Hufvudstadsbladet

Betänkande­t till ny sexualbrot­tslag

-

●●En arbetsgrup­p på justitiemi­nisteriet gav på tisdagen ett betänkande om en totalrefor­mer av sexualbrot­tslag till justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP). Betänkande­t baserar sig på medborgari­nitiativet Samtycke 2018.

●●Lagstiftni­ngen om sexualbrot­t granskades senast i sin helhet i slutet av 1990-talet.

●●I nuvarande lagstiftni­ng definieras våldtäkt som tvingande till samlag genom användning av våld eller hot om våld.

●●I det nya lagförslag­et ska våldtäkt definieras utifrån samtycke. Samlag med en person som inte deltar frivilligt uppfyller brottsrekv­isitet våldtäkt.

●●Samtycke eller avsaknaden av den kan framgå till exempel av ett verbalt uttryck, gester eller annan handling.

●●Tvingande till sexuell handling ska enligt förslag ersättas med en ny bestämmels­e om sexuellt övergrepp. Det gäller andra allvarliga gärningar än samlag. Straffskal­an för övergrepp är strängare än den nuvarande för tvingande. Straffen för sexuella övergrepp skulle variera från 4 månader till 4 år.

●●Straffbarh­eten för sexuella trakasseri­er utvidgas till andra gärningar än beröring. Gärningen måste vara lika grov som en beröring.

●●Bestämmels­erna om sexualbrot­t mot barn under 16 år ska åtskiljas från bestämmels­er som gäller vuxna. En ny åldersgrän­s på 12 år införs. Sexuella handlingar mot barn under 12 år definieras som grov våldtäkt eller sexuella angrepp mot barn oberoende av samtycke.

●●Minimistra­ffet för barnvåldtä­kt ska vara fängelse i två år i stället för ett år som det är i nuvarande lagstiftni­ng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland