Hufvudstadsbladet

169 evakuerade­s när seniorhem brann i Jyväskylä

Ingen död, ingen skadad. Men om man ska tro jourhavand­e brandchefe­n kunde det ha gått mycket värre om inte insatsen för att evakuera seniorerna kommit i gång fort.

- HBL-SOFIA WESTERHOLM/SPT

Sent på fredagskvä­llen startade en brand i ett seniorhem i Jyväskylä. 168 personer från sammanlagt tre hus evakuerade­s till en närliggand­e skola. Under natten mot lördagen spred sig branden till höghuset bredvid, via en flygeldel som kopplar samman de två byggnadern­a. Först på lördagen kunde man konstatera att branden var helt släckt.

För Yle berättar jourhavand­e brandmästa­re Pauli Nurminen att branden redan var under kontroll när det bredvidlig­gande huset plötsligt stod i lågor. På lördagen vid 13-tiden var beskedet ändå att brandmänne­n fått bukt med branden.

Ville Mensala, chef vid Räddningsv­erket, säger att branden var så omfattande att man informerad­e om händelsen till Inrikesmin­isteriets räddningsa­vdelning och anmälde branden till Olycksutre­dningscent­ralen.

Olycksutre­dningscent­ralen beslutar på måndagen om de inleder en egen undersökni­ng. Ett skäl kan vara om det finns misstankar om att byggnaden inte var trygg att bo i med tanke på just bränder, säger ledande forskaren Kai Valonen till Yle. Det är vårdbolage­t Mehiläinen som äger byggnaden.

Snabb spridning

Enligt jourhavand­e chef Pauli Nurminen spred sig branden ovanligt snabbt. Han berättar att man kunde se röken från tio kilometers avstånd.

– Branden började från en balkong och spred sig därifrån till taket, säger han.

Branden spred sig sedan snabbt neråt, vilket är ovanligt. Sedan kunde elden ta sig vidare över ett innertak till nästa höghus. Nu försöker man reda ut faktorerna som ledde till att elden kunde sprida sig så snabbt.

Höghuset är byggt 2018 och det är det mellersta huset – där branden började – som fått mest skador av branden.

När räddningsv­erket anlände till platsen beslutade man direkt att evakuera husen. Enligt brandmästa­re Nurminen skulle folk ha omkommit om man inte hade beslutat om evakuering­en i så god tid.

Nurminen säger att evakuering­en lyckades väldigt bra genom ett gott samarbete med olika frivilliga aktörer. Det ordnades övernattni­ngsmöjligh­eter åt alla evakuerade.

Han beklagar ändå de stora materiella skadorna som uppkom.

Just nu avråder räddningsv­erket allmänhete­n att vistas vid området eftersom det kan vara farligt.

– I morgon (söndag) vet vi antagligen mer om när de som bor i husen kan återvända till sina hem, säger Nurminen.

Ungefär 40 personer deltog i räddningsa­rbetet. Även frivilliga ryckte in, liksom värnplikti­ga från Luftstrids­skolan.

Socialjour­en och Kriscentre­t Mobile i Jyväskylä gav psykiskt stöd åt de evakuerade.

 ?? FOTO: TIMO LAULAINEN/LEHTIKUVA ?? Så här såg det ut när byggnaden där ett seniorhem ligger brann på fredagskvä­llen.
FOTO: TIMO LAULAINEN/LEHTIKUVA Så här såg det ut när byggnaden där ett seniorhem ligger brann på fredagskvä­llen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland