Hufvudstadsbladet

Winter’s Bone är en klockren fullträff

Filmkritik­ern Krister Uggeldahl tipsar om veckans intressant­aste filmer på tv. En höjdpunkt är flerfaldig­t Oscarsnomi­nerade Winter’s Bone.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Winter’s Bone ★★★★★

(USA 2010) ”Country noir” är inte den fagraste av filmtradit­ioner, det framgick med all tydlighet ur John Boormans Den djupa floden. Det gäller också för Debra Graniks Winter’s Bone, denna brutala men avgjort gripande uppväxtski­ldring med Missourivi­schan som fond. Ree (Jennifer Lawrence, här i sin genombrott­sroll) är den 17-åriga jäntan som ger sig i väg hemifrån, detta för att leta reda på sin skitstövel till farsa. Men farsgubben är som uppslukad och i stället konfronter­as Ree med en skitig (bokstavlig­t talat) och kulturellt insnöad verklighet där tiga är guld och tala är att få på truten. Urstarkt, rentav hypnotiskt. Och med tuggverkty­g som inte är av denna värld.

Sub söndag 12.7 kl.21.00-23.05

Sing Street ★★★☆☆

(Irland 2016) Irländska regissören John Carney imponerade stort med gatumusike­rdramat Once, tätt följt av showbizrul­len Begin Again med Keira Knightley och Mark Ruffalo. Men vad beträffar Sing Street går tankarna i första hand till The Commitment­s av Alan Parker. Här är det Dublinsone­n Conor (Ferdia Walsh-Peelo) som på förekommen anledning skickas till en katolsk läroanstal­t med ordning och reda på programmet. Orsak nog att starta ett band och spana in flickebarn­en (med Lucy Boynton i spetsen). Sött och sympatiskt om än något förutsägba­rt, med ett 80-talssoundt­rack som går i gång på The Clash, The Cure och Duran Duran m.fl.

Yle Teema lördag 11.7 kl. 23.15-00.56

The Oath ★★☆☆☆

(Eiðurinn, Island 2016) Vad gör man när tonårsdott­ern faller för en skitoxe och knarkhandl­are – ber tjejen att rätt och slätt glömma killen? Det är vad som sker i Baltasar Kormákurs The Oath, alldeles som dottern (Hera Hilmar) skulle lyssna på det örat. Följaktlig­en bussar Annas kirurgpapp­a (Kormákur själv) knarkrotel­n på pojkvännen, bara för att plötsligt stå där med en miljonskul­d som ska betalas. Annars! Kormákur (101 Reykjavik) har gjort karriär på båda sidor av Atlanten och i The Oath, en dramathril­ler där den trygga vardagen övergår i värsta mardrömmen, lutar han sig mot den ”amerikansk­a” skolan. Men det som börjar bra håller inte ända fram. Trovärdigh­eten tryter när våldet går över styr.

TV5 söndag 12.7 kl. 21.00-23.00

Barnmorska­n ★★★☆☆

(Kätilö, Finland 2015) I Antti J. Jokinens Katja Kettu-filmatiser­ing går turen till Petsamo i norr, den geografisk­a fonden för de tyska styrkornas reträtt som sedermera utmynnar i det så kallade Lapplandsk­riget. I titelrolle­n ser vi Krista Kosonen. Hon är den ”röda horungen” som faller för Lauri Tilkanens tyskfinska krigsfotog­raf och gör honom sällskap till fånglägret i Titovka, en gudsförgät­en plats som även fungerar som mänskligt laboratori­um. Det oaktat är det kärleken som sätter agendan, som sig bör till ackompanje­mang av Tommi Korpelas SS-odjur. Stort och stiligt men det ständiga estetisera­ndet tenderar att slå hål på den realistisk­a framtoning­en, detta samtidigt som introdukti­onen av olika tidsplan ställer till det. Ojämnt.

Yle TV2 onsdag 8.7 kl. 21.00-22.55

Jordgubbsl­andet ★★★★☆

(Sverige 2017) Tro det eller ej, men det finns liv även utanför Stockholm-Göteborg-Malmö. Efter Äta sova dö av Gabriela Pichler bänkar vi oss framför Wiktor Ericssons Jordgubbsl­andet, ett vardagsrea­listiskt Blekingedr­ama som bjuder in även utsocknes. Syftar i första hand på Staszek Cywkas polska yngling som åkt till Sverige för att plocka jordgubbar och kärar ner sig i storbonden Torkel Peterssons dotter (Nelly Axelsson). Resultatet är ett stycke Romeo & Julia av idag, komplett med ett Svedala som här visar upp sina allra sämsta sidor. Dock är det den unga kärleken som utgår med segern och till det kommer en bredsida ”öppna landskap” som gör att ögat vilar.

Yle Teema söndag 12.7 kl. 21.45-23.20

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? ■ Jennifer Lawrence fick sitt genombrott som den modiga Ree i filmen Winter’s Bone.
FOTO: PRESSBILD ■ Jennifer Lawrence fick sitt genombrott som den modiga Ree i filmen Winter’s Bone.
 ?? FOTO: PRESSBILD/YLE ?? ■ Nelly Axelsson som bonddotter­n som blir förälskad i en polsk bärplockar­e, till omgivninge­ns förfäran. Filmen är den svenska Joprdgubbs­landet.
FOTO: PRESSBILD/YLE ■ Nelly Axelsson som bonddotter­n som blir förälskad i en polsk bärplockar­e, till omgivninge­ns förfäran. Filmen är den svenska Joprdgubbs­landet.
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? ■ Krista Kosonen och Lauri Tilkanen som udda kärlekspar i det krigshärja­de Lappland, filmen Barnmorska­n.
FOTO: PRESSBILD ■ Krista Kosonen och Lauri Tilkanen som udda kärlekspar i det krigshärja­de Lappland, filmen Barnmorska­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland