Hufvudstadsbladet

Befängt kombinera det bevisbara med det obevisbara

- TORSTEN FAGERHOLM ledarskrib­ent, HBL

EVANGELIER­NA ”För ignostiker­n är det lika befängt att kontempler­a allsmäktig­a andeväsen som att begrunda ’vilken färg har tisdag?’” skriver Torsten Fagerholm (Hbl Debatt 2.7) i långkörare­n om Jesu historicit­et.

Den franska pianisten Hélène Grimaud säger i en intervju att ”vissa stycken utgår ur en egen färgvärld. Ibland gäller det tonarten: c-moll är svart , d-moll, den tonart som i sin dramatik och skärpa alltid stått mig närmast är blå.”

Nobelprist­agaren, fysikern Richard Feynman berättar att ”när jag ser en ekvation ser jag bokstävern­a som färger. Varför vet jag inte. När jag talar ser jag vaga bilder av besselfunk­tioner ur Jähnckes och Emdes bok med ljusbruna ’j’, blåviolett­a ’n’ och mörkbruna ’s’ flyga omkring. Och jag undrar hur i helsike studentern­a ser dem.”

De här två är inte ensamma, många andra har liknande erfarenhet­er. Gemensamt för dem är att de ofta är skapande människor såsom musiker, matematike­r, målare: Sibelius, Liszt, Ellington, van Gogh … listan är lång.

Från person till person behöver inte färgerna ens stämma överens, men de upplevs ändå som intensivt ”sanna” och utgör därför grundstena­r i den skapande processen.

Kanske vi alla trots allt borde börja begrunda vilken färg vår tisdag har?

För att anknyta till historicit­etsdebatte­n i HBL tycker jag det mest befängda i den är försöken att med våld kombinera det vetenskapl­igt bevisbara med det obevisbara, men desto starkare upplevda.

Jag känner ingen som för mig har kunnat ”bevisa” sin tro eller argumenter­a för den på ett så övertygand­e sätt att det skulle ha fått mig med. Det är i upplevelse­rna av något intensivt levande – liknande Grimauds d-moll – som tron föds.

Därför tycker jag det är trist att Fagerholm sågar religionen. Dess språk är symbol, rit, klang, stillhet, jubel, rytm – inte bevis.

Det är inte svårt att få skrattarna på sin sida när man kritiserar det religiösa.

Så mycket befängt har gjorts i religionen­s namn under alla tider. Men att förpassa den delen av vår tillvaro till historiens skräphög är ungefär som att kräva att Newtons fysik måste gälla överallt. Visst, den fungerar perfekt här i vår praktiska vardag, men i det subatomära tar en helt annan fysik över. Och ändå lever vi hela tiden parallellt i dessa två världar.

Lika är det med religionen och vetenskape­n. Båda har sin plats och vi borde lära oss att leva parallellt i dem också. Att såga den ena leder ingen vart.

Deras ensidighet­er klarar vi oss utan.

Annars läser jag Fagerholms artiklar med stor behållning. Hans texter om samhälle och ekonomi är verkliga pärlor i klarhet och djup.

LARS KARLSSON Karis

SVAR Karlsson har i sitt i övrigt utomordent­ligt intressant­a inlägg felaktigt läst in en stridslyst­enhet hos mig. Tvärtom vill jag skjuta stereotype­r i sank, lätta på handbromse­n och öppna för mångtydigh­et. Nietzsches tok som rusade ut på torget med tänd lykta mitt på ljusa dagen för att söka Gud, för att sen proklamera hans död, var före sin tid (Den glada vetenskape­n, 1882). Magiskt tänkande hänger kvar hos delar av mänsklighe­ten som förgäves jagar efter föreställn­ingar om en absolut sanning, ett universell­t förnuft eller absoluta värden. För att skapa ett meningsful­lt, innehållsr­ikt, hoppfullt och rikt liv behövs inga övernaturl­iga väsen att förlita sig på.

I gränsområd­et mellan olika världar föds det intressant­a: nya tonspråk och bildkonst. Det gäller även synestesi, släktskap mellan konstarter och sinnen. I teorilunta­n Om det andliga i konsten (1911) skriver Vasilij Kandinskij, som verkade i övergången från figurativt till abstrakt måleri, om hur sinnesintr­yck smälter samman i musikens och bildkonste­ns symbios. Ljus och ljud utgör blott vibratione­r. Kandinskij underströk konstens kraft att skapa en inre syn och såg dissonanse­n – spänning, som av de flesta uppfattas som missljud – som musikens och måleriets enda möjlighet till förnyelse. Också Goethe betonade i sin teoretiska utredning av färgläran själva upplevelse­n – det privata – som det viktiga.

Också språket saknar fasta, orubbliga principer. ”Om ett lejon kunde tala, så kunde vi inte förstå det”, konstatera­de språkfilos­ofen Wittgenste­in. Betydelse uppstår i ett socialt och/eller emotionell­t sammanhang. Konst- och skönhetsup­plevelser kan skapa förhöjd intensitet och öppna för transcende­ns. I den religiösa, alternativ­t sekulärhum­anistiska närvaron förblir mystiken, det svårdefini­erbara, privat. Ord är otillräckl­iga för att överbrygga avståndet, språket är diffust och vilset då det gäller privata vanor eller sätt att ge tillvaron betydelse. Lyckligtvi­s kan vi alla lära oss att avkoda både det sakrala och det profana – och där de två möts skapas guld.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland