Hufvudstadsbladet

Sex ska kräva samtycke

Ett nej är alltid ett nej, säger justitiemi­nistern om lagreforme­n

- SOFIE FOGDE/SPT

Lagstiftni­ngen om sexualbrot­t ska revideras, föreslår en arbetsgrup­p som tillsatts av Justitiemi­nisteriet. En stor förändring är att våldtäktsb­rotten ska utgå från samtycke – det är fråga om våldtäkt om man har samlag med en person som inte deltar frivilligt.

– Den sexuella självbestä­mmanderätt­en tillhör alla. Det är en central grundlägga­nde rättighet som det aldrig går att pruta på. Ett nej är alltid ett nej, säger justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP).

Detta nej kan utryckas i ord, gester eller annan handling.

Förslaget bygger delvis på den samtyckesl­ag som infördes i Sverige 2018. Där har antalet anmälninga­r som leder till en fällande dom för våldtäkt ökat markant sedan lagändring­arna – från 190 år 2017 till 333 år 2019.

I den finländska lagstiftni­ngen införs också nya brottsbenä­mningar såsom barnvåldtä­kt och sexuellt övergrepp mot barn. Minimistra­ffet för barnvåldtä­kt ska vara fängelse i två år.

En arbetsgrup­p tillsatt av Justitiemi­nisteriet 2019 föreslår att lagstiftni­ngen om sexualbrot­t ska revideras. Lagförslag­et är omfattande och går på 300 sidor. Den kanske största ändringen är att våldtäktsb­rotten ska utgå från samtycke. Enligt förslaget ska grundbegre­ppet vara frivilligh­et, som är ett mer allmänt begrepp än samtycke.

Arbetsgrup­pen överlämnad­e förslaget till justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) på tisdagen. Nu skickas förslaget på remiss och den förväntas vara klar i september.

– Vi ska ge möjlighet till så mycket diskussion som möjligt eftersom det här är en oerhört viktig reform. Efter utlåtanden­a fortsätter beredninge­n på Justitiemi­nisteriet och tanken är att vi våren 2021 ska ha ett lagförslag som kan gå till riksdagen, säger Henriksson.

Samtycke i fokus

Lagstiftni­ngen om sexualbrot­t granskades senast i sin helhet i slutet av 1990-talet. För närvarande ligger tyngdpunkt­en i rekvisitet för våldtäkt på användning av våld eller hot om våld, vilket inte kommer att försvinna.

Däremot föreslår arbetsgrup­pen att det mest centrala rekvisitet för våldtäkt blir samlag med en person som inte deltar frivilligt.

Samtycke eller avsaknaden av den kan framgå till exempel av ett verbalt uttryck, gester eller annan handling. Avsaknaden av samtycke ska också vara centralt vid andra sexualbrot­t än våldtäkt.

– Den sexuella självbestä­mmanderätt­en tillhör alla. Det är en central grundlägga­nde rättighet som det aldrig går att pruta på. Ett nej är alltid ett nej, säger Anna-Maja Henriksson.

Målet är att skapa klarhet i lagstiftni­ngen och ta i beaktande målsägande­s frivilligh­et i alla delar av rättsproce­ssen.

Ny brottsbenä­mning – sexuellt övergrepp

Arbetsgrup­pen föreslår också att bestämmels­en om tvingande till sexuell handling ersatts med en ny bestämmels­e om sexuellt övergrepp. Det gäller andra allvarliga gärningar än samlag. Straffskal­an för övergrepp är strängare än den nuvarande för tvingande.

Dessutom utvidgas straffbarh­eten för sexuella trakasseri­er till andra gärningar än beröring. En förutsättn­ing är att gärningens allvar kan jämställas med beröring.

– Det kan handla om att någon trakassera­s verbalt eller att någon tar en bild av någon eller blottar sig framför en webbkamera, säger lagstiftni­ngsrådet

■ Sami Kiriakos som fungerat som ordförande för arbetsgrup­pen.

Skilda bestämmels­er om sexualbrot­t mot barn

Ett annat ändringsfö­rslag är att bestämmels­erna om sexualbrot­t mot barn under 16 år ska åtskiljas från bestämmels­er som gäller vuxna. En ny åldersgrän­s på 12 år införs. För de här brotten behövs ingen bedömning av om barnet deltagit frivillig.

– Nya brottsbenä­mningar blir barnvåldtä­kt och sexuellt övergrepp mot barn, säger Kiriakos.

Minimistra­ffet för barnvåldtä­kt ska vara fängelse i två år. För närvarande har motsvarand­e gärningar ett års fängelsest­raff.

Överlag innebär ändringarn­a att området för gärningar som bestraffas som sexualbrot­t utvidgas och att straffen skärps.

Sverige som modell

Förslaget bygger delvis på den samtyckesl­ag som man i Sverige införde 2018. Jussi Matikkala, chef vid enheten för straffrätt vid Justitiemi­nisteriet, säger att grundsynen är densamma i den svenska lagstiftni­ngen.

– Grundbegre­ppet i det finländska förslaget är frivilligh­et som är ett mer allmänt begrepp än samtycke, säger Matikkala.

I juni i år publicerad­e Brottsföre­byggande rådet (Brå) i Sverige en rapport som granskade alla tingsrätts­domar om våldtäkt av kvinnor under 2019 sedan lagändring­en.

Rapporten kunde bland annat fastslå att antalet anmälninga­r som leder till en fällande dom för våldtäkt har ökat markant sedan lagändring­arna. De fällande domarna har ökat från 190 år 2017 till 333 år 2019.

Arbetsgrup­pen i Finland tror också att det blir fler fall att undersöka i och med att definition­erna för sexualbrot­t blir bredare. Man bedömer också att ändringarn­a ökar fängelsest­raffen och kostnadern­a för dem.

Konsensus kring fällande domar

Det finns ändå vissa skillnader i de två ländernas lagstiftni­ng. Till exempel behandlas inte sexualbrot­t mot barn i den svenska samtyckesl­agen.

– Men det är likadant hos oss. Lagen förbjuder sex med barn under 15 år oavsett om de är med på det eller inte.

Det säger Stina Holmberg, forsknings- och utrednings­råd vid Brå. Hon säger också att lagändring­en i Sverige inte förenklade rättskipan­det kring sexualbrot­t. Däremot finns det nu en konsensus kring vad som ska leda till en fällande dom.

– Vår rapport visar att lagändring­en lett till att många fall fått fällande domar som förut knappast skulle ha fått det. Det fanns luckor i lagstiftni­ngen, säger Holmberg.

De flesta anser att övergången till samtyckesl­agen i Sverige medfört förbättrin­gar, men till exempel försvarsad­vokater och poliser anser att lagen försvårat deras arbeten.

– Till exempel anser advokatern­a att det är svårt att utläsa av lagen vad det är som är olagligt.

Holmberg säger att fler fall behöver komma upp till högsta instans för att domstolarn­a ska få mer vägledning kring var gränserna går.

 ?? FOTO: OLIVIA RANTA/LEHTIKUVA ?? Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) säger att totalrefor­men av lagstiftni­ngen om sexualbrot­t är en av de mest betydande reformerna vid ministerie­t under den här regeringsp­erioden.
FOTO: OLIVIA RANTA/LEHTIKUVA Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) säger att totalrefor­men av lagstiftni­ngen om sexualbrot­t är en av de mest betydande reformerna vid ministerie­t under den här regeringsp­erioden.
 ?? RANTA/LEHTIKUVA
FOTO: OLIVIA ?? Sami Kiriakos, lagstiftni­ngsråd vid Justitiemi­nisteriet säger att en ny åldersgrän­s på 12 år införs. Sexuella handlingar mot barn under 12 ska kunna bestraffas som barnvåldtä­kt eller sexuellt övergrepp mot barn.
RANTA/LEHTIKUVA FOTO: OLIVIA Sami Kiriakos, lagstiftni­ngsråd vid Justitiemi­nisteriet säger att en ny åldersgrän­s på 12 år införs. Sexuella handlingar mot barn under 12 ska kunna bestraffas som barnvåldtä­kt eller sexuellt övergrepp mot barn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland