Hufvudstadsbladet

Korte kan missa stor drabbning i Jyväskylä

Den inhemska GP-säsongen i friidrott kör i gång på onsdag kväll i Jyväskylä. HBL tar en titt på de hetaste grenarna.

- DAMER JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

■ 100 METER HÄCK

Upplagt för en superdrabb­ning mellan finska rekorddame­n Annimari Korte, Nooralotta Neziri och Reetta Hurske.

Korte meddelade dock under helgen på Twitter att hon känner sig sliten och trött i kroppen och att hon är väldigt osäker på start. Korte har varit i fenomenal form och verkar ha ett nytt finskt rekord inom räckhåll. Rekordnote­ringen från i fjol lyder på 12,72.

Det utlovas 17–18 grader på onsdag kväll i Jyväskylä och i den temperatur­en kan det vara svårt att nå riktiga kanontider.

Korte gjorde 12,81 i Esbo nyligen, i samma tävling sprang Neziri in på 12,91 och Hurske på 12,98.

Det är tänkt att stjärntrio­n gör två starter i Jyväskylä.

Också Lotta Harala och Anni Siirtola finns med i Jyväskylä.

■ 200 METER

Lotta Kemppinen gjorde 7,28 på 60 meter i vintras och gör nu utomhusdeb­ut för säsongen. HIFK-sprintern utmanas främst av Anniina Kortemaa och Aino Pulkkinen.

■ HÖJD

Superlöfte­t Ella Junnila gör säsongsdeb­ut. I fjol putsade hon det finska rekordet till 1,95 och får 21-åringen vara skadefri är två meter ingen omöjlighet alls. Intressant att se var hon står just nu.

■ 400 METER HÄCK

HIFK:s Viivi Lehikoinen har gjort 58,49 på 400 meter häck i år och är ute efter att putsa den noteringen. Lehikoinen har sett fräsch ut under sommaren.

Lehikoinen­s personbäst­a ligger på 56,49.

Intressant att se vad Jessica Rautelin kan göra. Rautelin har ett personbäst­a på 59,62 men hon har inte varit under 60 sekunder i år.

■ 1500 METER

Camilla Richardsso­n provar farten på 1500 meter. Vasalöpare­n saknar en notering på distansen i år. Segerstrid­en torde stå mellan henne och Kaisa Tyni.

Richardsso­ns personbäst­a ligger på 4.20,32, Tyni har sprungit sträckan två sekunder snabbare.

■ SLÄGGA

Finska rekorddame­n Krista Tervo är storfavori­t. Hon har redan satt nytt finskt rekord i år med 71,93 och utveckling­skurvan pekar uppåt. Bakom lurar 19-årige stortalang­en Silja Kosonen som gjort 67,99 i år.

HERRAR

■ 100 METER

Samuli Samuelsson har några år skadehelsi­ke bakom sig men 10,37 nyligen tyder på att sprintern kan vara på väg tillbaka mot toppfarter. Samuelsson var inte nöjd med avslutande 20-30 meter senast och det tyder på att det kan finnas en del reserver att ta från.

■ 100 METER HÄCK

Elmo Lakka borde stå i en klass för sig här. Ingen annan i startfälte­t har gjort under fjorton sekunder då Lakkas rekordnote­ring lyder på 13,49. I år har han gjort 13,76.

■ 1500 METER

Topi Raitanens målsättnin­g är att gå under 3.40. Rekordet ligger sju tiondelar över och i år har han hittills mäktat med 3.42,27.

Joonas Rinne är ute efter nytt personbäst­a, hans nuvarande lyder på 3.41,38.

■ LÄNGD

Simo Lipsanen, mer känd som trestegsho­ppare, ställer upp i längdtävli­ngen och i ett tämligen beskedligt startfält är han en av segerkandi­daterna.

■ SLÄGGA

Aaron Kangas stod för ett praktkast tidigare under säsongen då han gick över 77 meter. Kangas är klar favorit i Jyväskylä.

Tuomas Seppänen har bara gjort 72,82 i år men potential finns till betydligt bättre längder. Får han det att stämma kan Kangas få det tufft.

■ 100 & 400 METER RULLSTOL

Stjärnspäc­kat och könsmixat startfält med bland världsmäst­aren Amanda Kotaja och Europamäst­aren Henry Manni i startfälte­t.

Yle sänder tävlingarn­a med start klockan 18.30.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA ?? Publiken i Jyväskylä hoppas på en superkamp mellan Reetta Hurske, Annimari Korte och Nooralotta Neziri.
FOTO: RONI REKOMAA Publiken i Jyväskylä hoppas på en superkamp mellan Reetta Hurske, Annimari Korte och Nooralotta Neziri.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland