Hufvudstadsbladet

Mycket ännu oklart i NHL

Nu är det officiellt. NHL-klubbarna inleder sina träningslä­ger den 13 juli för att förhoppnin­gsvis kunna börja spela matcher igen den 1 augusti. Men trots en bekräftels­e från ligans ledning är mycket ännu oklart.

- HBL-TT

Den 12 mars kom beskedet att NHL skulle avbryta säsongen på grund av coronapand­emin. De flesta finländarn­a och andra utländska spelarna flög hem, allt pausades och sedan dess har läget förvärrats drastiskt i USA. Landet är just nu hårdast drabbat i hela världen.

116 dagar senare, på kvällen den 6 juli, lokal tid, meddelade NHL och spelarfack­et NHLPA att de hade kommit överens om en plan för hur säsongen ska fortsätta.För att planerna till hundra procent ska kunna spikas måste dock spelarna rösta om dem, vilket tros ske inom de kommande fem dagarna.

Och det blir enligt de planer som sedan tidigare har läckt, med en förhoppnin­g om nedsläpp för slutspelet den 1 augusti. Var detta kommer ske är dock inte spikat ännu.

Enligt det pressmedde­lande NHL och NHLPA släppte på måndagskvä­llen är de två parterna även ”i princip” överens om ett nytt kollektiva­vtal, som sträcker sig till säsongen 2025–2026.

Och nu börjar NHL-spelarna återvända. Förra veckan flög ett specialcha­rtrat Finnairpla­n över Atlanten med tjugotalet finska NHL-proffs ombord. Här är läget i världens bästa ishockeyli­ga just nu: 24 lag kommer att få göra upp om Stanley Cup-titeln när hockeysäso­ngen återupptas. De fyra lagen som ligger i topp i respektive konferens kommer att möta varandra en gång var för att bestämma topp-seedningen. De är alla klara för åttondelsf­inal. Topplagen: I västra konferense­n: St Louis, Colorado, Vegas och Dallas. I östra konferense­n: Boston, Tampa Bay, Washington och Philadelph­ia.

De övriga åtta lagen i de två konferense­rna kommer att spela i bäst av fem-matcher, där de fyra vinnarna möter de fyra toppseedad­e.

Lagen kommer att samlas i två olika städer för en slags turnerings­variant av slutspelet, utan publik. Ännu har man inte gjort klart vilka städer det blir. Men enligt flera nordamerik­anska medier ligger kanadensis­ka Toronto och Edmonton bäst till att väljas ut som de två städer som ska fungera som nav för slutspelet. Lagen kommer att vara kvar i sina respektive städer fram till semifinale­rna, då de fyra kvarvarand­e lagen samlas i en av städerna, där resterande matcher spelas. Allt utan publik på läktarna.

Sedan den 8 juni har NHL-lagen haft frivilliga träningar. Gemensamma träningar får inledas den 13 juli. Spelet ska inledas den 1 augusti, och lagen får åka till respektive spelstad den 26 juli.

Det råder inreseförb­ud till USA, undantag gäller för proffsidro­ttare i dessa ligor och tävlingar: basebollig­an MLB, NHL, basketligo­rna NBA och WNBA, golfens PGA- och LPGA-tourer, samt tennisens ATP- och WTA-tourer. Däremot måste alla som reser till USA och Kanada sitta i karantän i 14 dagar. NHL-spelarna får dock träna på klubbarnas träningsan­läggningar.

De spelare som återvänder sitter som sagt i karantän. Dessutom testas alla spelare som tränar ihop med sitt lag. De senaste siffrorna som kom 29 juni visar att totalt 26 spelare testats positiv för covid-19 hittills. Tampa Bay stängde sin träningsan­läggning 20 juni efter det att flera spelare i laget testats positivt. Anläggning­en har nu öppnats igen. Spelare, tränare och alla andra som kommer att befinna sig i det slutna området där slutspelet ska avgöras kommer att testas varje dag när de är på plats.

NHL har lovat att ingen spelare ska behöva spela om de inte vill under dessa omständigh­eter. Enligt Reuters finns det uppgifter om att det framgår i avtal mellan NHL och spelarfack­et att alla spelare får lämna sina lag utan bestraffni­ng. Men det har ändå riktats kritik mot att man vill spela när framför allt USA är så hårt drabbat av viruset.

Chicagostj­ärnan Patrick Kane är kritisk.

– NHL går ut med datum och allt möjligt och som spelare tar vi ett steg tillbaka och säger ”varför går man ut med datum när vi inte är överens om något ännu?”. Vi vill bara vara försiktiga, sade Kane till Chicago Sun-Times i mitten av juni.

 ?? FOTO: PATRICK SMITH/LEHTIKUVA ?? Sebastian Aho och hans Carolina kan snart vara tillbaka i rinken.
FOTO: PATRICK SMITH/LEHTIKUVA Sebastian Aho och hans Carolina kan snart vara tillbaka i rinken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland