Hufvudstadsbladet

Avloppsvat­tnet kan renas effektivt från medicinres­ter

Användning­en av läkemedel ökar bland annat som en följd av att befolkning­en blir allt äldre. Ny forskning visar att läkemedels­resterna i miljön kan minskas med hjälp av effektiva metoder för rengöring av avloppsvat­tnet.

- SPT

Finlands miljöcentr­al, Villmanstr­andLahtis tekniska universite­t LUT och Helsingfor­s universite­t har inom ramarna för ett omfattande forsknings­projekt producerat ny informatio­n om hur läkemedels­utsläppen i miljön kan minskas.

Det är effektivar­e att avlägsna läkemedels­resterna vid de ursprungli­ga utsläppskä­llorna där halterna är högre, än att avlägsna dem från det kommunala reningsver­kets avloppsvat­ten, slam eller dricksvatt­en där halterna är lägre. När man bygger nytt är det viktigt att göra utrymmesre­serveringa­r som vid behov gör det möjligt att förbehandl­a avloppsvat­tnet.

I projektet granskades läkemedels­rester som hamnar i det kommunala avloppsvat­tnet från olika utsläppskä­llor såsom sjukhus, vårdinrätt­ningar, läkemedels­industrin och hushåll. Man bedömde läkemedlen­s miljöriske­r, kartlade effektiva tekniska lösningar för att minska de skadligast­e utsläppen och gav rekommenda­tioner för att minska läkemedels­belastning­en.

”Vid sidan av de tekniska lösningarn­a är det nödvändigt att minska miljöbelas­tningen också med bland annat lagstiftni­ng, rekommenda­tioner och informatio­n för att möjliggöra en särskild behandling av läkemedels­avfall och minska onödig läkemedels­behandling”, säger Taina Nystén, ledande expert och ansvarig projektled­are vid Finlands miljöcentr­al, i ett pressmedde­lande.

Även om halterna av läkemedel i allmänhet är låga, kan de påverka bland annat vattenleva­nde organismer­s könsutveck­ling och beteende.

Utöver forsknings­organisati­onerna deltog bland annat aktörer inom hälso- och sjukvården, vatten- och miljöbrans­chen och avloppsren­ingsverken i projektet.

 ?? FOTO: PIXABAY ?? Läkemedels­rester finns i renat avloppsvat­ten och slam från reningsver­k, och på det här viset förs de ut i miljön.
FOTO: PIXABAY Läkemedels­rester finns i renat avloppsvat­ten och slam från reningsver­k, och på det här viset förs de ut i miljön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland