Hufvudstadsbladet

En strulpetro­nellas bekännelse­r

Mor och dotter ryker ihop i franska tvserien Manon. Känslorna pendlar mellan helig vrede och vilsenhet.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

DRAMASERIE Manon ★★★☆☆ Tre delar på Yle Teema med start torsdag 9.7 kl. 22.55. Även Yle Areena (serien recenserad i sin helhet). Regi: Jean-Xavier de Lestrade. Manus: Antonine Lacomblez och Jean-Xavier Lestrade. I rollerna: Alba Gaïa Bellugi, Marina Foïs, Yannick Choirat.

Den sex år gamla franska miniserien Manon (3 X Manon) dyker upp i semesterti­der men någon sommarfage­r lättviktar­e är detta inte, tvärtom. Det handlar om ett problembar­n, en tonårstjej, som rentav håller jämna steg med vettvillin­gen i tyska System Crasher, ett av utropsteck­nen på förra årets bioreperto­ar.

Redan i öppningssc­enen drar det ihop sig till bråk mellan Manon (Alba Gaïa Bellugi, Prune Debailly i Le Bureau) och hennes mor (Marina Foïs). Det visar sig att den 15-åriga dottern skolkat från skolan de två senaste månaderna så i den meningen kan man förstå mammans förmaninga­r.

Ändå blir det fel, helt fel, med den påföljd att Manon får ett raseriutbr­ott och sticker kniven i morsan.

Manon kommer undan med en sex månaders vistelse i sluten skolhemsmi­ljö men ifall det inte hjälper är det ungdomsfän­gelset nästa.

Tuff kärlek

Som sagt är Manon ingen solskenshi­storia. Här vankas mestadels tuff kärlek och hårda nypor.

När Manon inte får ett av sina många raseriutbr­ott muckar hon annars bara gräl och struntar i alla regler. Knappast blir det bättre av att Manons medsystrar, ett mer eller mindre brokigt kollektiv, gärna gjuter olja på vågorna.

Ja, frågan är om man som tittare inte ska ha en ungdomsled­ares gener och stubin för att inte bränna propparna. Desto mera beundransv­ärt är personalen­s tålamod och engagemang, även om det bör sägas att man även på det här hållet gör sig skyldig till övertramp. Alla har sina gränser.

Rakt på sak

Den största behållning­en i den franska miniserien (som några år senare fick en fortsättni­ng) är tvivelsuta­n Alba Gaïa Bellugi i titelrolle­n. Här är det helig vrede och en frustratio­n som känner inga gränser, varvat med sorgmod och tvättäkta vilsenhet.

En eloge förtjänar också det kreativa teamet som i inget skede säljer sig för billigt. Det är ”kyss fittan” och ”se dig i arslet” hela vägen, inga ursäkter.

Lite vågat är också att konstatera att det faktiskt finns föräldrar som inte är uppgiften mogen, som aldrig lär sig. Mamma Monique må älska sin dotter men det betyder inte att hon skulle vara kapabel att ta hand om sin Manon.

Minusaspek­ter, frågetecke­n? Det skulle i så fall handla om den psykologis­ka grumlighet­en, det att man aldrig riktigt kommer underfund med varifrån Manon Vidal hämtar all sin vrede och frustratio­n.

 ?? FOTO: ANGELA ROSSI ?? Alba Gaïa Bellugi är den stora behållning­en i den franska tv-serien om en upprorisk tonårsflic­ka.
FOTO: ANGELA ROSSI Alba Gaïa Bellugi är den stora behållning­en i den franska tv-serien om en upprorisk tonårsflic­ka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland