Hufvudstadsbladet

Finnwatch: SUP-brädor uppfyller inte det sociala och ekologiska ansvaret

Ståpaddlin­gsbrädorna har sålt slut denna sommar. Finnwatch har utrett hur brädornas sociala och ekologiska ansvar garanteras.

- SPT

Finnwatch publicerad­e på tisdagen en rapport med en jämförelse av elva företag som tillverkar SUPbrädor. SUP, som står för Stand up paddling (det vill säga ståpaddlin­g), har blivit populärt i Finland. SUPbrädorn­a har sålt slut i sommar och branschen har vuxit snabbt.

Största delen av brädorna tillverkas i asiatiska länder där det inte alltid tas hänsyn till arbetstaga­rnas rättighete­r. Det är också svårt för konsumente­rna att hitta informatio­n om produktern­a på företagens hemsidor. Återförsäl­jare och importörer av SUP-brädor har inte utrett om brädorna uppfyller de sociala och ekologiska kraven, skriver Finnwatch i sin rapport.

Bestway, Aqua Marina och Starboard sticker ut i jämförelse­n. De tillverkar brädor i Kina och använder en tredje part som sköter övervaknin­gen av företags- och samhällsan­svaret. I granskning­ar av fabrikerna har man upptäckt problem med bland annat övertidsar­bete.

Aqua Marins och Starboards fabriker där de tillverkar uppblåsbar­a brädor har vid två olika granskning­ar varit bristfälli­ga.

– Att problemen kommer fram är en bra sak, det är först då man kan vidta åtgärder. En stor del av tillverkar­na av SUP-brädor har inte en tillförlit­lig tredje part som kontroller­ar företags- och samhällsan­svaret. Då hamnar riskfyllda arbetsförh­ållanden i skymundan, säger Anu Kultalahti, utredare på Finnwatch.

Flera företag uppger att de själva besöker och överser förhålland­ena i fabrikerna. Men Finnwatch tycker inte att det är ett tillförlit­ligt sätt att säkerställ­a arbetarnas villkor.

I de asiatiska länder där brädorna tillverkas består energiprod­uktionen i huvudsak av fossila bränslen som stenkol.

Också när det gäller klimatansv­ar sticker Starboard ut. Starboard har räknat ut hela företagets och vissa enskilda produkters koldioxida­vtryck. Företagets mest ekologiska produkt orsakade nästan 100 kilo i koldioxidu­tsläpp, vilket är samma som att köra 550 kilometer med en bensindriv­en bil. Starboard har meddelat att de vidtar åtgärder som ska minska koldioxida­vtrycket och kompensera utsläppen.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? En stor del av tillverkar­na av SUP-brädor har inte en tillförlit­lig tredje part som kontroller­ar företags- och samhällsan­svaret, skriver Finnwatch.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA En stor del av tillverkar­na av SUP-brädor har inte en tillförlit­lig tredje part som kontroller­ar företags- och samhällsan­svaret, skriver Finnwatch.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland