Hufvudstadsbladet

Skolorna får en släng av coronaviru­set

Utrikesmin­ister Pekka Haavisto har utretts och misstänks enligt uppgift för brott i sitt agerande i al-Hol affären. Hans ställning rent politiskt är svår.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Underskott­en växer i många kommuner i spåren av coronakris­en. En stor del av dem planerar redan för sparprogra­m, visar HBL:s genomgång av läget i kommunerna i Svenskfinl­and. Sparprogra­mmen kommer att drabba kommunens stora utgiftspos­ter, skolorna och vården. Timresurse­n sjunker för skolorna och enskilda skolor kan få stryka med.

För många kommuner är coronakris­en bara den senaste svängen i en nedåtgåend­e spiral med en krympande och äldre befolkning.

Utrikesmin­ister Pekka Haavisto (Gröna) har varit föremål för Centralkri­minalpolis­ens förundersö­kning. Ckp är nu klar med den och i onsdags gav biträdande riksåklaga­ren över materialet till grundlagsu­tskottet.

Innehållet i förundersö­kningen har ännu inte getts offentligh­et, men enligt Helsingin Sanomat misstänker ckp att Haavisto missbrukat sin ställning och begått tjänstebro­tt och brott mot samarbetss­kyldighet inom ämbetsverk.

Haavisto har i förundersö­kningen förnekat brott och fortsätter sitt jobb som utrikesmin­ister i normal ordning.

Hela härvan gäller utrikesmin­ister Haavistos agerande för att ta hem finländska barn från lägret al-Hol i Syrien. Eftersom frågan om finländarn­as öde i lägret redan i sig är politiskt eldfängd, har politiken från början varit mycket närvarande då Haavistos agerande har nagelfarit­s.

Allting utspelade sig i höstas. Speciellt UM:s konsulära chef Pasi Tuominen kände sig felbehandl­ad av Haavisto. Han riktade kraftig kritik mot Haavistos ledarstil och anklagade honom för att ha fattat beslut utan politisk uppbacknin­g och gett lagstridig­a order.

Haavisto beslöt att frånta Tuominen uppgifter som gällde finländarn­a i al-Hol och överföra dem på en annan tjänsteman. Det här var enligt Tuominen olagligt och han ansåg att Haavisto gjorde det endast för att deras åsikter gick isär.

Tio riksdagsle­damöter från opposition­en lämnade i december in en anmärkning där de krävde att Haavistos agerande utreds och grundlagsu­tskottet beslöt i februari att be polisen inleda en förundersö­kning.

Utskottets medlemmar går nu igenom förundersö­kningsmate­rialet och hör senare sakkunniga. Ärendet behandlas som ett så kallat ministeran­svarighets­ärende. Det innebär att det är riksdagen som med enkel majoritet slutligen avgör om Haavisto åtalas. Det är inte varje dag en minister blir föremål för en förundersö­kning och ännu mer sällsynt är att åtal väcks. Tröskeln är mycket hög och eventuellt åtal behandlas inför riksrätt. Det har tidigare skett endast fyra gånger.

Om polisen efter förundersö­kningen misstänker att han har begått brott ökar pressen på att Haavisto lämnar sin post redan nu tills fallet är slutbehand­lat. Det är i alla fall Haavisto själv och hans parti som avgör om det finns skäl att lämna ministerpo­sten så länge han är misstänkt för brott. Det kunde ses som ett rakryggat beslut om han gör det. Om riksdagen röstar för åtal torde Haavisto inte ens ha något val längre, då behövs en ersättare.

Haavistofa­llet kan bli en form av omvänd debatt i riksdagen jämfört med behandling­en av sannfinlän­daren Juha Mäenpääs fall nyligen – trots stora olikheter i vad de gäller. Det förvånar inte om de starkaste försvararn­a av Mäenpää och hans rätt att säga vad han vill den här gången högljutt kräver att Haavisto åtalas.

På motsatt sätt kan det finnas en hel del försvarare av Haavisto bland dem som aktivast krävde att Mäenpääs åtalsimmun­itet hävs. Det visar i så fall igen hur svårt det är för politiker att hålla juridik och politik isär och balans mellan ministeran­svar och politik. Riksdagens beslut bör baseras på de juridiska experterna­s utlåtande kring förundersö­kningen.

Även om inget åtal ännu har väckts mot Haavisto, än mindre någon dom fallit, så har hela affären inverkat negativt på hans popularite­t. Efter två bra presidentv­al var det ingen sökt tanke att det kunde bli tredje gången gillt för honom i presidentv­alet 2024 då Sauli Niinistö inte längre finns med och förstör chanserna. Pekka Haavisto har länge varit klar etta i opinionsmä­tningar om vem som är favorit att bli följande president. Men nu har hans siffror dalat kraftigt och andra tänkbara kandidater – Olli Rehn, Sanna Marin – låg i den senaste mätningen som Maaseudun Tulevaisuu­s publicerad­e nyligen i jämn bredd med Haavisto.

Det är inte uteslutet att hans chanser har sumpats för gott, oberoende av hur al-Hol-affären slutar. Redan misstankar och en lång process kan befläcka en politikers tidigare rena papper så mycket att de aldrig mer blir helt rena igen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland