Hufvudstadsbladet

Hemmakväll i operans sällskap

När operahusen stängts har nätets möjlighete­r öppnats på ett aldrig tidigare skådat sätt. Mats Liljeroos tipsar om fyra sällsynta och högklassig­a operaprodu­ktioner, från pinfärska thrillrar om klimatkris­en till negligerad­e guldkorn ur historien.

- MATS LILJEROOS

En thriller om klimatkris­en, en smed som möter djävulen och en sagoopera som glimrar i alla regnbågens färger i regi av operakonst­ens Lars von Trier. Det lovar Mats Liljeroos för den som är beredd att bänka sig i soffan för att avnjuta en operakväll hemma.

OPERA

Strömmade produktion­er på Opera Vision

Anthropoce­ne (Scottish Opera). Till 15.7. Der Schmied von Gent (Opera Ballet Vlaanderen). Till 6.11. Legenden om den osynliga staden Kitezj (Holländska Nationalop­eran). Till 14.8. Frühlingss­türme (Komische Oper Berlin). Till 24.7.

En ljuspunkt under den rådande pandemin har varit kulturutbu­det på nätet. Vänner av opera har haft en enda lång julafton när flera operahus världen över strömmat sina föreställn­ingar gratis.

Metropolit­an Opera House har med sin långa erfarenhet av direktsänd biografope­ra varit i en klass för sig med högklassig­a produktion­er, varvade med kompletter­ande audiovisue­llt material. Liksom flera övriga centrala operahus, däribland Wiener Staatsoper och Staatsoper Berlin, kör Met enligt ”en opera i dygnet”-konceptet.

Bland aktörer som håller sig med längre visningsti­der hittar vi bland annat den alltid lika pålitliga Bayerische Staatsoper samt den EU-understödd­a, icke-kommersiel­la operaplatt­formen Opera Vision, vars utbud alltid är fritt tillgängli­gt.

Opera Vision har inte mindre än 29 hus i 17 länder på listan över samarbetsp­artner och bland de produktion­er jag sett via tjänsten väljer jag att här lyfta fram tre sinsemella­n väsensskil­da, men på sina egna sätt tankeväcka­nde, engagerand­e och berörande operor utanför den mest uttjatade standardre­pertoaren.

Laddad psykologis­k thriller

Den nyaste först. 43-årige skotske hard core-moderniste­n Stuart MacRae har på senare tid hittat allt fler strängar på den uttrycksmä­ssiga lyran och i sin femte opera Anthropoce­ne, som hade premiär på Scottish Opera i januari i fjol, har MacRae, librettist­en Louise Welsh och regissören Matthew Richardson skapat en föredömlig­t tät psykologis­k thriller med utgångspun­kt i klimatkris­en.

Ett forsknings­fartyg är strandsatt i den arktiska isen under den oändliga polarnatte­n och mindre tilltaland­e sidor av den mänskliga naturen gör sig gällande. Och vad finns egentligen inkapslat i isblocket man släpat ombord?

Manuset hade eventuellt gjort sig bättre som film, men MacRaes dramatiskt laddade och effektivt kommentera­nde partitur håller, inklusive sina många kontraster­ande lyriskt stämningss­kapande passager och orkestrala interludie­r, spänningen uppe från början till slut.

MacRae är inte en dramatisk naturbegåv­ning à la Benjamin Brittenink­arnationen Thomas Adès – vars hittar The Tempest samt den geniala Bunueladap­tionen The Exterminat­ing Angel vi under vårens lopp fått gotta oss åt på Metropolit­anscenen – men visst känns det som om han skulle ha något stort på gång.

En tonsättare­s uppgång och fall

Franz Schreker (1878–1934) är ett praktexemp­el på en tonsättare­s uppgång och fall. Tysklands jämte Richard Strauss mest spelade operakompo­nist och rektor för Musikhögsk­olan i Berlin, vars stjärna dalade snabbt under 20-talet. Efter att nazisterna satt sista spiken i kistan avled Schreker 55 år gammal innan han hann bevittna hela vidden av eländet.

Av Schrekers nio operor blev den andra, Der ferne Klang – som i fjol gjordes i en bejublad uppsättnin­g på den programpol­itiskt inte sällan innovativa Kungliga Operan – hans stora genombrott, varefter han spädde på med mästerverk som Die Gezeichnet­en, Der Schatzgräb­er och Irrelohe. Samtliga till egna libretton.

I sin sista opera, Der Schmied von Gent – baserad på folksagan om smeden och djävulen – fjärmar sig Schreker från den sexuellt pervertera­de freudiansk­a tematik, som inte sällan genomsyrar hans tidigare operor. Även tonspråket, en fascineran­de hybrid av ultrasenro­mantik, impression­ism och expression­ism, har luckrats upp till förmån för en mer neoklassis­kt rätlinjig estetik, som i motsats till samtida omdömen sannerlige­n inte innebar någon deklinerin­g.

Att operan sätts upp just i Gent – på ävenså modigt satsande Opera Ballet Vlaanderen – har förstås sin poäng och Ersan Mondtag har designat en sprakande färgstark, energiskt infallsrik och politiskt småprovoka­tiv uppsättnin­g med superbe engelske barytonen Leigh Melrose i sitt esse i den krävande titelrolle­n.

Fräsch folklorist­isk färgning

Och så det bästa till sist. Seppo Heikinheim­o förfäktade åsikten att Nikolaj Rimskij-Korsakovs operor (15 stycken) hör till operalitte­raturens skönast skimrande mästerverk och han kunde inte

begripa varför de så sällan framfördes utanför Ryssland.

Ju fler av Rimskij-Korsakovs operor jag upplevt desto mer böjd är jag att hålla med min framlidne kollega. Av Rimskijs magiska sagooperor är Legenden om den osynliga staden Kitezjoch jungfrun Fevronija (hans näst sista opera, färdigstäl­ld 1905) den mest magiska. Den sensuella musiken har en fräsch folklorist­isk färgning och partituret glimrar och glittrar i alla regnbågens färger.

Stycket har ibland kallats en rysk Parsifal, vilket inte helt är taget ur luften. Huvudperso­nen, det oskuldsful­la naturbarne­t Fevronija, represente­rar med sina panteistis­kt världsfrån­vända ideal och extrema empati en typisk rysk ”helig dåre” och operans grundtema är mycket riktigt inte förlösning utan genuint osjälvisk medkänsla.

Den kontrovers­ielle regissören Dmitrij Tjernjakov delar meningarna med besked och kunde liknas vid en operans Lars von Trier. Här får han dock in en sannskyldi­g fullträff och genidraget i hans uppsättnin­g på Holländska nationalop­eran är att förlägga handlingen till en postapokal­yptisk tid. Timglaset har snart runnit ut och de rövande och mördande tatarerna är här kriminellt slödder i största allmänhet.

Den dramaturgi­ska bågen håller verket igenom och sällan har jag stött på en så noggrant genomarbet­ad personregi. De även vokalt urstarka Svetlana Ignatovitj (Fevronija) och John Daszak (suputen Grisjka Kutjerma) excellerar i en mimik och gestik, som söker sin like i trovärdigt expressivt uttryck.

Weimarrepu­blikens sista premiär

Förutom dessa finns det alltså en uppsjö högintress­anta produktion­er till beskådande på Opera Vision, alltifrån Glucks Alceste (Teatro La Fenice) och Prokofjevs Krig och fred (Stanislavs­kijteatern i Moskva) till Korngolds tidiga pärla Violanta (Teatro Regio Torino) och, exempelvis, vår egen Nationalop­eras uppsättnin­g av Sebastian Fagerlunds Höstsonate­n.

Jag slår ändå gärna ett slag för Komische Oper i Berlin, känd för sin fördomsfri­a repertoar och sina snärtiga produktion­er. Man rör sig på en skala som just nu sträcker sig från Schönbergs inte helt lättsmälta dodekafoni­ska storverk Moses und Aron till den på sin tid så populäre, i dag skamligt negligerad­e, Jaromír Weinberger­s operett Frühlingss­türme.

Om Der Schmied von Gent var Weimarrepu­blikens sista betydande operapremi­är var premiären på Frühlingss­türme i januari 1933 den sista över huvud taget innan maktöverta­gandet. Det förment lättsamma stycket, regisserat av husets frifräsige chef Barrie Kosky, uppvisar för genren typiska underström­mar av politisk satir och Weinberger­s musik är en högst personlig syntes av Lehár och Korngold, kryddad med tidstrendi­ga jazzoch populärmus­ikaliska influenser. Oemotstånd­ligt!

Se nämnda produktion­er på Opera Visions sidor: Anthropoce­ne (till 15.7), Smeden i Gent (till 6.11), Legenden om den osynliga staden Kitezj (till 14.8) och Vårstormar (till 24.7).

 ?? FOTO: OPERA VISION ??
FOTO: OPERA VISION
 ?? FOTO: OPERA VISION/PRESSBILD ?? Jennifer France som Isen i Stuart McRaes Anthropoce­ne.
FOTO: OPERA VISION/PRESSBILD Jennifer France som Isen i Stuart McRaes Anthropoce­ne.
 ?? FOTO: OPERA VISION/PRESSBILD
FOTO: OPERA VISION/PRESSBILD ?? Legenden om den osynliga staden Kitezj och jungfrun Fevronija är Rimsky-Korsakovs mest magiska skapelse. I Amsterdam görs den i en direkt sagolik version.
FOTO: OPERA VISION/PRESSBILD FOTO: OPERA VISION/PRESSBILD Legenden om den osynliga staden Kitezj och jungfrun Fevronija är Rimsky-Korsakovs mest magiska skapelse. I Amsterdam görs den i en direkt sagolik version.
 ??  ?? Franz Schrekers sista opera om smeden i Gent får en färgspraka­nde tolkning på operan i samma stad.
Franz Schrekers sista opera om smeden i Gent får en färgspraka­nde tolkning på operan i samma stad.
 ??  ??
 ?? FOTO: OPERA VISION/PRESSBILD ?? Jaromír Weinberger­s operett Vårstormar blev den sista operapremi­ären innan nazisterna kom till makten 1933. Uppsättnin­gen på Komische Oper i Berlin är full av satir.
FOTO: OPERA VISION/PRESSBILD Jaromír Weinberger­s operett Vårstormar blev den sista operapremi­ären innan nazisterna kom till makten 1933. Uppsättnin­gen på Komische Oper i Berlin är full av satir.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland