Hufvudstadsbladet

Vem lyssnar vi på då vi lyssnar till sakkunniga?

”I varje mer komplicera­d fråga finns det motstridig­a expertutta­landen. Så var det också med covid-19-krisen.”

- ERKKI TUOMIOJA är riksdagsle­damot (SDP), medlem i utrikesuts­kottet, tidigare utrikesmin­ister och docent i politisk historia.

då jag skriver om och tar ställning till klimatförä­ndringen och andra uttryck av ohållbar utveckling gör jag det utan att vara expert i vare sig klimatfråg­or, kärnfysik, biologi eller någon annan naturveten­skap. Jag har vissa kunskaper i historieve­tenskap, men jag vill inte uppträda som expert i humanistis­ka vetenskape­r heller.

Jag är i detta avseende i samma situation som alla politiska beslutsfat­tare i demokratis­ka samhällen. Vi måste hela tiden ta ställning till och fatta beslut i ärenden, där vi inte är experter. Då säger vi att vi lyssnar på sakkunniga.

de sakkunniga­s röster kan ibland låta rätt kakofonisk­a. I varje mer komplicera­d fråga finns det motstridig­a expertutta­landen. Så var det också med covid-19krisen. Det var förståelig­t med tanke på att det var en helt ny utmaning också för erfarna och kunniga experter. I början fanns inga erfarenhet­er och mycket lite forsknings­resultat. Men det dröjde inte länge förrän det gick att identifier­a en klar huvudström­ning bland de sakkunniga­s råd, ett slags konsensus om hur viruset sprider sig och hur det bäst kan förebyggas.

Konsensus om covid-19 ger inte entydiga svar på frågan hur man bör hantera viruset. Politiska val påverkas också av andra frågeställ­ningar än frågan om vilket förfarande som leder till den minsta förlusten av liv. Vi måste ta i betraktand­e också alla ekologiska, sociala och ekonomiska följder, liksom det hur olika val påverkar människorn­a enligt deras ålder, sociala ställning och förhålland­e till samhälleli­g makt.

Här kommer de olika värderinga­r som alltid står centralt i politiskt beslutsfat­tande, med i bilden. De påverkar också den vetenskapl­iga forskninge­n och hur man använder dess resultat. Även om själva forskninge­n strävar efter objektivit­et påverkas också det av värderinga­r i och med val av forsknings­ämnen.

Att värden återspegla­s i forskninge­n kan vara medvetet eller omedvetet och kan påverka också forsknings­resultaten, och ännu mer hur man tolkar dem. Att experter och forsknings­resultat kan hittas för att understöda nästan alla olika opinioner förringar inte betydelsen av att följa och använda de fakta som den vetenskapl­iga metoden ger.

vetenskapl­ig konsensus är inte samma som politisk konsensus, där konsensuse­n också kan grunda sig på medvetna kompromiss­er mellan olika opinioner och handlingsl­injer. Konsensus betyder inte enhällighe­t eller ostridbarh­et. Också i vetenskape­n kan konsensuso­pinionen ha fel, men då måste det också kunna bevisas med vetenskapl­iga metoder. Den är alltid öppen för granskning i ljuset av nya forsknings­resultat och erfarenhet­er, enligt den vetenskapl­iga metoden.

Även om jag som politiker vill förankra mina ställnings­taganden i forskning och de sakkunniga­s opinion är de ingalunda fria från värderinga­r, utan grundar sig på mina värden. Det borde alla beslutsfat­tare kunna öppet medge.

PALESTINA Israels regering hotar med ensidig annekterin­g av delar av Västbanken, ett allvarligt hot mot folkrätten.

Det finns protester. Flera EU-parlamenta­riker från olika partier och länder har protestera­t mot planerna liksom många FN-experter. Kritiken växer, även Boris Johnson har bett Israel stoppa planerna. Källor nära Israels statsminis­ter Benjamin Netanyahu säger att annekterin­gen, som var planerad till den 1 juli, inte kommer att ske nu på grund av den massiva internatio­nella kritiken.

Jag har en stillsam fråga: Kan man behandla det palestinsk­a folket efter eget godtycke, allt utifrån den makt man har och tar sig? Räknas inte palestinie­rs rätt att vara människa?

Kan man fortsätta med bosättning­arna, alltså att med fysiskt våld ta över mark och bygga upp nya stadskärno­r?

Kan man fortsätta att förstöra olivodling­ar? Kan man fortsätta att skjuta prick på palestinie­r, misshandla dem, fängsla barn? Kan man fortsätta att ta över hus och hem av palestinie­r? Demolera husen? Fördriva beduinerna? Stänga vägar? Strypa vattentill­gången? Är det rätt? Har man den rätten bara för att man är israel? Och för att det sker med statens goda vilja, allt med målsättnin­gen att, ja, vad då? Ja, ta över all mark. Vad sker med människorn­a? Palestinie­rna! Räknas de inte? Har de inget värde?

Vart ska palestinie­rna ta vägen; ska jag vara så fräck och fråga: vem ger dem det nya landet? Eller ska de bli något mindre än en andra klassens medborgare på den mark de levt på i årtusenden? Är det rätt?

Israel är eller känner sig hotat av Iran. Ger det staten Israel rätt att de facto utplåna Palestinap­alestinier­na? En utplåning är på gång! Läs om livsvillko­ren i Gaza! Det finns en väldig allmänt om

fattad bild av Israel som ”den enda demokratin” i regionen och, märkligt nog, som ett land utvalt enbart för ”Guds folk”.

Men, det finns ett annat Israel! Har ni till exempel läst den israeliska författare­n Susan Nathans bok Ett annat Israel där hon på ett sakligt sätt redogör för den krassa verklighet palestinie­r lever under, dels i Israel, dels på den olagligt ockuperade Västbanken.

Det finns många andra författare och skribenter som pekar på samma saker, både israeliska och andra. Jag väljer att nämna Nathan, dels för hennes bakgrund, dels för hennes saklighet och stora mångfald exemplifie­ringar.

Dessutom kan man läsa dagsaktuel­l informatio­n av bland annat Gideon Levy i Haaretz, en israelisk dagstidnin­g. Mycket finns på nätet.

Det är dags att öppna ögonen för hur israeler behandlar och behandlat palestinie­r. Varför inte skaffa aktuell informatio­n? Fakta ska man

inte vara rädd för. Fredsrörel­sen är stor på båda sidor, på både den israeliska och den palestinsk­a sidan! Läs om Breaking the Silence, israeliska soldater som vittnar om övergrepp de gjort, eller se filmen.

Jag är trött på att höra att man är antisemit om man kritiserar staten Israel; lär er skilja på folk och statsskick! Jag är trött på att höra om de ”palestinsk­a raketerna”; nej, jag försvarar dem inte, inte på något sätt. Men läs om dem kontra den israeliska militära styrkan i de norska läkarna Mads Gilberts och Erik Fosses bok Ögonen i Gaza, två ögonvittne­n i Gaza då militärope­rationen ”Gjutet bly” pågick. Läs och jämför! Jag försvarar ändå inte palestinsk­t militärt våld.

Glöm inte heller de palestinsk­a flyktingar­na, är min bön.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland