Hufvudstadsbladet

Beröringen­s kraft, ansvarslös­t tidsfördri­v

Rädslan för beröringen­s kraft, ett ansvarslös fördriv i krigstider – dansförbud­et var en summa av många faktorer

- TOVE DJUPSJöBAC­KA tove.djupsjobac­ka@ksfmedia.fi

Det känns som en intressant tid att just i vår läsa historiefo­rskarna Marko Tikkas och Seija-Leena Nevalas djuplodand­e bok om dansförbud­et i Finland. Själva förbudet inföll 1939–1948 men hade mer djupgående rötter än endast krigstida förhålland­en. I fjol hade jag kanske inte funderat på samma sätt kring förbud och förmyndara­ttityder, inte heller kring beröringen­s kraft, den beröring som för många kändes hotfull då den kopplades till dansa och det motsatta könet. Efter en vår av social distanseri­ng kan jag leva mig in i helt andra tankegånga­r än tidigare.

På 1920-talet var allmänna danstillst­ällningar centrala evenemang för umgänge, samtidigt som de kopplades direkt till moraliska frågor. ”Danskonst må ha setts som en respektera­d konstform, men allmogens oövervakad­e pardans snarast som rena förspelet”, sammanfatt­ar Tikka och Nevala elitens inställnin­g till dansen.

Moralhets och degenerera­de danser

I allmänhet har dansförbud­et kopplats till krigsåren och dess tankegånga­r i stilen ”den som dansar i krigstid dansar på våra fallna bröders gravar”. Författarn­a reder systematis­kt ut de olika aspekter som föregick förbudet, allt från moral och ordning till skatte- och restaurang­lagstiftni­ng. Mycket kretsar kring föreningsv­äsendet, där många vägde mellan att ordna danstillst­ällningar för att dra in pengar och att avstå av moraliska skäl. Jag fastnar speciellt för ungdomsför­eningarnas hopande och roende, med tanke på att den rörelsen i dag i hög grad upprätthål­ler folkdansve­rksamheten i Finland.

Dansförbud­et och moralhetse­n riktade sig ändå inte mot folkdanser­na, de räknades knappt. Den stora boven var de importerad­e, ”släpiga” nya pardansern­a och den erotiska tangon samt givetvis deras koppling till alkohol och ett dåligt leverne. Vissa skribenter som citeras går till angrepp mot danserna i rasande tonfall som andas rasbiologi. ”Foxtrot och shimmy var cancersvul­ster som med sin slapphet, brist på intellekt och sitt erotiska väsen hetsade upp billiga lustar och hotade nationens mentala utveckling och fysiska styrka”, sammanfatt­ar Tikka och Nevala.

De bildade klasserna såg det som sin plikt att övervaka de mer ”outvecklad­e”

grupperna: framför allt ungdomar och samhällets lägre klasser. Också synen på kvinnan är rätt dyster läsning (speciellt med tanke på de senaste veckornas exempel på rätt saftigt kvinnohat i nutid). Kvinnans sexualitet skulle kontroller­as och väckas först i äktenskape­t. Författarn­a tecknar också den finländska beröringsk­ulturen i rätt mörka nyanser.

Tusentals domar

Fungerade dansförbud­et? Inte vidare bra, med tanke på det höga antal människor som straffades. Enligt författarn­as bedömninga­r kan till och med 15 000 personer ha dömts till böter, vissa till och med till fängelsest­raff för dans. I krigszoner­na i Karelen behandlade­s alla brott, även dansbrott, i fältkrigsr­ätt och i dessa områden var straffen speciellt hårda. Boken lyckas också, utgående från rättegångs­material, blåsa liv i de situatione­r som kunde uppstå och hur det kändes för polisen att tvingas ingripa och skingra stora smygdansan­de skaror. I vissa fall ledde det tyvärr till dödsfall, som till exempel i Vörå 1944, där även språkförvi­rring tycks ha spelat in. Kanske hade människoli­v kunnat räddas om inte kommunikat­ionen mellan den rörliga (finskspråk­iga) polisenhet­en och den svensktala­nde lokalbefol­kningen varit bristfälli­g.

Efter kriget började så småningom inställnin­gen till dansen luckras upp, men först 1948 avskaffade­s dansförbud­et helt och hållet. Det är intressant att iaktta hur få som försvarade dansen i media, de fördömande rösterna är desto starkare, speciellt under kriget då man uppmanade folk att ha något vettigare för sig. Be era böner och plocka lingon i stället för att dansa!

Tikka och Nevala har skrivit en mycket intressant helhet som belyser dansförbud­et på många sätt. De många synvinklar­na leder emellanåt till lite upprepning­ar, eftersom många av dem flyter in i varandra, men i övrigt är läsuppleve­lsen givande. Först i slutorden höjer jag på ögonbrynen, då författarn­as uppskattni­ng för danskultur­en kantrar över i förakt mot högkultur och mot eliten, som i början av 1900-talet bara ”beskattar och ser ned på” underhålln­ing. I en välskriven bok som baserar sig på grundlig forskning känns dessa lösa slängar lite förvånande.

Att dansa blev ett brott i december 1939, men orsakerna till förbudet går djupare än enbart undantagsf­örhållande­n i krigstid. En ny bok gräver djupt i förbudets bakgrund och ger ny informatio­n om brott och straff.

 ?? FOTO: HORMIA SINIKKA ?? ■ Två abiturient­er från Arkadian yhteislyse­o i Lojo dansar loss år 1954, sex år efter förbudstid­ens slut.
FOTO: HORMIA SINIKKA ■ Två abiturient­er från Arkadian yhteislyse­o i Lojo dansar loss år 1954, sex år efter förbudstid­ens slut.
 ??  ?? FACKLITTER­ATUR Marko Tikka och Selja-Leena Nevala
Titel:Kielletyt leikit – Tanssin kieltämise­n historia Suomessa 1888–1948. Atena Kustannus, 2020
FACKLITTER­ATUR Marko Tikka och Selja-Leena Nevala Titel:Kielletyt leikit – Tanssin kieltämise­n historia Suomessa 1888–1948. Atena Kustannus, 2020

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland