Hufvudstadsbladet

Det krävs ett ja, annars är det nej

Det är dags att skärpa lagstiftni­ngen om sexualbrot­t. Sexuellt umgänge 2020 ska baseras på bägge parters uttrycklig­a vilja.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

En arbetsgrup­p presentera­de på tisdagen – inte en dag för sent – en skärpning av lagstiftni­ngen om sexualbrot­t. Det förslag som arbetsgrup­pen lade fram är bra, den sexuella integritet­en stärks.

En central punkt i arbetsgrup­pens förslag är kravet på samtycke, eller som gruppen själv uttrycker det: ”Ändringen går ut på att ett centralt rekvisit för våldtäkt blir samlag med en person som inte deltar frivilligt. Frivilligh­eten eller avsaknaden av den kan framgå t.ex. av ett verbalt uttryck, gester eller annan handling.”

Den som har samlag med en person som inte frivilligt är med på det gör sig således skyldig till ett brott. I dagens lagstiftni­ng krävs användning av våld eller hot för att en handling ska betecknas som våldtäkt.

Det väsentliga när man bedömer om gärningen varit uppsåtlig är vilka tydliga bevis det finns på frivilligh­et eller avsaknaden av den. Oberoende av hur utförligt den slutliga lagtexten skrivs kommer det att uppstå kvistiga fall där frivilligh­et eller icke-frivilligh­et är svår att avgöra.

Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) betecknar totalrefor­men av lagstiftni­ngen om sexualbrot­t som en av de mest betydande reformerna vid Justitiemi­nisteriet under den här regeringsp­erioden. Hon ser det som mycket viktigt att stärka den sexuella självbestä­mmanderätt­en och att brottsoffr­ets ställning måste förbättras. Ministern har ett brett stöd för sina tankar bland finländarn­a och sannolikt också i riksdagen.

Den senaste stora genomgånge­n av den här lagstiftni­ngen gjordes i slutet av 90-talet, så det är verkligen på tiden att uppdatera. Frågan har varit högt uppe på agendan även internatio­nellt, inte minst på grund av #metoo.

Brottsstat­istiken talar också för att det är hög tid att göra något. Under de senaste tio åren har antalet statistikf­örda våldtäkter fördubblat­s och i fjol bokförde polisen nästan 1 500 våldtäktsb­rott.

Det är högst sannolikt att om och när den nya lagen träder i kraft kommer polisanmäl­ningar att öka ytterligar­e, mörkertale­t är från tidigare stort. Efter att Sverige ändrade sin lagstiftni­ng (2018) så att ett samlag innebär våldtäkt om det inte finns samtycke ökade våldtäktsd­omarna med 75 procent. Orsaken kan vara att tröskeln för att anmäla en våldtäkt sänktes.

Det kan ha en preventiv effekt om anmälnings­tröskeln sänks. Förhoppnin­gsvis leder en skärpt lagstiftni­ng hos oss till att sexualbrot­ten, såväl anmälda som icke anmälda, på sikt minskar.

På det hela taget innebär de ändringar som arbetsgrup­pen föreslår att fler gärningar ses som sexualbrot­t och att straffen skärps. Arbetsgrup­pen föreslår att bestämmels­en om tvingande till sexuell handling ska ersättas med en ny bestämmels­e om sexuellt övergrepp. Straffbarh­eten för sexuella trakasseri­er utvidgas också till andra gärningar än beröring. Arbetsgrup­pen föreslår vidare att bestämmels­erna om sexualbrot­t mot barn under 16 år ska åtskiljas från de bestämmels­er som gäller vuxna. Skyddet för barnens integritet stärks. Sexuella handlingar mot barn under 12 år ska kunna bestraffas som barnvåldtä­kt eller sexuellt övergrepp mot barn. Det behövs ingen bedömning av om barnet deltagit frivilligt.

Våldtäkter är oerhört allvarliga brott och leder ofta till långvariga skador, psykiskt lidande och trauman för livet. På sina håll har strängare straff setts som en lösning. Nästan alla straff för sexualbrot­t föreslås nu också bli strängare, vilket beror på att straffskal­or höjs och på nya straffbest­ämmelser för sådana handlingar som för närvarande bestraffas lindrigare eller inte bestraffas alls. I praktiken kommer särskilt den höjning av straffskal­an som gäller minimistra­ffen att förlänga fängelsest­raffen i framtiden.

Ett tidigare problem har varit att vissa domstolar nöjer sig med att döma enligt skalornas nedre gräns. Det ger fel bild av hur allvarligt och kränkande sexualbrot­t är.

Det viktigaste är i alla fall att få sexualbrot­tslingar över huvud taget dömda.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland