Hufvudstadsbladet

Bottas g jorde allt rätt på lyckobana

Ett svängigt lopp där säkerhetsb­ilen spelade en stor roll slutade i triumf för finländare­n Valtteri Bottas som fick en smakstart på F1-säsongen då han ledde från start till mål i Spielberg.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

Bottas var snabbast på tidskörnin­gen och startade längst fram. Stallkamra­ten, världsmäst­aren Lewis Hamilton startade från femte rutan, och trots att engelsmann­en så småningom tog rygg på finländare­n lyckades han denna gång inte överlista Bottas som därmed tog sin åttonde seger i karriären.

– Det var rätt stressigt mot slutet av loppet. Då säkerhetsb­ilen var inne för sista gången visste jag inte riktigt vad som skulle hända, säger Bottas.

– Men slutresult­atet är ju perfekt. Bättre inledning än så här kunde jag inte ha fått.

En säsong som ursprungli­gen skulle köra i gång i Melbourne i mars började på grund av coronaviru­spandemin i juli i stället.

– Visst hade vi en del att jobba på med bilen men att vi båda kommer i mål och är med i segerstrid­en är ett tecken på att vi är starka också i år, säger Bottas.

Hamilton tilldelade­s ett tidsstraff på fem sekunder efter att han kolliderat med Alexander Albon och det betydde att världsmäst­aren missade pallen och slutade fyra.

– Att ha Hamilton i bakhasorna är alltid jobbigt. Han är så bra att du inte har råd med ett endaste litet misstag. Nu lyckades jag hålla huvudet kallt.

Charles Leclerc var tvåa före Lando Norris.

– Det var en positiv överraskni­ng för oss. Vi hade lite flyt ute på banan och andra plats känns nästan som en seger, säger Leclerc.

Kimi Räikkönen hade ingenting i tätstriden att göra och hans tävling tog slut i förtid då hans högra framdäck lossande.

– Vad i h------e händer, undrade en bister Räikkönen via stallradio­n.

Räikkönen hade precis varit inne för däckbyte och sannolikt hade någon av mekanikern­a slarvat lite med höger framdäck.

Endast elva bilar kom i mål. På grund av det rådande läget i världen har det varit ont om testtillfä­llen och då ökar risken för tekniska problem.

Säsongens andra GP körs nästa helg, också då i Spielberg.

Bottas har vunnit två gånger just här och på söndagen är siktet inställt på triumf nummer tre.

Efter Österrike körs en tävling i Ungern innan VM-serien tar sikte på Silverston­e i England.

Målsättnin­gen är att genomföra mellan femton och arton tävlingar denna säsong.

Att ha Hamilton i bakhasorna är alltid jobbigt. Han är så bra att du inte har råd med ett endaste litet misstag. Nu lyckades jag hålla huvudet kallt.

 ?? FOTO: LEONHARD FOEGER/LEHTIKUVA ?? ■ Valtteri Bottas var kung i Österrike.
FOTO: LEONHARD FOEGER/LEHTIKUVA ■ Valtteri Bottas var kung i Österrike.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland