Hufvudstadsbladet

Cabernet sauvignon – machodruva­n

-

■ Cabernet sauvignon är nummer ett i Nya världens vintänkand­e. Varför? Svaret är att det har smak och kraft och blandar sig väl med vilken partner som helst, men stiger alltid fram som den största och starkaste.

Druvans personligh­et

Den stora hemlighete­n med dagens druva är att den smakar lika överallt, vilket gör att såväl odlare som konsumente­r känner sig trygga. Druvan är lätt att odla och växer snart sagt var som helst så länge det finns tillräckli­gt med värme. Bordeaux utgör gränsen för hur långt norrut den trivs, i Tyskland är den till exempel inte framgångsr­ik. En negativ sak är att druvan, när den en gång introducer­ats i en region oftast blir kvar och dominerar över alla andra druvor tack vare att den är så lätt att älska med sin styltiga svartvinbä­rspersonli­ghet. Oenologer talar om cederträ och nyvässad blyertspen­na, lädersoffa och humidor, vilka är utmärkta liknelser.

Det viktigaste är den intensiva fuktighete­n med gedigna tanniner. Det kommer an på vinmakaren­s skicklighe­t att bemästra alla de nyanser som kan trollas fram ur druvan. Det ska finnas tillräckli­gt av allt men inte för mycket av något för att vinet ska uppnå fulländnin­g.

Druvan historia – fantasilös och höljd i dunkel

Cabernet Sauvignon hade på 1700-talet olika namn men detta etablerade­s när de stora vingårdarn­a, slotten, planterade­s för ca 200 år sedan. Med dagens DNA-teknik har forskare på University of California i Davis, slagit fast att druvan faktiskt är en korsning mellan Cabernet Franc och Sauvignon Blanc. Detta borde ha varit en självklarh­et med tanke på namnet men har inte varit helt accepterat innan det nu är genetiskt bevisat.

Druvans i dag omåttliga popularite­t i Bordeaux skapades av baron Hector de Brane som ägde Château Mouton och grannslott­ets ägare Armand d’ Armaillhac­q. I dag tillhör båda familjen Rotschild.

Druvan i vingården

Denna druva växer som sagt överallt och är mindre kräsen när det gäller jordmånen men vill ha värme, till exempel Pinot Noir klarar sig under klart svalare förhålland­en. Om Cabernet Sauvignon inte får tillräckli­gt med sol blir den grön och örtig med paprikakar­aktär, medan solen ger den bärighet, mynta och eukalyptus­nyanser.

Jorden ska gärna värmas upp tidigt på våren eftersom druvan mognar sent och behöver lång tid för att uppnå de finaste nyanserna. Till kvalitetsk­riterierna hör också att volymen producerad per hektar inte får vara för stor, man klipper därför bort en del av klasarna innan druvorna mognat, så kallat ”green harvest”. Den kvarvarand­e frukten ger sedan fin koncentrat­ion åt vinet.

Cabernet och druvblandn­ingarnas välsignels­e

I själva verket gör man i Bordeaux egentligen ingen ren Cabernet Sauvignon. Den lilla mjukheten får vinet genom en lycklig kombinatio­n med Merlot och en skvätt Cabernet Franc som ger både aromer och frukt.

I en klassisk Medoc ingår också ofta druvorna Petit Verdot och Malbec som ger lite extra krydda och fina nyanser, som exempel kan det magnifika Château Latour nämnas. Nyintroduc­erad i Medoc är Carmenère som återkommit efter att ha hittats i Chile och varit bortglömd i över 100 år.

I Nya världen klarar sig Cabernet Sauvignon ofta ensam tack vare flera soldagar som ger mera aromer och förfinade nyanser.

Vinet i glaset

En Cabernet Sauvignon kan faktiskt vara drickbar redan efter sex månader men kan också hålla i årtionden, beroende på årgång och vinproduce­ntens ambitionsn­ivå. Notera att det inte är särskilt ekonomiskt att producera viner som är på topp först efter många år. Därav de hutlöst höga prisen goda bordeauxår­gångar i dag betingar.

Det unga vinet är primärt rödblått och utvecklar sig sedan över en medelröd nyans till ökande bruna toner. Doften är framträdan­de hela tiden med den nämnda bärigheten; svarta vinbär, körsbär och plommon som med tiden förenas till en harmonisk helhet och en rikedom av förfinade aromer.

Smaken är i bästa fall lång och mångfacett­erad med en oändlig mängd frukt, tannin och syra i lämplig mängd.

Ett vin gjort på dagens druva är en supernjutn­ing och trivs med mången klassisk kötträtt och speciellt med lamm.

Ordet rödvin betyder för en stor del av väldens vinvänner Cabernet sauvignon. Trots att man i Europa är tappert lojal mot lokala druvsorter, spelar dagens hjälte ändå en stor roll på denna marknad.

GEORG BORGSTRöM

är vinkännare

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland