Hufvudstadsbladet

Hellre dialog än färdiga påståenden

- JANI EDSTRöM Esbo

TRO Att försöka övertyga någon i frågor som har att göra med tro hör till den kristna trons dna. Det är också en rätt som vårt samhälle gett både religioner och ideologier genom lagstadgad religionso­ch åsiktsfrih­et. Till religionsf­riheten hör bland annat rätten att be, hålla andakt, samlas till gudstjänst, berätta om sin tro (mission, evangelisa

tion) och att intellektu­ellt motivera eller försvara tron (apologetik). Bön och gudstjänst har sin givna plats, medan evangelisa­tion och apologetik också förekommer i det offentliga rummet.

En offentlig diskussion fungerar annorlunda än ett personligt samtal. En tidnings insändarsp­alt kan vara ett fungerande forum för utbyte av åsikter kring tro och åskådninga­r, men det förutsätte­r att inläggen inbjuder till dialog och samtal i stället för färdigt formulerad­e påståenden.

I den pågående debatten om Jesus har HBL:s ledarskrib­ent och en del debattörer positioner­at sig så tydligt redan från början att dialogen riskerar utebli.

Mera fruktbart än att diskutera hur mycket vi kan veta om den historiske Jesus är då att samtala om de värderinga­r som Jesus enligt evangelier­na förkunnade och vilken relevans de har för ett gott liv och ett fungerande samhälle. Den gyllene regeln om att behandla andra som vi själva vill bli behandlade är fortfarand­e en god utgångspun­kt för samtal om samhällsfr­ågor och om hur vi förhåller oss till varandra i det dagliga livet. Denna regel finns formulerad i de flesta religioner och fungerar därför som en universell inbjudan till oss att verka för våra medmännisk­ors bästa oberoende om vi tror på Jesus som revolution­är eller som Guds son, eller bådadera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland