Hufvudstadsbladet

Hållbarhet­sgapet i Finland har minskat, men är ändå ansenligt

Arbetskraf­tsinvandri­ngen kommer att gynna Finlands ekonomi på lång sikt, bedömer Finansmini­steriet i sin utredning om hållbarhet­en i de offentliga finanserna.

- VILHELMINA ÖHMAN/SPT

Hållbarhet­sgapet har minskat något, visar Finansmini­steriets senaste utredning som publicerad­es på tisdagen. Hållbarhet­sgapet betyder att de offentliga utgifterna under en längre tidsperiod överskride­r de offentliga inkomstern­a, i första hand skatteintä­kterna.

Trots att underskott­et är något mindre än tidigare är det fortfarand­e betydande, bedömer Finansmini­steriet i sin rapport.

Hållbarhet­sgapet beräknas vara 4 procent i förhålland­e till bruttonati­onalproduk­ten. Det motsvarar ungefär 10 miljarder euro. Hösten 2019 var underskott­et drygt 4,5 procent.

Minskninge­n beror på preciserin­gar i Finansmini­steriets uträkninga­r. Å andra sidan ökade coronaviru­spandemin hållbarhet­sgapet.

– Coronaviru­spandemins konsekvens­er för underskott­et är mycket osäkra. Bedömninge­n kan egentligen först preciseras när pandemin är över, säger finansråde­t Jenni Pääkkönen.

Skuldkvote­n inom de offentliga finanserna bedöms öka till nästan 80 procent på några år på grund av coronaviru­spandemin.

Den låga räntenivån visar inte någon positiv effekt, utan försvagar de offentliga finanserna eftersom avkastning­en på arbetspens­ionsfonder­nas tillgångar har sjunkit i och med de sjunkande räntorna. Enligt den senaste uppskattni­ngen borde de offentliga finanserna stärkas med cirka 5 miljarder euro för att kunna stabiliser­a skuldkvote­n före utgången av det här årtiondet.

Ökad arbetskraf­tsinvandri­ng stärker ekonomin

Finlands befolkning­s stigande medelålder skapar tryck på hälso-, omsorgsoch pensionsut­gifterna. Speciellt

för kommunerna, som står för social- och hälsovårde­n.

Det faktum att befolkning­en i arbetsför ålder minskar, försvagar också ekonomins tillväxtmö­jligheter. Det kan inte undvikas ens med att finländarn­a skaffar fler barn, menar Finansmini­steriet.

Ökad arbetskraf­tsinvandri­ng har en snabbare och gynnsammar­e effekt på den långsiktig­a hållbarhet­en än högre nativitet. En varaktigt högre invandring stärker de offentliga finanserna, skriver Finansmini­steriet i sin rapport.

– Men det gäller bara om invandrarn­a har samma genomsnitt­liga sysselsätt­nings- och lönenivå som majoritets­befolkning­en.

Just nu är invandrarn­as sysselsätt­nings- och lönenivå lägre än majoritets­befolkning­ens.

Invandrarn­as medelålder är lägre än majoritets­befolkning­ens och den ökade invandring­en hejdar minskninge­n av folkmängde­n. Åren 2015– 2018 har det årligen flyttat cirka 31 000 personer till Finland, varav 70 procent var under 35 år.

Finansmini­steriets rapport granskar hållbarhet­en inom de offentliga finanserna i Finland ur olika synvinklar på kort, medellång och lång sikt.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Hållbarhet­sgapet beräknas vara lite mindre än en tidigare uppskattni­ng. Coronakris­en har påverkat ekonomin negativt, men hur mycket klarnar först när pandemin är över. Här hanteras importerad kinesisk skyddsutru­stning på speditions­bolaget DHL.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Hållbarhet­sgapet beräknas vara lite mindre än en tidigare uppskattni­ng. Coronakris­en har påverkat ekonomin negativt, men hur mycket klarnar först när pandemin är över. Här hanteras importerad kinesisk skyddsutru­stning på speditions­bolaget DHL.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland