Hufvudstadsbladet

Gör Torsdag till Hensdag

-

VARUMÄRKEN Jag läste Susanna Landors ledare (HBL 29.6) om olika produkter vars gamla namn eller varumärken anses stötande eller rent rasistiska. Debatten är ju inte ny, och började väl från Pippi Långstrump­s pappas titel på södra halvklotet. Man vågar knappt prata med obekanta nu för tiden, för att inte utpekas som chauvinist eller rasist, om man går för att köpa lakrits eller chokladkys­sar med fel ord. Jag förstår att saken inte är så enkel, ifall man känner sig träffad eller illa berörd av ett varumärke. Så nu har jag gått omkring och studerat omgivninge­n, för att leta efter mera sådana gömda makthierar­kier eller normer som borde förbjudas eller byta namn. Och visst var det många.

Vi börjar med Ahti silli och Kalles kaviar. Varför skall hen vara en han? Är det bara manskönet, som vill äta sådana produkter? Sådana matprodukt­er delar våra smakupplev­elser, men de som avskyr sill eller kaviar, förknippar nu smeten med ett as, en man! Ändra alltså namnet till hens sill och hens kaviar!

Sedan har vi Mr Muscle, Kodin putkimies, som alltså är rengörings­produkter. Vad är det här för smörja, skall det vara vi män som gör rent därhemma?! Är det inte ett hengöra, om någonting!? Möjligtvis kan vi rensa rören, om man blir ombedd. Och så här med begynnande ölmage är det väldigt fel att se upp till muskulösa mansideal! Det är förnedrand­e att våra manskroppa­r görs till föremål som hen sedan jämför med andras.

Detsamma gäller väl varumärket Sultan. Skall vi alla dras med harem, räcker det inte med bara en hen därhemma? Och en dag då vi alla bryter mot normerna, är ju på Torsdag. Jag vill absolut att dagen byter namn till Hensdag. Dessutom märkte jag på väg österut från Helsingfor­s att vägskyltar­na bara varnade för älgtjurar! Inte för kalvar eller honälgar! Vad är detta, på skylten borde det finnas en stor boll i stället för den manliga nacken och hornen. Annars får man ju nippor, om man är känslig menar jag.

Men jag tänker fortsätta med letandet, det är ju rätt roligt, så här i sommarvärm­en.

❞ Man vågar knappt prata med obekanta nu för tiden, för att inte utpekas som chauvinist eller rasist, om man går för att köpa lakrits eller chokladkys­sar med fel ord.

SVANTE SANDSTRÖM Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland