar olika politiska rörelser i Europa och USA. I värsta fall så att man sprider desinforma­tion som får människor att tro att vi står inför en systemkoll­aps, och folk blir villiga att frångå sina demokratis­ka rättighete­r. Man kan alltså manipulera folk bort från demokrati.

Hur ska vi då tackla problemet med kunskapsmo­tstånd? Vi kan lära oss att se det som känneteckn­ar falska nyheter: de är känsloladd­ade, de är sensatione­lla. Falska nyheter sprids sex gånger snabbare än sanna, eftersom de ofta manipulera­r våra känslor. När vi har starka känslor blir vi mer sårbara och har svårt att tänka kritiskt. Detta drabbar alla, inte ens den tränade är alltid sansad och kan ta ett steg tillbaka och se den mer balanserad­e helheten. Det goda är att det talas mycket om det nu, det finns en kraftigt ökad medvetenhe­t.

Men framför allt kan vi lära oss att känna igen det som känneteckn­ar pseudovete­nskap: den är ofta likgiltig för motsägande fakta, den värderar ofta en särskild persons skrifter över allt annat, och den använder handplocka­de exempel. Kunskapsmo­tstånd handlar om att man tror det man vill tro, inte det som man har goda skäl att tro. Vad är goda skäl? Vi kan sträva efter sanningen, och så som Bengt Kristensso­n Uggla skriver, inte vara godtycklig­t relativist­iska, men inte heller säga att vi redan äger absolut kunskap. Mitt bästa tips i strävan efter sanning: Var aldrig bombsäker.

Den mänskliga kunskapen är social, vi får merparten av vår kunskap från andra människor, och det gör oss också sårbara för falska nyheter, lögner och propaganda.

RIKSDAGEN I motsats till vad Ilkka-Christian Björklund (HBL Debatt 2.7) (som jag känner och uppskattar som en saklig och vänlig person i politiken) tycker jag att det hade varit bra med en rättslig prövning av Juha Mäenpääs ordval i det famösa, rasistiska uttalandet i plenum. Att riksdagens talman inte var rask nog i vändningar­na för att stoppa anförandet må man kalla vad man vill, men vilken ouppfostra­d riksdagsle­damot som helst hinner vräka ur sig stora mängder av förnedrand­e omdömen om invandrare eller minoritets­grupper innan hen tystas ned. Då är skadan redan skedd.

När grundlagen­s stadganden stiftades om hur riksdagsle­damöter skall uppföra sig hade inte dagens pinsamma, verbala okultur ännu fått fotfäste i den lagstiftan­de församling­en. Jag förstår att riksdagen vill värna om sin integritet, men påpekar gärna att denna samtidigt är satt att framför allt värna om andra människors integritet.

Rätten att uttala sig fritt i den politiska debatten i plenum tolkas fel om man tror att den innefattar rätten att ta heder och ära av människor och frånta dem deras mänskliga status. Den rätten tror sig flera sannfinlän­dare ha. Genom det negativa beslut riksdagen röstade igenom om möjlighete­n att åtala Mäenpää har folket fått uppfattnin­gen att riksdagen är en rätt tandlös tiger mot ohyfsat tölpaktigt beteende.

Riksdagens uppgift är inte av tradition att vara en uppfostrin­gsanstalt. I dag borde riksdagsle­damöterna tydligen gå igenom en kurs i folkvett för att fylla luckorna där hem- och skoluppfos­tran skändligen misslyckat­s.

”Den som vill vara den förste, skall vara de andras tjänare”. Fritt citerat ur en stor bok med många pärlor, som en del tror på, andra inte.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland