Hufvudstadsbladet

Grundlagsd­omstol skulle bygga upp förtroende­t

- PER-ERIK LINDHOLM Esbo

RIKSDAGEN Borde också riksdagen ha en chef? Det har den ju också. Folket givetvis. Statsmakte­n i Finland tillkommer folket som företräds av riksdagen. Så säger vår grundlag.

Men folket kan påverka, bestraffa och berömma i sin egenskap som boss för riksdagen endast vart fjärde år. Fyra år är en lång tid.

Att ersätta grundlagsu­tskottet med en av opartiska, opolitiska, erfarna och kloka juridiska experter bestående grundlagsd­omstol är en tanke som framförts många gånger. Men tanken har aldrig accepterat­s av våra politiker. På frågan om varför kan nog politikern­a själva bäst svara på. Jag vill inte beskylla grundlagsu­tskottets medlemmar för okunskap och oärlighet. Men tyvärr har det under årtiondens förlopp funnits tillfällen då misstanken uppstått att utskottets medlemmar har låtit sitt partis åsikt gå framför ett rättvist tänkande och ett rättvist beslut.

Dessa tankar rör sig nog i många medborgare­s huvuden efter det att ärendet om riksdagsle­damot Juha Mäenpää blev avgjort. Ledarskrib­ent Tommy Westerlund skriver i sin utmärkta ledare (HBL 27.6) bland annat följande: ”Hur kan riksdagsle­damöterna blunda för att inga sakkunniga som grundlagsu­tskottet hörde rekommende­rade bibehållen immunitet? Nu gör sig den lagstiftan­de makten till dömande friande makt i stället för att låta rättsinsta­nserna avgöra frågan.” Westerlund avslutar ledaren med orden: ”Riksdagen har nu förbrukat en del av sitt förtroende och själv bidragit till att dess anseende sjunkit.”

En grundlagsd­omstol skulle inte enbart ge en säkerhetsk­änsla åt medborgarn­a att ärendena som behandlas där är fria från partipolit­iska inflytande­n. Den skulle också betjäna beslutfatt­arna att bygga upp förtroende­t för vår parlamenta­rism och själva riksdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland