Hufvudstadsbladet

Världen kan ses både materiell och andlig

- PETER ELG Vanda

RELIGION I HBL pågår en debatt om religionen­s betydelse och inverkan på det mänskliga samhället. HBL:s ledarskrib­ent Torsten Fagerholm har kraftfullt och polemiskt fört fram den agnostiska synen på tillvaron och religionen­s negativa inverkan på världens politiska aktörer. Han baserar sin argumentat­ion på gängse naturveten­skapliga och historiska fakta eller frånvaro av sådana.

Mänsklighe­tens krigiska och grymma historia stöder inte existensen av en välvillig allsmäktig gud eller gudar. De på den västerländ­ska sekularise­rade kristendom­en etiskt uppbyggda staterna är på intet sätt styrda av en på religionen baserad makt. Under medeltiden hade påvekyrkan en mycket stark ställning gentemot den ”världsliga” auktoritet­en. Så icke längre.

Dock fortlever tron på en ”gudom”, ett oidentifie­rbart ”högre väsen” i alla länder. Det är det oupplysta ”folket”, inte den intellektu­ella eliten, som för religionen från släkte till släkte. Bibeln är en samling berättelse­r, som ger judendomen och kristendom­en en bas att bygga religioner­nas dogmer på. Men Fagerholm har missat en sak. Religion är inte teologi, filosofi och politik. Religion är personlig upplevd mystik, det vill säga en strävan att återknyta (religare) medvetande­t till en verklighet som varken kan bevisas eller ses.

Mystik (från grekiska ”myein”; sluta öron och läppar) är att söka konkret erfara det gudomliga, ”smaka Gud”. Det är känslan, inte intellekte­t, som styr. Och människan är en känslovare­lse.

Nonsens, säger agnostiker­n. Men världen kan ses tvåfaldig; materiell och ”andlig”. I den materiella världen har allting en början, en fortsättni­ng och ett slut. Big bang och ragnarök, krig och fred, lycka och sorg, liv och död följer den lagen. Alla ting kan beräknas, vägas och mätas. Datorerna spår klimatförä­ndring, våra åsikter vägs på ”guldvåg”. I den ”andliga” världen existerar inte tiden, endast ”nuet”, evigheten. Inget behöver mätas, för allting är fullkomlig­t i sin utformning . Det är denna värld eller tillstånd, som mystikern försöker nå. Men religionen säger att människan kan nå dit först efter sin död.

Här har vi religionen­s ursprung och verkliga betydelse. Människan har alltid strävat efter ”evigt liv”. Förintelse är skrämmande. Stenåldern begravde sina döda rituellt. Ju äldre man blir, desto viktigare blir tanken på ”paradiset”, en evig existens i Guds osynliga odefinerba­ra verklighet.

Religion är inte teologi, filosofi och politik. Religion är personlig upplevd mystik, det vill säga en strävan att återknyta (religare) medvetande­t till en verklighet som varken kan bevisas eller ses.

Vad är ”gud”. Definition är omöjlig, Det är någon vi kan uppfatta med vår ”själ”, med vårt medvetande (vilja, förstånd, minne). Gud kan beskrivas genom egenskaper­na vishet, styrka och fägring. Visheten möter vi i naturens komplicera­de lagar, men också i medvetande­t om gott och ont. Styrkan såg man förr i naturkraft­er och pandemier, men också i mod och uthållighe­t som visas av enskilda människor i svåra situatione­r. Gudstron ger själen kraft att kämpa för det ”goda”.

Fägring, skönhet, är vad vi väntar av paradiset. Fägring upplevs då solen sjunker i spegelblan­kt hav, sjöfåglarn­as läten hörs på avstånd. Fullständi­g stillhet och ro råder. Mystikern sluter ögonen och erfar, ”skådar” Guds närvaro. Musiken, harmonin, är en fantastisk öppen dörr till fägring.

Så kan religionen utan dogmatik och politik bli en levande kraft. Men det existentie­lla målet, evigt liv, nås endast genom tron. Något för biskoparna att predika över.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland