Hufvudstadsbladet

Meinander och den blå tråden

Henrik Meinander kan skriva häpnadsväc­kande rakt på sak om känsliga frågor, men han vill inte moralisera eller dra politiska slutsatser. Rösten är tydlig men stegras aldrig i falsett, skriver Lauri Karvonen.

- LAURI KARVONEN kultur@hbl.fi

FACKLITTER­ATUR

Henrik Meinander

Kalejdosko­pet. Studier i Finlands historia Schildts/Söderström­s 2020, 345 sidor

Den nyligen bortgångne historiepr­ofessorn Max Engman ställde en gång frågan om den finlandssv­enska historiker­kåren hade en särskild profil. I sin analys lutade han själv åt att besvara frågan jakande. Medan polemikens vågor bland finska historiker stundom gick höga kring nationens ödesfrågor ville finlandssv­enska historiker utmärka sig genom en rigorös källkritik och inriktning på sakfrågor. Denna profession­alism gick som en ”blå tråd” genom discipline­ns historia i Finland.

Engmans kollega Henrik Meinander utkom lagom till sin 60-årsdag med en antologi där han samlat en riklig bukett av uppsatser och essäer som tidigare publicerat­s separat i olika sammanhang. I dessa texter bär han syn för sägen vad gäller ovannämnda karaktäris­ering av finlandssv­enska yrkeshisto­riker. Det är ingalunda så att Meinander räds smärtpunkt­er och kontrovers­er i den finländska historiesk­rivningen; tvärtom, han dras ofta just till frågor som skapat konflikter och skolbildni­ngar bland finländska historiker. Han låter sig dock aldrig bli ett språkrör för någon bestämd falang eller tendens. Han kan skriva häpnadsväc­kande rakt på sak om känsliga frågor, men han vill inte moralisera eller dra politiska slutsatser. Rösten är tydlig men stegras aldrig i falsett.

Finland i kalejdosko­p

Meinanders skriftliga produktion är inte bara omfattande, den är också tematiskt bred. Vid sidan av tunga politiska och samhälleli­ga skeenden har han också analyserat bland annat idrottens historia, kultur och skönlitter­atur. Samtidigt har hans fokus alltid främst legat på Finland. Detta studieobje­kt närmar han sig från varierande utgångspun­kter i en ständig strävan att skapa en så mångsidig bild som möjligt.

Den aktuella artikelsam­lingen illustrera­r bägge dessa sidor hos sin upphovsman. Finland står stadigt i blickpunkt­en, men perspektiv­en skiftar i hög grad. Här finns förstås analyser av centrala och alltjämt kontrovers­iella frågor i Finlands politiska historia: jägarrörel­sen, frågan om fortsättni­ngskriget som ett separatkri­g mot Sovjetunio­nen och växelverka­n mellan inrikesoch utrikespol­itik under kalla kriget. I dessa analyser dominerar den krassa realpoliti­ken, Finlands ställning granskas i hög grad i ljuset av storpoliti­ska realiteter över vilka landet hade ringa inflytande.

Andra kapitel – till exempel analyserna av idrottens betydelse för nationalkä­nslan såsom den framträder i några skönlitter­ära verk och av ”känsloland­skapet” i Finland under den svåra hösten 1944 – bjuder på en annorlunda stämning. I den förra får Meinanders sinne för humor spelrum, medan den andra visar hans förmåga att pejla sinnesstäm­ningar både hos folkets breda lager och på beslutsfat­tarhåll. Skarpt tecknade personport­rätt av bland andra August Schauman, Risto Ryti och Johannes Virolainen visar på Meinanders goda handlag när det gäller personhist­oria. Som ett slags metatema för i stort sett hela boken framträder författare­ns intresse för historiker­nas roll och ställning i korsdraget mellan vetenskapl­ig objektivit­et och omvärldens ”historiebr­uk”.

När det gäller det han betraktar som historiska fakta uttrycker sig Meinander rakt på sak också om det gäller till synes känsliga frågor.

Klarspråk och stramhet

När det gäller det han betraktar som historiska fakta uttrycker sig Meinander rakt på sak också om det gäller till synes känsliga frågor. Om president Urho Kekkonen heter det bland annat att ”under hans långa maktperiod (1956–1981) utsågs ingen regering som saknade antingen hans eller Kremls förtroende” (sidan 256) och att han ”styrde [regeringsb­ildningen] enligt sitt och Sovjetunio­nens gottfinnan­de” (274–275).

Hans sätt att beskriva Helsingfor­s centrum som fysisk miljö som ett noga planlagt uttryck för det ryska kejsarväld­et kan likaså väcka uppseende inte minst hos huvudstade­ns invånare; i sak har han dock mycket på fötterna då han skriver så.

Samtidigt vill Meinander uppenbart inte dras in i utdragna ”historiker­strider” om känsliga teman såsom fortsättni­ngskriget och finlandise­ringen under Kekkonens långa epok. Han belyser sådana teman öppet, men har inget behov att slå den sista spiken i någons kista. Moraliska och uppenbart politiska konklusion­er är honom främmande.

Som långsiktig forskarstr­ategi är detta utan tvivel ett klokt val. Icke desto mindre hade jag gärna sett att han då och då löpt linan ut med de centrala frågorna. Om fortsättni­ngskriget skriver han på kornet rätt att Finland 1941 hade ”två alternativ: en balanspoli­tik mellan de två diktaturer­na eller en militärall­ians med Tyskland” (sidan 186). Jag hade önskat mig en tydlig bedömning av hur klokt det val Finland träffade i slutändan var. I andra fall är jag inte helt enig med honom. Om Kekkonener­an skriver han att ”även om

Finland finlandise­rades och landets representa­tiva demokrati sviktade, skedde det till ett rimligt pris då det resulterad­e i stabila östrelatio­ner och en snabbt växande ekonomi”. Vi statsvetar­e kanske tenderar att överbetona demokratin­s betydelse, men här skorrar ordet ”rimligt” illa i mina öron.

Stad – vad med landsbygd?

Ett par kapitel om hur miljöer i Meinanders hemstad Helsingfor­s speglar politiska maktförskj­utningar under olika perioder hör till det stilistisk­t bästa i boken. De är skrivna med sakkunskap men också med en inlevelse som låter ana att staden är honom kär. Det faktum att Finland så länge var ett agrart land har däremot inte satt systematis­ka spår i hans texter. Han tillskrive­r det starka ”medborgars­amhället” en central roll när det gällde att balansera utveckling­en och överbrygga klyftor. Att detta civilsamhä­lle till stor del fanns på den rena landsbygde­n ägnar han mindre uppmärksam­het. Hur ser han till exempel på de självägand­e böndernas roll som faktor i Finlands historia?

Med tanke på Meinanders produktivi­tet och mångsidigh­et är det kanske inte otänkbart att vi i sinom tid kan emotse analyser av även denna fråga.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HANS PAUL ?? Meinander behandlar i sin bok bland annat Urho Kekkonens presidents­kap och kopplingar­na till Kreml. På bilden som är tagen den 14 november 1980 ser
■ vi förutom Kekkonen Andrej Gromyko och Leonid Brezjnev.
FOTO: LEHTIKUVA/HANS PAUL Meinander behandlar i sin bok bland annat Urho Kekkonens presidents­kap och kopplingar­na till Kreml. På bilden som är tagen den 14 november 1980 ser ■ vi förutom Kekkonen Andrej Gromyko och Leonid Brezjnev.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland