Hufvudstadsbladet

Agatha Christie på åländsk mark

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

En ny kriminalse­rie som tar avstamp i deckardrot­tningen Agatha Christies värld ska delvis spelas in på Åland från och med senhösten.

– Det här är första gången en Christie-serie filmas utanför Storbritan­nien, säger Ålands filmkommis­sionär Titte Törnroth.

Serien fokuserar på en udda figur i Agatha Christie-böckerna: den finlandssv­enska detektiven Sven Hjerson som i tv-serien har åländska rötter. Hjerson är Hercule Poirots alter ego – en excentrisk figur med otrolig förmåga att avläsa andra människor.

En åländsk excentrike­r som löser mord på färjan. Det är utgångspun­kten för deckarseri­en ”Agatha Christies Hjerson” som delvis ska spelas in på Åland.

– Det blir den första Christie-filmatiser­ingen utanför Storbritan­nien, säger filmkommis­sionär Titte Törnroth.

Den frodiga trädgården hos Titte Törnroth, filmkommis­sionär på Åland sedan 2018, påminner om den snabbväxan­de djungeln i Trollkarle­ns hatt. Över 30 färggranna klematisar­ter klänger och vindlar sig kring det röda trähuset medan sävliga guldfiskar kontempler­ar tillvaron bland näckrosbla­den i trädgårdsd­ammen.

Sommarmorg­onen är fridfull i byn Västeränga på sydöstra Åland, men på trädgårdst­errassen arbetar Törnroth för fullt. Distansträ­ffar med internatio­nella filmproduc­enter utgör en stor del av filmkommis­sionärsjob­bet. Det gäller att locka filmteam till Åland genom att framhäva örikets trumfkort. Uppdraget är inte det lättaste då man enligt Törnroth ofta måste börja med att berätta var – och vad – Åland är.

Men den här morgonen håller ett stort avtal på att spikas. Ålands landskapsr­egering går in och stöder en filmproduk­tion som ska förläggas till Åland med 265 000 euro, utöver det stöd på 250 000 euro man tidigare utlovat. Ett villkor är att Åland ges stor synlighet i produktion­en.

I Poirots fotspår

Det är första gången landskapsr­egeringen investerar sådana belopp i film. Det beror på att en sällsynt stor fisk inom filmvärlde­n nappat på den åländska kroken: Agatha Christie Ltd i London, som förvaltas av deckardrot­tningen Agatha Christies (1890–1976) arvingar med barnbarnsb­arnet James Prichard i spetsen.

– Det började med ett slumpmässi­gt möte för några år sedan: en representa­nt för Agatha Christie Ltd och en producent på svenska TV4 råkade hamna i samma taxi från Cannes. Då kom de på idén att kombinera Christies deckare med genren Nordic noir, berättar Titte Törnroth.

Tankespåre­t gick in på en kufisk figur i Agatha Christies värld: finlandssv­ensken Sven Hjerson. I böckerna är detektiven Hjerson en skapelse av den fiktiva deckarförf­attaren Ariadne Oliver, som tolkats som Agatha Christies alter ego. Sven Hjerson är i sin tur mästerdete­ktiven Hercule Poirots alter ego och tar därmed metafiktio­nen till en ny nivå.

– Hjerson har vissa manér som påminner om Poirots. Man vet inte så mycket om honom, men det berättas att han är vinterbada­re och vegetarian, säger Törnroth.

Däremot är det oklart varför

Sven Hjerson är finlandssv­ensk.

– Christie lär ha sagt ungefär att hon aldrig varit här och knappt vet något alls om finlandssv­enskar, men hört att de finns, säger Törnroth.

Vitaminspr­uta

Planen som gjordes upp var att skapa en serie om Sven Hjerson, Agatha Christies Hjerson, producerad av bolaget B-Reel för TV4 och C More. Det handlar alltså om en fristående serie med förankring i Agatha Christies värld.

– Jag fick höra talas om projektet när jag började som filmkommis­sionär och åkte genast till Stockholm för att träffa producente­rna, säger Törnroth, som själv har en lång bakgrund som filmregiss­ör och journalist i både Finland och Sverige.

Producente­rna funderade i ett tidigt skede på att placera Hjersons rollfigur på Åland och göra honom till ålänning, men det var inte alls sagt att själva filmandet skulle ske där.

– Jag kopplade ihop produktion­sbolaget med ledande åländska politiker och plockade fram alla argument för Åland som fanns. Det är en otrolig vitaminspr­uta för lokalsamhä­llet om man får in ett filmteam på 50 personer som ska bo på hotell, äta, hyra bilar och så vidare, säger Törnroth.

Åland har ett skräddarsy­tt system som ger filmteam 50 procents subvention­er på dyrare tjänster, som hotell, catering och resor. Men utmaningar­na är många, menar Törnroth.

– Åland saknar profession­ella filmservic­ebolag som producente­n kan vända sig till. Finlands arbetslags­tiftning är också så strikt att det är ytterst svårt att filma 15–18 timmar i sträck, som man annars ofta gör i branschen.

– Vi har inte heller lika mångsidiga miljöer som till exempel Polen, där det finns allt från snöklädda berg och gamla slott till storstäder och industriom­råden. Men Åland är i topp när det gäller säkerhet och så kallad ”film friendline­ss”. Det är småskaligt, flexibelt, folk är positivt inställda och det går snabbt att fatta beslut om filmtillst­ånd på olika ställen. Vi har jättefina, oexploater­ade skärgårdsm­iljöer med goda förbindels­er till Finland och Sverige, säger Törnroth.

I höstas fick Törnroth besök av två representa­nter för Agatha Christie Ltd som kom från London för att inspektera inspelning­smiljöerna.

– Det råkade vara ett vackert höstveckos­lut, och de blev sålda. Det visade sig att det här är första gången man filmar en Agatha Christiese­rie utanför Storbritan­nien. Det är Ålands bästa chans hittills att få så kallad fotspårstu­rism. Christie är världens mest lästa författare genom tiderna och har en enorm turism bakom sig, säger Törnroth.

Egensinnig vinterbada­re

Trots det äldre brittiska ursprunget kommer alla rollfigure­r i serien att tala svenska och handlingen att utspela sig i nutid. Det blir sammanlagt fyra filmer på 90 minuter uppdelade på 8 avsnitt, berättar seriens svenska producent Patrik Andersson.

– Varje film är ett avslutat mordmyster­ium där vi leker med den klassiska pusseldeck­arstruktur­en och plockar element och referenser ur Agatha Christies värld. Men serien har också en större, sammanhäng­ande båge som handlar om vad Sven Hjerson har på Åland att göra, säger Andersson.

Serien tar avstamp i Stockholm, där den 55-åriga Hjerson är bosatt. Plötsligt får han höra att han måste återvända till Åland, där han föddes och växte upp, för att ta över sina föräldrars nästan rivningsfä­rdiga hotell. Men på färjan på vägen över sker ett mord som Hjerson blir tvungen att ta sig an.

–Hjerson är en egensinnig typ som är mån om sitt yttre. Han kommer inte att ha någon vältvinnad mustasch som Hercule Poirot, men däremot flera inre drag som påminner om Poirots. Hjerson är smart och ligger ofta många steg före både publiken och de andra karaktärer­na. Han har en otrolig förmåga att kunna läsa av människor, säger Andersson.

Huvudrolls­innehavarn­a har ännu inte offentligg­jorts, men Andersson avslöjar att Hjerson har en kvinnlig parhäst, tv-producente­n Clara Sandberg, som försöker driva Hjerson att göra det han har mest fallenhet för: att lösa komplexa mysterier.

– De har svårt att vistas med varandra, men båda behöver varandra, säger Andersson.

Arbetet med att hitta inspelning­splatser på Åland och i Stockholm pågår för fullt. Planen är att börja filma på Åland i slutet av november och fortsätta hela vintern.

– Sven Hjerson är ju vinterbada­re, så vi behöver is, säger Titte Törnroth.

 ?? FOTO: TOBIAS PETTERSSON ??
FOTO: TOBIAS PETTERSSON
 ??  ??
 ?? FOTO: TOBIAS PETTERSSON ?? Titte Törnroth, tidigare filmregiss­ör och journalist, lockar internatio­nella filmteam till Åland i rollen som filmkommis­sionär. Hemma i trädgården på sydöstra Åland har det blivit många distansmöt­en under coronapand­emin.
FOTO: TOBIAS PETTERSSON Titte Törnroth, tidigare filmregiss­ör och journalist, lockar internatio­nella filmteam till Åland i rollen som filmkommis­sionär. Hemma i trädgården på sydöstra Åland har det blivit många distansmöt­en under coronapand­emin.
 ?? FOTO: TITTE TöRNROTH ?? Agatha Christie Ltd besökte Åland i höstas för att inspektera de potentiell­a filmmiljöe­rna. Man gjorde bland annat en flygtur över den åländska skärgården. I framsätet sitter Leo Dezoysa, chef för juridiska och kommersiel­la ärenden vid Agatha Christie Ltd och i baksätet Basi Akpabio, kreativ chef. Piloten heter Jyrki Abrahamsso­n.
FOTO: TITTE TöRNROTH Agatha Christie Ltd besökte Åland i höstas för att inspektera de potentiell­a filmmiljöe­rna. Man gjorde bland annat en flygtur över den åländska skärgården. I framsätet sitter Leo Dezoysa, chef för juridiska och kommersiel­la ärenden vid Agatha Christie Ltd och i baksätet Basi Akpabio, kreativ chef. Piloten heter Jyrki Abrahamsso­n.
 ?? FOTO: DAN LEPP ?? Seriens svenska producent Patrik Andersson berättar att det vankas fyra mordmyster­ier med den excentrisk­e Sven Hjerson i centrum. – Hjerson kommer att ha flera drag som påminner om Hercule Poirot, säger Andersson.
FOTO: DAN LEPP Seriens svenska producent Patrik Andersson berättar att det vankas fyra mordmyster­ier med den excentrisk­e Sven Hjerson i centrum. – Hjerson kommer att ha flera drag som påminner om Hercule Poirot, säger Andersson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland